tiistai 10. syyskuuta 2024

Suomalaisen ruoan päivä 🇫🇮

 



    Suomalaisen ruoan päivä -  eilen, tänään ja ensi viikolla


   4.9 . Vietetään joka vuosi Suomalaisen ruoan päivää - ja sitähän EI voisi viettää ilman suomalaisia ruoantuottajia 🐮🥕🐷🍅🐑🥔🐔
eikä ilman kaikkia muitakaan, , jotka työskentelevät suomalaisen maatalous-ja elintarviketuotannon parissa , joten:
KIITOS 🇫🇮❤️🙏

Suomessa ruoan omavaraisuusaste on noin 80% , Ruotsissa se on tippunut jo 50 prosenttiin ( Luke , 2020 ) .
Meillä tuotetaan puhdasta, turvallista ruokaa , josta on syytä olla todella kiitollinen ja ylpeä.
Suomessa on erittäin tarkka elintarvikevalvonta , ihan sieltä alkutuotannosta ja tiloilta elintarvikkeen päätepisteeseen saakka .
Lisäksi meillä käytetään toiseksi vähiten EUssa antibiootteja tuotantoeläinten lääkinnässä ( Ruotsissa vähiten) .

    Meillä kaikilla on aihetta kiitollisuuteen,  minään itsestäänselvyytenä me emme saa pitää omavaraisuuttamme , emmekä meidän ruoantuottajimme , kuten alla olevista linkeistä voimme lukea:

https://www.luke.fi/fi/uutiset/maatilojen-kannattavuus-pysyy-heikkona
 
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/3621b500-8740-4ec1-bad4-28e202ad7b4b

Suomalaisen ruoan päivä on tärkeä , ja sen merkittävyyttä olisi syytä painottaa ihan jo siellä kodeissakin, mutta yhtä lailla myös päiväkodeissa, kouluissa ja siellä päättäjien keskuudessa.

 


       Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruokakasvatuksen pitäisi alkaa jo siellä kotona , kun se taapero alkaa pupeltamaan jo niitä vähän kiinteämpiäkin eväitä.

Mielestäni jo päiväkodeissa voisi olla hyvin vaikka jotain helppojen yrttien kasvatusta , ja ruoan kasvattaminen kuulua ihan opetussunnitelmiin ala-asteelta sinne peruskoulun 9 luokkiin asti. ( Huom!! Jos sitä siellä jo on, niin ei se kyllä valitettavasti näy käytännössä ).

Siinä yrttien ja salaatin kasvatuksen ohessa on tietysti aiheellista myös muu ruokakasvatus :
Käytöstavat ja etiketti ruokapöydässä, erilaisten juhlapyhien huomioiminen ruokailujen yhteydessä, erilaiset ruokavaliot ja ruokakulttuurit ( ikäkausille sopivina annoksina )

                         • • • • 
 
    Luonnollisesti toivoisin näkeväni aktiivista yhteistyötä ravintola-alan -  ja luonnonvara-alojen oppilaitosten ja yritysten välillä .
Noiden alojen opiskelijoiden olisi hyvä suorittaa joku yhteinen osa opinnoista ristiin, työharjoittelut tietty lisäksi .

  Kokkien ja tarjoilijoiden olisi  hyvä perehtyä , mistä ne raaka-aineet sinne ravintoloiden keittiöihin tulevat ja mitä niiden tuottaminen vaatii .
Asiakkaat ravintoloissa vaativat läpinäkyvyyttä enemmän mm. raaka-aineiden alkuperän  ja eettisyyden suhteen.

Mikäpä olisikaan parempaa asiakaspalvelua kuin se, jossa ravintolan tarjoilijat ja kokit voisivat kertoa opiskelleensa myös ruoan alkutuotantoa, ihan käytännössäkin .

Toki on ollut mukava havaita, että varsin monet kokit käyvät sienestämässä ja marjassa, osa myös kalastaa ja metsästää.

Yhtälailla maatalous-ja puutarhatuotantoa opiskelevat voisivat opiskella  ravintola - ja / tai elintarvikealan  perusteita .



( oma tehtäväni osana opintojani) 
       


PS. Myös tämän blogijutun valokuvat ovat omiani , kuten muissakin jutuissani, ellen erikseen muuta mainitse
( Mari Laulumaa - Hirvonen = Anneli Laulumaa ) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti