
Julkaisen tässä oman esseeni aiheesta:
Miltä näyttää oman alasi yritysten ja työelämän tulevaisuus?
Kurssi: Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
A) Mainitse alasi & minkä tyyppisiä yrityksiä alallasi on?
Ravintola-ala / tarjoilija
Alalla on valtavan paljon erilaisia ja erikokoisia yrityksiä .
Siellä on yrityksiä hyvin pienistä 1-2 hengen kahviloista isoihin ketjuyrityksiin ..on pieniä yksityisten omistamia majoitusliikkeitä , ja sitten Scandicin ja Lapland hotelsin kaltaisia isoja hotelliketjuja.
Alalla on pubeja, yökerhoja, lounasravintoloita, eritasoisia ruokaravintoloita jne jne...
----------------------------------------
B) Miten työelämän muutokset tulevat vaikuttamaan oman alasi yrityksiin ja niiden toimintaan?
Erittäin iso alaan ja sen yrityksiin vaikuttava muutos tapahtui jo Korona-pandemian , ja siitä seuranneiden rajoitusten myötä.
Kun ravintoloita suljettiin , ja matkailu väheni merkittävästi, todella iso joukko alan työntekijöitä lomautettiin ja monia myös irtisanottiin --->> alan ammattilaiset vaihtoivat muille aloille , eli seurasi tietotaito-vuotoa ja PALJON !
Ravintola-alan yrityksiä on mennyt viime vuosina konkurssiin huomattavia määriä.
Jäljelle jääneet yrittäjät eivät ole samoissa määrin pystyneet palkkaamaan uutta henkilöstöä, koska maailmantilanteen epävakauden ja kotimaassa tapahtuvan tiukan talouspolitiikan takia ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet, ja mm. ravintolakäyntejä ja kotimaan matkailua on vähennetty .
Tosin - poikkeuksena on Lappi, koska Lappi vetää paljon ulkomaalaisia asiakkaita edelleen, ja kysyntä ei ole niin paljon pienentynyt muuhun maahan verrattuna.
Ravintola( ja majoitus ) - alalla on tarjolla varsin paljon nollatunti-sopimuksia, osa - aikaisuuksia, lyhyitä sesonkeja jne...
Eli ns.täydet työtunnit ja vakituiset työpaikat alalla eivät ole enää kovin yleisiä , joten työntekijöiden kannalta se on haastavaa .
Alan kasvun haasteena on myös maamme takapajuinen suhtautuminen alkoholiin, joka nähdään vaan ongelmien kautta.
Niin kauan aikaa, kun ravintola-ala on STM:n holhouksen alla , sen mahdollisuudet kehittyä ja laajentua ovat huomattavan paljon suppeammat kuin esim. Keski - ja Etelä-Euroopassa.
Ravintola - ala kuuluisi ehdottomasti TEMin alaisuuteen, sen työllisyysvaikutukset on suuremmat kuin esim.maatalous - ja elintarviketeollisuusaloilla.
Majoitus - ja ravitsemisala työllisti yli 90 000 henkilöä vuonna 2022, joista ravintola-alalla työskenteli yli 74 000 henkilöä.
MARA - alat ovat sekä kansainvälisesti että kansalliseti herkkiä erilaisille suhdanteille , pandemia-kriisi oli siitä hyvä esimerkki.
Ailahtelevat sähköjen hinnat, polttoainekustannukset, sodat ym.levottomuudet vaikuttavat kaikki alan toimintaan joko suoraan tai epäsuoraan.
Kansallisella tasolla tämänhetkisen hallituksen tiukka talouspolitiikka ja leikkaukset ovat heikentäneet ihmisten taloutta, ja sitä myötä myös kulutusta.
Suomessa ei myöskään ole samanlaista ravintolakulttuuria kuin monissa muissa Euroopan maissa.
Täällä ulkona syöminen on edelleen luksusta, ja koetaan " ylimääräisenä menona" , josta heti tiukan paikan tulleen ollaan valmiita joustamaan.
Keski - ja Etelä-Euroopassa viinilasi työkamujen kanssa työpäivän jälkeen, ja ulkona syöminen perheen kanssa on tärkeä osa kulttuuria, josta ei olla valmiita pihistämään.
Vaikka digitalisaatio etenee yhteiskunnassamme, ravintola-ala kuuluu luoviin aloihin, ja palvelu on iso osa koko elämystä.
Uskon siis, että alan työpaikat ei tule vähenemään digiloikkien takia.
Ekologisuus ja kestävä kehitys , myös sosiaalinen kestävä kehitys näkyy, ja tulee näkymään jatkossakin alalla.
Se näkyy mm. ruokalistoilla lisääntyvinä kasvisvaihtoehtoina , kotimaisten ruoantuottajien kanssa tehtävänä yhteistyönä eri ravintoloissa ( lähiruoka & alueelliset panostukset ruokamatkailuun jne)..
Se näkyy myös siinä, että alalla aletaan panostamaan enemmän työntekijöiden hyvinvointiin ja kitkemään alalta epätervettä työyhteisö-kulttuuria, esimiehiä koulutetaan parempaan johtamistapaan jne..
Minä uskon ja toivon, että ravintola-ala rupeaisi tulevaisuudessa saamaan samaa ansaitsemaansa arvoa osana yhteiskuntaa , kuin mitä se tekee tälläkin hetkellä esim.Italiassa ja Espanjassa .
Ruoka ja ravintola-ala tulee aina olemaan lähellä sydäntäni, olen minä sitten töissä millä tahansa alalla tai eläkkeellä.
Lähteet:
- megatrendit 2023 jne
- MARA - työllisten määrä
- ruoka - ja juomatrendit 2025 / oma blogiteksti
https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/11/ruoka-ja-juomatrendit-2025.html?m=1
- ravintola - ala= osa yhteisöämme / oma blogiteksti
https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/04/ravintola-ala-osa-yhteisoamme.html?m=1
--------------------------------------
Huom! Sainpa muuten arvosanaksi tuosta tehtävästä: 5/5 ja koko kurssista myös 5 💪😉.
Vaikka itselläni ei ole ollut paloa laittaa yritystä pystyyn, niin sisäisen yrittäjyyden ominaisuuksia minusta kyllä löytyy .
~ 2 vuotta sitten kävin myös 1 kuukauden pituisen kurssin " Ideasta yrittäjyyteen" , jossa sai vähän tietoa ja ideoita mm. markkinoinnin eri keinoista , esim. sosiaalisessa mediassa.
Oppiminen ei lopu koskaan , eikä mikään tieto ole hukkaan heitettyä , vaan siitä voi olla hyötyä mitä yllättävämmissä paikoissa ....sydän ja mieli avoinna kohti uusia seikkailuja - whatever those may be..
Valoisaa kevättä !
T. Ansku Aurinkoinen 🌞