( kuva : Anneli Laulumaa)
Kirjottelin jo aiemmin tänne blogiini jutun koskien työttömyyttä, sen pääsee lukemaan tästä alta:
.https://anskunmietteet.blogspot.com/2025/01/ajatuksia-tyottomyydesta-ihmisyydesta.html?m=1
Tässä jutussa kirjoitan joistakin työnhaussa esiin nousseista haasteista ja epäkohdista, enkä ole ainoa, joka näihin on törmännyt, ja nämä esiin nostetut ongelmat ovat varsin yleisiä alasta riippumatta .
🌟 Ikäsyrjintä Suomalaisilla työmarkkinoilla
Vähän alasta riippuen ikäsyrjintä alkaa naisilla jo lähempänä 50 ikävuotta, miehillä hieman myöhemmin.
Ikäsyrjintä naisia kohtaan työmarkkinoilla on yleisempää, eikä koske vaan yli viiskymppisiä naisia.
Nainen ei ole oikein ikinä sopivan ikäinen työmarkkinoilla.
Ensin ollaan liian nuoria ja kokemattomia . Sitten ollaan " lastenteko - iässä" , jota seuraa se ikä, kun taaperot ja lapset sairastavat , ja oletetusti äitihän se jää töistä kotiin sairasta lasta hoitamaan.
Sitten saattaa seurata muutama vuosi, jolloin kelvataan työmarkkinoille , kunnes ollaankin jo liian vanhoja. 🙄
Alla muutama artikkeli koskien ikäsyrjintää:
https://yle.fi/a/74-20079808
https://www.rapport.fi/jose-riikonen/ikasyrjinta-rehottaa-suomessa-nyt-puhuvat-iakkaammat-tyontekijat-2d4a3b
Eläkeiän jo ylittäneet ovat vastaavasti kuumaa kamaa jo valmiiksi tiukoilla työmarkkinoilla , jossa yhtä työpaikkaa voi hyvin hakea satoja ihmisiä, jopa enemmän.
Työnantajille eläkeläiset ovat houkuttelevia, koska he ovat edullisempia työntekijöitä :
" PAMin Egëzona Kllokoqi-Bublaku toteaa, että eläkeläiset voivat olla työnantajan silmissä hyvinkin houkuttelevia työntekijöitä, sillä eläkeläisen työtunti saattaa olla työnantajalle edullisempi kuin työikäisen työtunti.
– Syynä ovat vakuutusmaksut ja eläkemaksut, joita ei työnantajankaan tarvitse maksaa, jos työntekijällä on ikää riittävästi."
https://www.pam.fi/artikkelit/toihin-elakkeellakin/
.🌟 Osa - aikatöistä ja " nollasoppareista
• Työpaikkahakemuksessa saattaa lukea, että kyseessä kokoaikatyö .
Myöhemmin selviääkin, että kyseessä oli 0- 37,5h / vko ( näitä on tullut vastaan lukuisia viime vuosina).
"Jopa Eezy mainosti minulle toukokuussa Stockmannin vuoropäällikön paikkaa "kokoaikaisena ja vakituisena", vaikka se olikin todellisuudessa 90 h/3 vko."
https://www.ts.fi/lukijoilta/6428117
" PAMin mukaan erityisesti palvelualoilla tehdään paljon vastentahtoista osa-aikatyötä sen takia, ettei kokoaikatyötä ole saatavilla. Taustalla on työelämän rakennemuutos, joka on johtanut työsuhteiden pirstaloitumiseen."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009906612.html
🌟 Suosittelijat - tai niiden puute
JOS työnantajalle on aivan ehdottoman tärkeää, että työnhakijalla on antaa suosittelija - että kysymyksessä on " dealbreaker " , niin tämä tulisi lukea siinä työpaikka-ilmoituksessa muiden vaatimusten kera ..
Ei ole reilua eikä oikeudenmukaista hakijaa kohtaan pantata sellaisia tietoja, jotka ovat täysin ehdottomia työpaikan saamisen edellytyksiä.Vähän ihmettelen myös sitä, miksi suosituskirjeet eivät ole riittäviä ja miksi niille ei anneta mitään painoarvoa..ihan ne ovat yhtä arvokkaita suosituksia siinä missä suullinenkin ..
• Ulkomailla elettyjä vuosia ja siellä saatuja kokemuksia, kielitaitoa ja kirjallisia suosituksia ei noteerata mitenkään, ei ainakaan positiivisessa mielessä ( samaan aikaan ollaan kansainvälinen työyhteisö ja valtamedioissa rummutetaan Suomen kansainvälisyyttä työmarkkinoilla ).
🌟 Puutteelliset tiedot
• Vuokratyöfirmat ilmoittavat työpaikoista äärimmäisen minimaalisin tiedoin, ja monet varsin oleelliset tiedot saa vasta siinä vaiheessa, kun on hakenut paikkaa.
-->esim.Jos ilmoitetaan, että työpaikka sijaitsee Kuopiossa...
Kuntalaajennusten jälkeen Kuopio voi tarkoittaa ihan yhtä lailla kaupungin ydinkeskustaa, mutta se voi tarkoittaa myös Vehmersalmea , Maaninkaa ja Hiltulanlahteakin.
Autottomille ihmisille on aika tärkeä tieto se , että missä ko.työpaikka tarkalleen sijaitsee ja onko sinne edes mahdollista päästä julkisella liikenteellä - ja onko sieltä mahdollista päästä kotiin vuoron päättyessä ( kaikki kun eivät tee töitä 8-16)
🌟 Sesonkityöpaikat voivat sijaita hyvinkin aivan eri puolella Suomea, missä työnhakija asuu pääsääntöisesti.
Tämähän tarkoittaa sitä, että silloin täytyy töiden ajaksi majoittua sinne työpaikan lähettyville JA maksaa samanaikaisesti myös sen vakituisen kodin kustannuksia.
Avoimissa sesonkityöpaikka - ilmoituksissa on usein hyvin hatarasti tietoa majoituksesta, ja erityisesti sen kustannuksista.
Saatetaan sanoa, että majoituksen vuokra on kohtuullinen...
...ja vasta kun olet jo hakenut paikkaa, tai joutunut soittamaan ja kysymään tarkemmin, vuokran hinnaksi sanotaan 500€ ja kyseessä kimppakämppä ( eli oma huone, muut tilat jaetut)..
Onko se 500€ / kk sitten kohtuullinen kimppakämpästä vai ei, on tietty makuasia.
Lopuksi : lähes kaikki , mitä EI saisi työnhakijalta kysyä, on minultakin keretty kysyä moneen kertaan: ikä ,lapset, parisuhdestatus , mitä puoliso tekee työkseen jne jne jne...
Toivoisin avoimempaa , rehellisempää ja reilumpaa toimintaa myös työnantaja-puolelta, koska sitä samaa avoimuutta ja rehellisyyttä vaaditaan myös työnhakijoilta.
Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä:
Kohdellaan toisiamme asiallisesti ja kunnioittavasti, ja muistetaan ne käytöstavat.
Kevättä ja valoisampia aikoja odotellen: Ansku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti