(Kuvat © Anneli Laulumaa )
Tammikuun teema - 31+ kokkia/ osa 2
Tästä linkistä pääsee lukemaan : 31+kokkia,osa 1:
https://anskunmietteet.blogspot.com/2025/01/31-kokkia-osa-1.html?m=1
🔪 Kuwamura Yūko / Japani
🔪 Leonor Espinosa / Kolumbia
🔪 Alberto Crisci / Iso - Britannia
🔪 Kamilla Seidler / Tanska
🔪Ragnar Eriksson / Islanti
🔪 Christopher Haatuft 🔪 Heidi Bjerkan / Norja
🔪 Magnus Nilsson / Ruotsi
🔪 Jeremy Charles 🔪 Sheila Flaherty / Kanada,
🔪Monique Fiso / Uusi Seelanti
🔪 Brian Yazzie / Navajo nation, Arizona,USA
🔪Dieuveil Malonga / Kongo
🔪 Manoella Buffara / Brasilia
🔪 Vikas Khanna / Intia
🔪 VIrgilio Martinez / Peru
🔪 Margot Janse / Alankomaat
🔪 Yevhen Klopotenko / Ukraina
🔪 Ricky Santino / Indonesia
🔪 Elle Save Gaup-Oskal / Norja
🔪 Kamal Mouzawak /Libanon
Jos oli kiinnostavia kokkeja ja mielenkiintoisia elämänpolkuja osassa 1, niin ei tämä jälkimmäinenkään porukka jättänyt kylmäksi.
🔪 Elle Save Gaup -Oskal on kotoisin Pohjois - Norjasta , Máze nimisestä pienestä kylästä. Hän on Saamelainen porotilallinen, ja koulutukseltaankin kokki.
Silloin kun Elle ei ole ollut työvuorossa Norjalaisella öljynporauslautalla, niin hänet on löytänyt kotoaan valmistamassa perinteisiä ja modernimpia Saamelaisia ruokia, joista hän jakaa kuvia ja videoita myös mm.Instagram - tilillään.
🔪 Sheila Flaherty on syntynyt ja varttunut Ottawassa Kanadassa , mutta sukujuuriltaan hän on Inuvialuk , ja hänen perheensä juuret ovat Tuktoyaktukissa, Luoteisterritoriassa.
Vuonna 2010 Sheila muutti Iqaluitiin Nunavutiin, jossa hän myöhemmin perusti yrityksen " Sijjakkut" .
Kyseessä on ruokamatkailu - yritys, jonka tavoitteena on Inuit - kulttuurin säilyttäminen ja edistäminen .
Tässä linkissä lisätietoa yrityksestä:
https://www.sijjakkut.ca/?utm_source=ITAC&utm_medium=Website&utm_campaign=Destination+Indigenous&utm_content=Vacation+Planner
🔪 Navajo-kokki Brian Yazzie ( tunnetaan myös nimellä " Yazzie - the chef") löysi itsensä keittiöstä jo 7 - vuotiaana auttamassa äitiään , joka oli yksinhuoltaja.
Yazzien nuoruus oli levotonta, ja jengimaailma oli viedä nuorukaisen jo mennessään , mutta hänen omien sanojensa mukaan ruoanlaitto pelasti hänen elämänsä.
Linkin videossa Brian avaa vähän omaa ruokafilosofiaansa:
https://youtu.be/Id-BmWcW2Sg?si=vPgfcBUO4YNwpsu6
Mikä monia näitäkin kokkeja yhdistää, on intohimo myös matkustamiseen ja tutustumiseen eri kulttuureihin varsinkin ruoan kautta.
He ovat myös usein painottaneet uransa alkutaipaleella oleville kokeille sitä, että on suositeltavaa tehdä töitä ja laittaa ruokaa monenlaisissa paikoissa ja monipuolisista raaka-aineista, ja nimenomaan tutustua eri ruokakulttuureihin avoimin mielin.
🔪 Indonesialaisen kokin Ricky Santinon työ on kiidättänyt hänet yli 40 maahan, ja hyvinkin eksoottisiin ja uniikkeihin paikkoihin, mm. Antarktiselle.
🔪 Jeremy Charles lähti omalle seikkailulleen Saint John's:n kaupungista , Newfoundlandista. Matka vei mm. Los Angelesiin ja Chicagoon , mutta aikansa vietettyään suurkaupungeissa kotimaisemat alkoivat kutsua takaisin.
Hän onkin nostanut koko Newfoundlandin ja Labradorin kulinaariselle kartalle - sekä hän ja Sheila Flaherty ovat myös olleet mukana " New Arctic Kitchen " liikkeessä ( osan 1 yhteydessä linkki siihen)
🔪 Margot Janse syntyi ja kasvoi aikuiseksi Alankomaissa, mutta v.89 hän pakkasi reppunsa ja lähti silloisen poikaystävänsä kanssa Zimbabween tehden töitä siellä mm.tarjoilijana.
Afrikan manner kietoi Margotin pauloihinsa, ja hänen uransa kokkina sai siivet alleen Etelä - Afrikassa.
-----------------------------------------------
Rakkaus lähiruokaan, ihmisten yhdistäminen ruoan kautta, halu auttaa...
siinä muutama muukin yhdistävä tekijä näille kokeille.
Uteliaisuus, avoin mieli, uuteruus & periksiantamattomuus haasteiden edessä ovat myös enemmän kuin osuvia adjektiiveja heitä kuvatessa.
Tämä on ollut hieno projekti , ja on suorastaan haikea olo sen tullessa päätökseen.
Tähän loppuun sopii hyvin tämä siteeraus:
" To me, food is as much about the moment, the occasion, the location and the company as it is about the taste.”/
Heston Blumenthal
Oma kiitokseni taas kerran myös ruoantuottajille 🙏❤️ , ilman heitä ei olisi meitä muitakaan.
🌟 The Clink charity ,UK
https://theclinkcharity.org/our-story
🌟 the world chefs without borders
https://www.worldchefswithoutborders.org/
🌟 Chefs in Africa
https://chefsinafrica.fr/
🌟 I - COLLECTIVE
https://www.icollectiveinc.org/who-we-are
🌟 Credo Kompetansesenter, Norway
https://programcredo.no/en/kompetansesenter
(Kuvat © Anneli Laulumaa )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti