sunnuntai 29. syyskuuta 2024

🎶🎵 matkustan ympäri maailmaa 🎶🎵

 



     Syksyn ottaessa niskaotteen kesästä , ja luonnon pukeutuessa värikkäisiin vaatteisiinsa, minä kaivan jalkaani villasukat , otan mukavan asennon ja uppoudun hyvän kirjan pariin.

Olen viettänyt jo hyvän tovin Japanissa , oppinut siinä sivussa yhden jos toisenkin sanan Japanin kieltä ja tutustunut myös maan ruokakulttuuriin, suurimpiin saariin , luontoon jne.....ja tämä kaikki ihan kirjoja lukemalla ja heittäytymällä mukaan tunnelmaan.
Japani on kiehtova maa,  ja olisihan se ihan huippua päästä ihailemaan niitä upeita puutarhoja paikan päälle , rentoutumaan onseneissa  ja lumoutumaan kirsikankukkien ( sakura) kukinta-ajasta vaikka Maruyama - puistossa Kiotossa.

   Totuus on kuitenkin se, että ellen voita lotossa , niin minun tuloilla ei toiselle puolelle maapalloa ihan hetkessä matkustella, varsinkaan ,jos ei liiemmin halua lentää.
Olen minäkin ehtinyt elämäni aikana reissaamaan ,erityisesti Euroopan sisällä , ja päässyt viettämään aikaa useita viikkoja kerrallaan esim.Islannissa ja Irlannissa monien muiden maiden ohella - ja olen kiitollinen noista elämyksistä ja muistoista.

Sitten mieleeni juolahti ajatus ( kyllä, aina välillä näin voi käydä - jopa minulle) ....aika hekumallinen sellainen...

Miksi en yhdistäisi kahta minulle rakasta harrastusta - lukemista ja reissaamista?!
Miksi en matkustaisi maailman ympäri - lukemalla?
Olenhan minä jo valmiiksi Japanissa , täältä voisin startata matkaan ja lähteä sattumanvaraisesti seikkailemaan ympäri maapalloa - fiiliksen mukaan....eri maanosiin, pohjoiseen, etelään...milloin minnekin...

En välttämättä tule löytämään kirjoja kirjastosta ( en lähde niitä ostamaankaan) jokaikisestä maailman maasta suomeksi tai englanniksi, (koska noilla kielillä pystyn sujuvasti lukemaan erilaista kirjallisuutta), mutta eikö olisikin hauska elämys ja seikkailu lähteä kokeilemaan, minne kaikkialle matka veisikään..?!

Voisin tänne blogiini tehdä ihan oman " juttusivun" tästä seikkailusta maailman ympäri listaamalla kirjat , joita olen lukenut ja mihin kukin kirja on minut vienyt...
Mittään aikarajaa en itselleni aseta, koska lukeminen on minulle rakas harrastus, ei mikään kilpailu . Joskus intoudun lukemaan hyvinkin monta kirjaa ihan muutamissa päivissä, joskus voi olla hiljaisempia hetkiä....veren maku suussa tätä reissua ei tehdä, vaan fiilistellen..

Joku valitsemani kirja saattaa kertoa jonkun maan luonnosta ja eläimistä, joku toinen kirja voi olla vaikka reissupäiväkirja useiden maiden halki...

  Oletteko siis valmiina seikkailuun kanssani ? Eväät pakattu , mukava asento....matka voi alkaa.......📚🌍🌏..

Tässä linkki kirjalistaan, jonne tulen matkan edetessä listaamaan lukemani kirjat;

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/09/maailman-ympari-lukemalla.html?m=1




Maailman ympäri - lukemalla

 




Maailman ympäri - lukemalla eli Anskun kirjalista


- JAPANI

• Melkein Geisha ,hurmaava ja hullu Japani  / Minna Eväsoja

torstai 19. syyskuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

     




    Triennes Viognier Sainte Fleur 2019


🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, Ranska
🍇  Viognier

 
   • Kuiva, keskihapokas, kukkainen, trooppisen hedelmäinen, hunajameloninen

•  Seurustelujuoma, salaatit & kasvisruoka, simpukat & osterit, noutopöytä

https://www.alko.fi/tuotteet/925926/Triennes-Viognier-Sainte-Fleur-2019/

 
      Minun kuukauden viini/ viinipäiväkirja on vienyt meidät Ranskaan jo aiemminkin. Tällä kertaa matkaamme Provenceen, joka on erityisen hyvin tunnettu roséviineistään, suurin osa Provencen viinintuotannosta keskittyykin nimenomaan tähän pinkkiin nautintoon ( 90 % )  , ja se onkin ainoa viinintuotanto-alue koko maailmassa, jossa juurikin  Rosé on pääosassa.

Tämän kertainen maisteltava viini on kuitenkin valkoviini , ja rypäleenä esittelyssä Viognier.

Vaikka Viognieria viljelläänkin vähän Provencessa, niin koko maa mukaanluettuna , sitä viljellään eniten maailmassa nimenomaan Ranskassa.
Viognier on alunperin kotoisin Pohjois - Rhônen alueelta.
Ranskan lisäksi myös etenkin  Italiassa ja USAssa viljellään Viogneria varsin paljon.
Kyseessä on jossain määrin jo yleinen rypäle , ja sitä viljeltiin n. 16 000 ha koko maailmassa v. 2021 ( lähde: Adelaiden yliopisto ).

Tässä linkissä lisätietoa Viognier - rypäleestä:

https://www.wine-searcher.com/grape-535-viognier?srsltid=AfmBOormi_DhF-x3xcEnIhGfYVbYSP1FujrhVpA3Eq0l5zRJFVKbT3OY


Tässäpä linkki Provenceen tutustumaan alueen viinintuotantoon, viinitiloihin ja erittäin houkutteleviin erilaisiin teemamatkoihin ( pieni varoituksen sana: voi aiheuttaa jonkin asteen matkakuumetta , ja vähintäänkin alkaa tekemään mieli Välimerellistä ruokaa kera herkullisen ja suunmyötäisen viinin) :

https://www.visitfrenchwine.com/en/vineyard/visit-the-vineyards-of-provence-wine-tourism

     Tänään olikin taas niin aurinkoinen ja lämmin syyspäivä , ja Triennes Viognier Sainte Fleur kukkaisella tuoksullaan ja hedelmäisellä maullaan toi Välimeren lempeän tuulahduksen Kallaveden rantaan.

    Tämän viinin myötä  ajatukseni lensi välittömästi matkamuistoihini, jossa istuskeltiin piskuisen kahvion ulkopöydissä nauttien paikallisista herkuista, ihaillen kauniita lavantelipeltoja ja kuunnellen kiihkeää ranskankielistä keskustelua viereisestä pöydästä.
Jostain kuuluu kaskaiden kuoro...

  La vie est belle!! 😘


  





lauantai 14. syyskuuta 2024

Älä pure ruokkivaa kättä

          Älä pure ruokkivaa kättä


     Ihan tämän jutun alkajaisiksi muistutan, että olen itse yhdeltä ammatiltani tarjoilija ( hotelli-,ravintola - ja cateringalan perustutkinnon suoritin v.2013) .

Olen tehnyt monipuolisesti töitä erilaisissa ravitsemusliikkeissä Ahvenanmaalta Utsjoelle, sekä kirjoittanut ja tukenut ( ja edelleen tuen) ravintola-alaa ja ravintola-ja ruokakulttuureja useaan otteeseen , myös täällä blogissani.

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/04/ravintola-ala-osa-yhteisoamme.html?m=1


  Nyt on kyllä pakko sanoa, että alla oleva artikkeli ja siitä huokuva asenteellisuus kuluttajia kohtaan , ei tehnyt hyvää ravintola-alalle, päinvastoin.

Kuluttajien syyllistäminen ravintola-alan ahdingosta ja ravintoloiden konkursseista, on pöljää ja lyhytnäköistä.
Se syyttävä sormi on kyllä nyt suunnattava ihan eri osoitteeseen, miksi kuluttajien ostovoima on heikentynyt ja rahat tiukilla.

https://yle.fi/a/74-20110944?fbclid=IwY2xjawFSDs5leHRuA2FlbQIxMQABHUbTySpCF_47Y3XyC5Ty_Owf2LxJ6QKAPCPXbD7Ud09iQ_8WfULi3sPvQg_aem_wkD22MVNF1OQH3GbyTrxhg


 
   Tässä tilanteessa, kun työttömyys on Suomessa kasvanut ja tehty paljon kipeitä  leikkauksia ( mm. 300€ suojaosan poisto ) , niin aika monessa kotitaloudessa joudutaan kiristämään vyötä ja miettimään todella tarkkaan, mihin ne rahat riittää.

Kyllä siinä ensimmäisenä huolehditaan siitä, että katto pysyy pään päällä, ja huolehditaan ne perustarpeet kuntoon .
Jos joudutaan miettimään, että ostetaanko ruokaa vai pakolliset reseptilääkkeet , niin silloin ei käy mielessä pubiin lähtö tai illalliselle meno.


   JOS nyt sattuukin  joskus olemaan vähän ylimääräistä rahaa, niin siinäkin tilanteessa saattaa joutua miettimään, että mihinkä elämykseen sen rahan laittaa ...
Meneekö ravintolaan syömään, meneekö kuuntelemaan vaikka jotain konserttia, teatteriin ?!

Minä esim.osaan laittaa ruokaa kotona, myös sitä makaronilaatikkoa.
Mutta minä en osaa soittaa viulua enkä selloa enkä mitään muutakaan instumenttia, joten valinnan edessä suuntaan kyllä kuuntelemaan konserttia ja syön kotona......
Koska tiukalla budjetilla ei ole varaa valita sekä että, vaan on valittava joko tai.


    Jatkuvalla leikkaamisella ei valtion taloutta saada kasvuun.
Kaikki leikkaukset ovat pois palveluiden käytöstä, myös niistä kahvila - ja ravintolakäynneistä.

Myöskään kuluttajien väheksyminen ja dissaaminen, ja heidän valintojensa kritisointi, erityisesti haastavina aikoina, ei ole hedelmällistä ja tuottavaa toimintaa.

Jos / kun jossain vaiheessa kotitalouksien budjetti taas  kohenee, niin siinä voi käydä niin, että kuluttajat kipittelevät rahojensa kanssa sellaisten elämyksien pariin, jossa heitä ei ole katsottu nenänvartta pitkin ja syyllistetty valinnoista, joita on pitänyt tehdä silloin, kun on ollut tiukat ajat.

  Leppoisaa syyslauantaita toivotellen; Ansku

  

tiistai 10. syyskuuta 2024

Suomalaisen ruoan päivä 🇫🇮

 



    Suomalaisen ruoan päivä -  eilen, tänään ja ensi viikolla


   4.9 . Vietetään joka vuosi Suomalaisen ruoan päivää - ja sitähän EI voisi viettää ilman suomalaisia ruoantuottajia 🐮🥕🐷🍅🐑🥔🐔
eikä ilman kaikkia muitakaan, , jotka työskentelevät suomalaisen maatalous-ja elintarviketuotannon parissa , joten:
KIITOS 🇫🇮❤️🙏

Suomessa ruoan omavaraisuusaste on noin 80% , Ruotsissa se on tippunut jo 50 prosenttiin ( Luke , 2020 ) .
Meillä tuotetaan puhdasta, turvallista ruokaa , josta on syytä olla todella kiitollinen ja ylpeä.
Suomessa on erittäin tarkka elintarvikevalvonta , ihan sieltä alkutuotannosta ja tiloilta elintarvikkeen päätepisteeseen saakka .
Lisäksi meillä käytetään toiseksi vähiten EUssa antibiootteja tuotantoeläinten lääkinnässä ( Ruotsissa vähiten) .

    Meillä kaikilla on aihetta kiitollisuuteen,  minään itsestäänselvyytenä me emme saa pitää omavaraisuuttamme , emmekä meidän ruoantuottajimme , kuten alla olevista linkeistä voimme lukea:

https://www.luke.fi/fi/uutiset/maatilojen-kannattavuus-pysyy-heikkona
 
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/3621b500-8740-4ec1-bad4-28e202ad7b4b

Suomalaisen ruoan päivä on tärkeä , ja sen merkittävyyttä olisi syytä painottaa ihan jo siellä kodeissakin, mutta yhtä lailla myös päiväkodeissa, kouluissa ja siellä päättäjien keskuudessa.

 


       Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruokakasvatuksen pitäisi alkaa jo siellä kotona , kun se taapero alkaa pupeltamaan jo niitä vähän kiinteämpiäkin eväitä.

Mielestäni jo päiväkodeissa voisi olla hyvin vaikka jotain helppojen yrttien kasvatusta , ja ruoan kasvattaminen kuulua ihan opetussunnitelmiin ala-asteelta sinne peruskoulun 9 luokkiin asti. ( Huom!! Jos sitä siellä jo on, niin ei se kyllä valitettavasti näy käytännössä ).

Siinä yrttien ja salaatin kasvatuksen ohessa on tietysti aiheellista myös muu ruokakasvatus :
Käytöstavat ja etiketti ruokapöydässä, erilaisten juhlapyhien huomioiminen ruokailujen yhteydessä, erilaiset ruokavaliot ja ruokakulttuurit ( ikäkausille sopivina annoksina )

                         • • • • 
 
    Luonnollisesti toivoisin näkeväni aktiivista yhteistyötä ravintola-alan -  ja luonnonvara-alojen oppilaitosten ja yritysten välillä .
Noiden alojen opiskelijoiden olisi hyvä suorittaa joku yhteinen osa opinnoista ristiin, työharjoittelut tietty lisäksi .

  Kokkien ja tarjoilijoiden olisi  hyvä perehtyä , mistä ne raaka-aineet sinne ravintoloiden keittiöihin tulevat ja mitä niiden tuottaminen vaatii .
Asiakkaat ravintoloissa vaativat läpinäkyvyyttä enemmän mm. raaka-aineiden alkuperän  ja eettisyyden suhteen.

Mikäpä olisikaan parempaa asiakaspalvelua kuin se, jossa ravintolan tarjoilijat ja kokit voisivat kertoa opiskelleensa myös ruoan alkutuotantoa, ihan käytännössäkin .

Toki on ollut mukava havaita, että varsin monet kokit käyvät sienestämässä ja marjassa, osa myös kalastaa ja metsästää.

Yhtälailla maatalous-ja puutarhatuotantoa opiskelevat voisivat opiskella  ravintola - ja / tai elintarvikealan  perusteita .



( oma tehtäväni osana opintojani) 
       


PS. Myös tämän blogijutun valokuvat ovat omiani , kuten muissakin jutuissani, ellen erikseen muuta mainitse
( Mari Laulumaa - Hirvonen = Anneli Laulumaa ) 

Anskun viinivuosi 06/23-10/24

 



  
 Kertaus on opintojen äiti - Anskun viinivuosi 06/ 23 - 10/ 24

  

   Anskun kuukauden viinit / viinipäiväkirja ( jonka nimen alla siis  viinimaisteluni jatkuvat ,alkaen kesäkuusta 2024) , ovat pyörineet blogissani aktiivisesti jo yli vuoden, ja näyttäisi jatkoakin seuraavan , kunnes toisin todistetaan...

   Ajattelin tähän koota sellaisen yhteenvedon jo aiemmin maistelluista viineistä , uusimmasta vanhimpaan - järjestyksessä , olkaapa hyvät :


- Casa Silva Carmenère Reserva 2022
🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile
🍇 Carmenère

- Triennes Viognier Sainte Fleur 2019
🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, Ranska
🍇  Viognier

- Borneo Apasionado Tempranillo 2022
🇪🇦 Levante, DO Valencia , Espanja
🍇 Tempranillo

- Nymphaea Amyntaion Rosé 2023
🇬🇷 PDO Amyndeon , Kreikka
🍇  Xinomavro

-  Nugan Dreamer 's Chardonnay 2022
🇦🇺  Riverina , NSW , Australia
🍇  Chardonnay

-  the Grinder Pinotage 2021
🇿🇦  WO western Cape, Etelä - Afrikka
🍇 Pinotage

- Shabo Telti - Kuruk 2022
🇺🇦  Ukraina
🍇 Telti - Kuruk

- Le Petit Balthazar Cinsault Rosé 2020
🇨🇵  Languedoc - Rousillon, IGP Pays d' Oc , Ranska
🍇 Cinsault

- Anselmann Gewūrztraminer trocken 2022
🇩🇪 Pfalz , Qualitätswein Pfalz, Saksa
🍇 Gewūrztraminer

- Medusa Albariño 2022
🇪🇦 DO Rias Baixas, Galicia, Espanja
🍇 Albariño

- Garzón Tannat Reserva 2022
🇺🇾 Uruguay
🍇 Tannat

- Tbilvino Qvevris Rkatsiteli 2020
  🇬🇪   Kakheti, Georgia
🍇 Rkatsiteli

- La Lande Gros Manseng 2019
🇨🇵 IGP Côtes du Gascogne , Ranska
🍇  Gros Manseng

- Mielensäpahoittajan parempi punainen 2021
🇪🇦 DOP Alicante, Espanja
🍇  Monastrell ( Mourvèdre)

- Mont' Albano Organic 2020
🇮🇹  IGT Terre Siciliane, Sisilia, italia
🍇 Nero d ' Avola

-  Backwoods 2020
🇺🇸  California, USA
🍇  Merlot, Cabernet Sauvignon, Petite Sirah

- Geyerhof Stockwerk Grūner Veltliner 2022
🇦🇹 Niederösterreich, Itävalta
🍇 Grūner Veltliner

- American Wings 2021
🇺🇸 California , USA
🍇 Zinfandel

- Esporāo Pico Amarelo 2021
  🇵🇹Vinho Verde, Portugali
🍇 Loureiro, Alvarinho, Avesso


Suurin osa tähän mennessä esitellyistä viineistä ( kahta lukuunottamatta) , on ollut lajikeviinejä .
Pyrin pitämään tämän linjan, koska haluan antaa yksittäisten rypälelajien loistaa vuorollaan , ja niitähän tässä maailmassa riittää 😍.

Espanjassa, Ranskassa ja USAssa on vierailtu kussakin muutamaan otteeseen , mutta erityisesti kaksi ensin mainittua ovat valtavan suuria viinimaita, joiden sisälle mahtuu paljon erilaisia viinialueita , ja niitä pyrin myös tuomaan esille parhaani mukaan.

Olen halunnut päästä maistelemaan viinejä myös ei niin tunnetuista viinimaista, ja samalla esittelemään niitä teille kaikille muillekin viininystäville , kuin myös natiivirypäleitä sellaisista maista ( hyvänä esimerkkinä Ukraina ja Telti - Kuruk ) .

  Kuohuvat tulevat myös saamaan oman ansaitun huomionsa , eli Shampanjan , Cavan ja Proseccon ystävätkin voivat huokaista helpotuksesta, en ole kuplivia unohtanut ..satun tykkäämäön niistä itsekin.

Minähän olen harrastanut/ opiskellut  viinejä aktiivisesti jo vuodesta 2008, joten ihan muutamia erilaisia viinejä olen ehtinyt maistelemaan tässä menneinä vuosina - osasta löytyy tasting - muistiinpanoja, läheskään kaikista kuitenkaan ei....c'est la vie 😘.


Tässä linkki englanninkieliseen esittelyyn itsestäni , ja ammatillista taustaani :

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/07/who-am-i-what-do-i-do-and-why.html?m=0


  Ja niin kiinnostavaa kuin viineistä opiskelu onkin ( ja se on justiinsa sitä) , niin tärkeintä on kuitenkin nauttia 🍇🍾🥂
Koska aivan kuten tämä ainutlaatuinen elämämmekin, myös viinit on tehty nautittavaksi .

"   Ihminen potee mielikuvituksen puutetta jos ei keksi hyvää syytä samppanjan juomiseen.” / Oscar Wilde




 

Anskun viinipäiväkirja

     



     Borneo Apasionado Tempranillo 2022

🇪🇦  Levante, DO Valencia, Espanja
🍇 Tempranillo


• keskitäyteläinen, keskitanniininen,
kirsikkainen, metsämansikkainen, vadelmainen, kevyen vaniljainen, hennon mausteinen

•  porsas, seurustelujuoma, pikkusuolaiset,  tulinen ruoka

https://www.alko.fi/tuotteet/415517/Borneo-Apasionado-Tempranillo-2022/

      Jos on Grūner Veltliner ja Albariño minun lempirypäleitä , mitä tulee valkoviineihin, niin Tempranillo on punaviini-rypäleistä suosikkien kärkikastia .
Näinpä ollen tämänkertainen maisteluviini onkin vaihteeksi punaviini, ja esittelyvuorossa siis yksi suosikkejani eli Tempranillo .

        Tempranillo - rypäle on kotoisin Espanjasta ( kuten tämä viinikin) ,  jossa se on pyyhältänyt ykköseksi maan yleisimmin  viljellyistä rypäleistä , jättäen toiseksi Airenin ( valkoviini-rypäle ) .
Tempranillosta ei tehdä niin paljon lajikeviiniä, vaan sitä käytetään useimmiten mukana sekoiteviineissä ( joissa siis useampaa rypälelajiketta) .

  Eniten Tempranilloa viljellään  Riojan ja Ribera del Dueron alueella.
Tämä rypäle on hyvin sopeutuvainen mm.erilaisiin ilmastoihin, siksi se on löytänyt tiensä myös Argentinaan, Australiaan ja Yhdysvaltoihin.

     Alla pari linkkiä  lisätietoa Tempranillo- rypäleestä:

https://www.simplyspanishwine.com/blogs/spanish-wine-grapes/tempranillo?srsltid=AfmBOor0vklfMipV-eRgVJtXO3GDTefA6141cx6a2Ym3tJqf3XCIIt34

https://winefolly.com/grapes/tempranillo/


     Espanja on yksi suurimmista viinintuottaja-maista maailmassa , vuonna 2022 se oli kolmantena , Italian ja Ranskan jälkeen.

Minun viinipäiväkirjan ( ja kuukauden viinien) myötä olemme vierailleet jo Rias Baixas ja DOP Alicanten viinintuotantoalueilla.
Nyt matkaamme DO Valenciaan .

    Valencian viinitarhat sijaitsevat keskimäärin noin 475 metrin korkeudessa merenpinnasta .
Viininviljely pinta - ala : ~ 18 000 ha ja suurin osa alueen viineistä lähtee vientiin muualle.


https://www.foodswinesfromspain.com/en/wine/regions/the-mediterranean-coast/valencia-do

  Espanja on kenen tahansa herkkusuun ja viininystävän unelma-lomakohde , paitsi ehkä ihan kuumimpaan kesäaikaan ..

Tässäpä linkki nojatuolimatkalle Espanjan viinireiteille :

https://www.spain.info/en/top/gourmet-route-madrid-barcelona-wines-spain/

https://www.visitvalencia.com/en/what-to-do-valencia/gastronomy/where-to-drink


    Aivan kuten useat muutkin Tempranillot, myös tämä viini on mutkaton ja konstailematon, helposti lähestyttävä punaviini.
Suorastaan kesäisen lämpimänä syyskuisena päivänä tämä viini on oivallinen ihan fiilistelyviininä , ei kaipaa rinnalleen syötävää - joskin on kelpo amigo myös pikku tapasteluihin , tai vaikka suussasulavan jamon Ibericon pariksi.

  Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen 🌞🍷:
Ansku

   




sunnuntai 8. syyskuuta 2024

The carousel keeps on turning

 



    Life very rarely goes as planned, something unexpected happens and we just have to adjust the sails accordingly.

I don't plan much of my life , only draw some very loose " guidelines" , that have plenty of flexibility...just trying to enjoy the present , taking things as they come one at a time , with all the good the bad and the sad stuff.

It is all life - extraordinary life of a very ordinary person..

But what matters are the ones, with whom you share your life- your good days and the bad days...who are there , when the path gets rocky ..who are there celebrating the little joys of everyday life with you .

Make it all count, because we have this moment , one take , no rewinding, no re-takes ....it is here ,it is now , so take it all in and embrace the ride ..


We never know, when it is our time to bow out - but the carousel keeps on turning..