torstai 16. tammikuuta 2025

31+ kokkia , osa 1

 


Tammikuun teema - 31+ kokkia/ osa 1


   Minä päätin tosiaan ottaa tammikuun teemaksi nostaa esiin kokin ammattia, ja esitellä kuukauden joka päivä jonkun kokin ( tai kaksi kokkia), alla olevassa  linkissä lisää :

https://anskunmietteet.blogspot.com/2025/01/tammikuun-teemakuukaudesta-ym.html?m=1


   Kaikki ovat varmaan kuulleet nimet: Gordon Ramsay, René Redzepi , Jamie Oliver, Marco Pierre White ,Heston Blumenthal jne jne......

Minä halusin esitellä kokkeja, jotka eivät välttämättä ole saaneet samassa mittakaavassa  näkyvyyttä kuten yllämainitut herrat,  ainakaan täällä Suomessa - tokikin listalta löytyy myös esim. Rick Stein .

Nyt ollaan jo tammikuun puolivälissä , joten julkaisen tässä ensimmäisen osan facebookissa  esittelemistäni kokeista ( toinen osa kuukauden lopussa) kiinnostavilla linkeillä höystettynä lisätiedon ystäville:


🔪 Mikael Björklund  & 🔪 Viktor Eriksson
Ahvenanmaa
🔪 Sami Tallberg & Ari Ruoho
🔪Sikke Sumari & Heikki Ahopelto
🔪 Maggie Beer / Australia
🔪 Clare Smyth / Iso - Britannia
🔪 Rick Stein / Iso - Britannia
🔪 Massimo Bottura / Italia
🔪 José Andrés / Espanja
🔪 Elena Arzak / Baskimaa
🔪Josh Niland / Australia
🔪 Christeta Comerford / Filippiinit
🔪 Alice Waters & 🔪Kelly Liken / USA
🔪 Rayleen Brown / Australia
🔪 Poul Andrias Ziska/ Färsaaret
🔪Innunguaq Hegelund / Grönlanti
🔪Darina Allen / Irlanti
🔪Paola Velez / USA, Dominik.tasavalta
🔪 Ana Roš / Slovenia


Tätä " projektia" on ollut erittäin kiinnostavaa tehdä ja tutustua näihin kokkeihin ja heidän tarinoihinsa ja elämän polkuihinsa lukuisten eri artikkelien ja videonpätkien myötä.
Monilla näistä kokeista on tuo innostus ruokaan ja ruoanlaittoon lähtenyt jo lapsuudesta, ja he muistelevat omien vanhempiensa ja isovanhempiensakin olleen erinomaisia ruoanlaittajia, osa ovat kokkeja jo monennessa polvessa , esim.Elena Arzak.

  Josh Nilandin tarina poikkeaa monien muiden lapsuus-ruokamuistoista.
Josh sairastui lapsena syöpään, ja joutui olemaan varsin paljon koulusta pois.
Aika kävi pitkäksi , ja hän alkoi seuraamaan erilaisia kokkiohjelmia TV:stä ja lukemaan lehtiä ym.kirjallisuutta ruoanlaittoon liittyen.
Kumpikaan Joshin vanhemmista ei ollut töissä ruoan parissa millään tavalla, ja Josh alkoikin kotona tekemään ruokaa koko perheelle.
Tänä päivänä Josh Niland on Australiassa ja muuallakin maailmassa erittäin tunnettu kokki, erityisesti hänen intohimostaan kalaa , kalan käsittelyä ja kalaruokia kohtaan.

   Osa kokeista on opiskellut virallisia kokin koulutuksia , osa heistä on täysin itseoppineita ilman mitään formaalia ammatillista tutkintoa alalle.
Myös sillä tavalla voi edetä hyvinkin pitkälle omalla alallaan , kunhan on valmis tekemään töitä - ja paljon.

Christeta Comerford opiskeli kotimaassaan Filippiineillä ruokatieteitä.Opinnot jäivät kesken, kun perhe muutti siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin.
Christetan ensimmäinen työpaikka uudessa kotimaassaan oli Sheraton hotellissa, Chicagossa.
Tämän jälkeen hän muutti Washingtoniin, ja työskenteli kokkina kahdessa ravintolassa.
Vuonna 1995 Christeta Comerford aloitti työskentelyn Valkoisessa talossa - ja siellä hän tekikin pitkän ansiokkaan uran Valkoisen talon pääkokkina, ja jäi eläkkeelle heinäkuussa 2024.

  Monia kokkeja yhdistää rakkaus lähellä tuotettuun ruokaan, oman alueen ruokakulttuuriin ja sen esille tuomiseen omassa työssään - tästä loistavana esimerkkinä ovat mm. Poul Andrias Ziska Färsaarilta ja Innunguaq Hegelund Grönlannista - molemmat ovat mukana " New Arctic kitchen " - liikkeessä, jossa Arktisten alueiden ruokakulttuuria ja raaka-aineita halutaan järjestelmällisesti tuoda tunnetummaksi .

Useat kokit ovat olleet aktiivisesti mukana myös " farm to table " toiminnan käynnistämisessä ja  edistämisessä , ja Alice Waters aloitti " the edible schoolyard "projektin.

José Andrés perusti World Central Kitchen:in .
Kyseessä on siis kansalaisjärjestö, joka valmistaa aterioita, ja toimittaa ruoka-apua ihmisille, jotka ovat kärsineet mm.erilaisista luonnon katastrofeista tai muista kriiseistä.
WCK:n väkeä on ollut Ukrainassa ja Gazassakin, ja tälläkin hetkellä heitä on myös esim. Kaliforniassa , jossa riehuu valtaisat maastopalot.

  Kaikkia näitä kokkeja yhdistää rakkaus ruokaan  ja halu tuoda ihmisiä yhteen.

" Cooking is an act of love " , kuten Massimo Bottura asian ilmaisee.

Oma kiitokseni taas kerran myös ruoantuottajille 🙏❤️ , ilman heitä ei olisi meitä muitakaan.



🌟 World central kitchen:
     https://wck.org/story

🌟 Food for soul:
    https://www.foodforsoul.it/

🌟 New Arctic kitchen:
https://www.newarctickitchen.org/2022/06/02/what-is-new-arctic-kitchen/


🌟 the Edible schoolyard project:
        https://edibleschoolyard.org/


🌟 Bakers against racism:
https://www.bakersagainstracism.com/


(Kuvat © Anneli Laulumaa )









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti