keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Who am I ? What do I do and why

 



" A good meal is like a giant hug on the plate" .

My name is Anneli Laulumaa, and I am a 54 yrs old , professional waitress from Finland.
I qualified from Omnia adult education centre( located at Espoo, Finland ) at Jan.2013, after which I have worked at several different type of restaurants and accomodation businesses both here in Finland and also in Ireland.

      I also have a vocational education on agriculture from 1992, after which I worked on finnish dairy farms .
Between 2016 - 2019 I have also worked as a farm- help on sheep farms in Ireland, Iceland and Norway .

I strongly believe, that my previous work experience and knowledge on farming ,is a great asset on my work as a waiter - the understanding and appreciation of the producers and the produce is deeper and more profound , since I have a first-hand experience of the work and dedication  it involves.

     I  had a fantastic opportunity to work in a family vineyard in Switzerland at summer 2016.
My interest on wines have started long before that , and I have a great passion to learn more .


    I have mostly wanted to work short-term - and seasonal jobs , so I could have a broader picture of my profession and its' career possibilities.
I also enjoy the changing sceneries and different opportunities, which this field so generously provides.

I always enjoy learning new things , and I have an ability to absorb it well.

Wines have been my interest for over 15 years ,and I always wanna learn more about them.
During last few years I have found interest on craft beers and small breweries as well.

In addition to work with customers as a waiter, I have had the opportunity to help in the reception and in the kitchen.
I will gladly broaden my horizons and improve my skills both in the kitchen and at the bar learning to make drinks.

I am a native finnish speaker.
In addition to that, my english is excellent, and my swedish is good also.
I also have the beginner's level on spanish and norwegian

    A very big incentive, why I once chose this line of work is, that everybody eats ...and I love travelling and seeing places, tasting new foods , learning more about food cultures , both regionally and internationally.

     Food for me is not just fuel.
   It is experiences, and memories.

COURSES

- Occupational safety card
- Hygiene pass
- alcohol serving permit
- first aid 1

- from idea to entrepreunership
-  knowledge on Lapland for travel industry
- Course on special dietary requirements
- Spanish wine educators tour
- WSET wine basic course


LANGUAGES ( spoken & written):

• finnish -native speaker
,• english - excellent
• swedish – good
• spanish & norwegian - beginner's level



  






perjantai 12. heinäkuuta 2024

Keittiö - kodin sydän

               



         Minä olen ehtinyt elämäni aikana muuttamaan niin monta kertaa, että en oikein ole meinannut itsekään perässä pysyä .
Olen asunut hyvän tovin myös ulkomailla , ja kotimaassakin on osoite vaihtunut tiuhaan Ahvenanmaalta Lappiin ja siltä väliltä.

Olen asunut maalla, miljoonakaupungissa, saaressa, keskikokoisessa kaupungissa...
...kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa ja lisäksi 12 vuotta asuntovaunussa .

Voitte varmaan siis hyvin kuvitella, miten monenlaisissa keittiöissä minä olen ruokaa laittanut , ja erilaisille kokoonpanoille.
On kokkailtu isoissa erittäin hyvin varustelluissa keittiöissä , ja sitten on tehty sapuskaa kaasuliedellä 12,5 neliön asuntovaunussa , jossa ei ollut uunia eikä laskutilaakaan järin merkittävästi.
Oma lukunsa on ne kaikki aamupuurot ja pastat, mitä tuli tehtyä retkikeittimellä pyöräretkilläni.




Viime vuodet olen asunut itsekseni  yksiöissä , joissa keittiötila on ollut myös varsin maltillinen , mutta uuni sentään on ollut ja jonkun sortin pakastelokero/ pakastin.

  Hyvin vaihtelevista keittiöiden tilavuuksista ja varustetasoista riippumatta , ilman ruokaa ei ole kukaan jäänyt koskaan.
Sitä on vaan sopeuduttu tilanteen mukaan , budjetin mukaan ja tarjolla olevien raaka-aineiden mukaan.
Mikään suuri hifistelijä en ole edelleenkään ruoanlaiton suhteen, vaan arvostan hyvää, konstailematonta  perus - kotiruokaa .
Erilaiset keitot, padat, laatikkoruoat ja pastat on kova sana Anskun bistrossa , ja salaattiviritelmät ja " kanahässäkät" myös varsin yleisiä listalla.

  Puolivalmisteita käytän ilman mitään omantunnon tuskia , kauppaan menen listan kanssa, ale-liputetut tuotteet syynäten.

Rypsiöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä , ja muutama muu perusmauste , sekä sitruunaa on aina saatavilla..muita mausteita ja kastikkeita löytyy vaihtelevasti .

  Minimalistina en halua myöskään keittiöstäni mitään tavarapaljouden alttaria , vaan aika vähillä pannuilla ja kattiloilla mennään edelleen ( 4l ja 2,8l kannelliset kattilat, korkealaitainen paistinpannu, matala pieni paistinpannu,  uunipata ja lasinen uunivuoka )






  Mulla ei ole kärsivällisyyttä mihinkään monimutkaisiin resepteihin, joihin vaaditaan piiiitkä lista hankalilta kuullostavia raaka-aineita ja härpäkkeitä joka lähtöön - johan mulla ehtii nälkäkiukku iskeä ruokaa laittaessa ja hermot palais pohjaan.

   Ehkä koko tämän sepustuksen syvällisempi sanoma yrittää olla se, että se ruoanlaitto EI jää kiinni siitä, minkäkokoinen keittiö on EIKÄ siitä, millainen sen varustetaso on.
Osaamisesta se ei myöskään voi jäädä kiinni - jos osaa lukea, osaa laittaa ruokaa.
Netti on pullollaan erilaisia reseptejä , mitä voi käyttää apuna ruoanlaitossa - reseptejä on eri budjeteille, erilaisille ruokavalioille, eri sesongeille jne jne jne...

      Tiukka taloustilanne ja hyvin pieni budjetti on tuttua myös minulle , silloin suunnitelmallisuus, ale-lippujen syynääminen ja jossain määrin myös luovuus on noussut arvoon arvaamattomaan.
Myös sesonkien seuraaminen helpottaa taloudellista ruoanlaittoa.

Itse olen toiminut niin, että silloinkun sattuu olemaan vähänkään  parempi taloudellinen tilanne, täytän kuivakaappivarastot ja hankin mausteet ym ym....teen ruokaa pakkaseen , leivon enemmän jne...
Ja sitten taas , kun tiliote näyttää keskaria ja loppukuu lähestyy, niin on aika kaivaa pakastimesta kaikki syötäväksi kelpaava ja ruvettava taikomaan kuivakaapin varastosta gourmeeta pöytään...

   Ruoka on polttoainetta, ruoka on elämyksiä ja  muistoja,  ruoka on työ ja elinkeino monille..

Mutta itsestäänselvyys se ei ole ;
Arvosta ruoantuottajia, arvosta ruoanlaittajia , arvosta yhteisiä ruokailuhetkiä , ja arvosta hyviä pöytätapoja - muista kiittää ruoasta 🙏❤️

  Keittiö ON kodin sydän , ja se sykkii voimakkaana , oli se suurensuuri tai pikkuriikkinen.





    

torstai 11. heinäkuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

 



  The Grinder Pinotage 2021

🇿🇦  Etelä - Afrikka, WO western Cape
🍇 pinotage

 
Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen, mokkainen, herukkainen, hennon savuinen

  Grilliruoka, porsas, lammas, seurustelujuoma

https://www.alko.fi/products/921947/The-Grinder-Pinotage-2021/

  
    Satuinpa kiinnittämään huomiota, että viime kuukausina ovat olleet valkoviinit aika hyvin edustettuina näissä viiniesittelyissä, edellinen punaviini on maaliskuulta 😱 ( Tannat/ Uruguay) .

Ettei punaviinien ystävillä ala alahuuli väpättämään mielipahasta, niin marssitetaanpa välillä parrasvaloihin myös ehta punkku.
Ja koska kesää on vielä jäljellä ,ja tulee kauniita päiviäkin ,  niin on myös syytä pistää grilli kuumaksi.

Grilliruokien pariksi sovitan hennon savuista ja täyteläistä Pinotage - rypäleestä tehtyä viiniä Etelä - Afrikasta.

     Pinotagehan on kotoisin juurikin Etelä - Afrikasta, ja se on Pinot Noirin ja Cinsautin risteytys.
Missään muualla maailmassa sitä ei juuri sitten  viljelläkään, tosin pieniä määriä Pinotage - viinejä voi löytyä myös Uudesta - Seelannista ja Californiasta.

Pinotagella on vähän " bulkkiviinin" maine sellaisena ei niin laadukkaana pöytäviininä, mutta Etelä - Afrikan viinintuottajat ovat päättäväisesti ja hartiavoimin lähteneet tekemään työtä maineen parantamiseksi , ja työ on alkanut hiljakseen tuottamaan tulosta.

Eläköitynyt markkinointijohtaja Richard Coleshaw loihti lausumahan  Pinotagesta  varsin vekkulisti näillä sanoin:

" Pinotage on Etelä - Afrikan ruma ankanpoikanen, joka on vihdoin muuttumassa joutseneksi. Sehän on sekoitus herkkää prinsessaa ja merirosvoa."
( siteeraus osa allaolevaa Alkon artikkelia)
https://www.alko.fi/juoma-ruoka/juomatietous/viinit/viinialueet/etela-afrikka-pinotage

https://viinilehti.fi/viinit/viinirypale/pinotage/

  Tässäpä hyvää lisätietoa Etelä - Afrikan viinintuotannosta:

https://www.alko.fi/juoma-ruoka/juomatietous/viinit/viinialueet/etela-afrikka


    JOS nyt ei satu olemaan sitä grilliä siinä hollilla  , niin eipä hätiä mitiä.
Ei ollu grilliä mullakaan täällä kaupunkiasuntoni parvekkeella  , mutta hyvinpä tuo " pinotaaki " luipahti alas ilman BBQtakin - ihan vaan seurustelujuomana.

Jos tykkää kahvin  ja pienen savuisuuden mausta viinissä, niin tämä on ihan passeli valinta.

Lopuksi vielä linkki nojatuoli-matkalle Etelä - Afrikan viinitiloille , maa on suosittu viinimatkakohde:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinialueet/etela-afrikka-taydellinen-viinimatkakohde#eb7b1c10



Eipä muuta ku:

    'n Glas rooi wyn, asseblief 🍷
( lasi punaviiniä kiitos / afrikaans)

 




lauantai 6. heinäkuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

 



              




      💛💙💛💙


  Shabo Telti - Kuruk 2022

🇺🇦  Ukraina
🍇  Telti - Kuruk


Kuiva, hapokas, viheromenainen, limettinen, valkoherukkainen, yrttinen, mineraalinen, raikas

Rasvainen kala, äyriäiset, kana ja kalkkuna, grilliruoka


https://www.alko.fi/tuotteet/531977/Shabo-Telti-Kuruk-2022/
  
    Anskun viinipäiväkirja jatkuu....koska ei tältä maapallolta ihan heti uudet viinit lopu.
Tänä aurinkoisena heinäkuun lauantaina sain lasiini vihdoin viiniä, jota olen suunnitellut maistelevani jo hyvän tovin.

Tämänkertainen viini on Ukrainasta , ja rypäle on Ukrainan oma natiivi rypäle Telti-Kuruk.

  Ukraina on maa, joka ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen silloinkun puhutaan viininviljelystä, mutta sillä on tästä   merkittävän pitkä historia , joka ulottuu 2800 vuoden päähän.

Telti - Kuruk vastaavasti on rypäle, jota löytyy vaan tietystä osasta Ukrainaa, eikä mistään muualta.
Rypäle on kotoisin Shabon kylän  alueelta , jonne turkkilaiset sen aikoinaan istutti , Mustanmeren ilmasto sopiikin Telti - Kurukille hyvin .
Rypäle tuottaa mineraalisia raikkaita viinejä, joissa on usein kukkainen tuoksu, ja ne ovat maultaan pyöreitä ja täyteläisiä.

Tämä poikkeuksellinen rypäle päihitti aikoinaan  myös Phylloxera epidemian , joka pisti matalaksi suurimman osan Eurooppalaisista viinitiloista .
Telti - Kuruk tarkoittaa ketun häntää. Rypäle on saanut nimensä tertusta, jonka pää muistuttaa ketun hännänpäätä.

Tässä linkkejä Ukrainan viinintuotannosta ja Telti - Kuruk rypäleestä:
 
https://parempaaviinikulttuuria.fi/mita-kuuluu-ukrainan-viinintuotannolle/

https://ukr.wine/

https://ukr.wine/grapes/

https://winetravelawards.com/nominee/family-winery-shabo/

https://www.nytimes.com/2024/05/16/dining/drinks/ukrainian-wines.html

https://www.decanter.com/wine/ukraine-a-wine-odyssey-521339/


   Tämä viini on kertakaikkiaan ihastuttava tuttavuus .
Siinä maistuu niin viheromena ja limetti,  kuin myös voimakas omistautuneisuus ja päättäväisyys tuottaa laadukkaita viinejä.
Viini on ehdottomasti hintansa arvoinen , ja toivottavasti se löytää tiensä myös muiden viininystävien laseihin.




   


                         💛💙💛💙