sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Kiitollisuus

 



    Kiitollisuus on sana, jolla haluan kuvata tätä mennyttä vuotta 2023.
Tähän vuoteen on mahtunut taas yhtä sun toista , nopeita näyttäviä liikkeitä ja hitaasti kypsyneitä päätöksiä.
Siihen on mahtunut Suomea Ahvenanmaalta Lappiin , Turusta Kuopioon.


Kuopioon muutto on osoittautunut aivan loistojutuksi, ja olen taputellut itseäni selkään jo useita kertoja kuluneiden kuukausien aikana, jotka olen nyt täällä mualiman navalla viettänyt.

Kaikki, jotka minua vähääkään tuntevat niin tietävät sen, että en juuri ole talvi-ihmisiä - minä herään henkiin keväällä ensimmäisten leskenlehtien myötä.

Tästä huolimatta, olen nauttinut lumesta ja pakkasesta ja kauniista talvipäivistä suorastaan hämmentävän paljon.
On ollut ilo käydä lenkillä tutuissa maisemissa, ja löytää uusiakin paikkoja .
On tullut valokuvattua taas tosi paljon , upeasta Kuopion joulutorista Puijon tornista avautuviin häkellyttävän kauniisiin maisemiin ja kaikkea siltä väliltä.

  Palatakseni alkuun - kiitollisuus on se asia, jota voimakkaasti koen.

Minä en pidä elämässäni mitään itsestäänselvyytenä , koska kaikki voi olla hetkessä menetettyä, hetkessä historiaa.

Olen kiitollinen tästä kodistani, jossa saan kokkailla ja leipoa sydämeni kyllyydestä, nauttia aamukahvini kynttilän valossa hiljaisuuden vallitessa .
Olen kiitollinen terveydestäni .

Aivan erityisen kiitollinen olen minulle rakkaista, läheisistä ihmisistä ❤️🙏, jotka tänäkin vuonna ovat rinnallani kulkeneet tukien ja kannustaen.


  Kiitos tästä vuodesta 2023, ja onnellista uutta vuotta 2024 🎆🎇







sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Rauhaisaa joulua Kuopiosta







 Hyvää joulua!

                Merry christmas!
Buriid juovllaid!
                   God jul!
Häid jõule!
             Feliz Navidad!
Joyeux Noël!
                 Frohe Weihnachten !
Prettige Kerstdagen !
                        Mele kalikimaka!







perjantai 8. joulukuuta 2023

Anskun kuukauden viini - joulukuu 2023








 Kuukauden viini - joulukuu 2023


   
Mielensäpahoittajan parempi punainen 2021

🇪🇸  DOP Alicante, Espanja
🍇  Monastrell ( Mourvèdre  )


Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, mausteinen

Seurustelujuoma, nauta, pasta &;pizza, porsas

https://www.alko.fi/tuotteet/956836/Mielens-pahoittajan-Parempi-Punainen-2021/


  Tämä Espanjassa Monastrell - nimellä kulkeva rypäle tunnetaan Ranskassa Mourvèdrenä ja Uudessa Maailmassa, mm.Australiassa Matarona.

  Ohessa englanninkielinen artikkeli ko.rypäleestä:

https://www.simplyspanishwine.com/blogs/spanish-wine-grapes/monastrell

Tässä linkki DOP Alicantesta , vähän vähemmän tunnettu viinialue Espanjassa :

https://www.vigneview.com/the-alicante-dop-in-spain/

Tässä linkissä lyhyesti ko.viinistä tietoja ihan vaan på finska :

https://www.viinitie.fi/products/mielensapahoittajan-parempi-punainen


      Minä päätin pitää itselleni pikkujoulut, ja herkuiksi tarttui pikkupiirakoita, sinappikinkkua, lajitelma juustoja ja suklaatia .
Näiden herkkujen kaverina tämä kuukauden viiniksi valitsemani Monastrell toimi oikein mainiosti - ei jäänyt yhtään juustojen jalkoihin eikä rynninyt muiden pikkujouluherkkujen yli.
Maistelin sitä tietysti ensin ihan itsenäänkin, ja miellyttävän pehmeä seuralainen on kyllä ihan kynttilän valossa nautittuna ilman suupalojakin.

  Että vaikka ei juuri tällä hetkellä olekaan alahuuli lörpällään eikä mieli pahana, niin Mielensäpahoittajan parempi punainen sopii myös hyväntuulisille - marraskuun myllerryksessä ja syyskaamoksen ottaessa vallan, on tämä viini kyllä enemmän kuin tarpeen.

(Kuvat © Anneli Laulumaa )





tiistai 5. joulukuuta 2023

Lennokkaasti kohti uutta vuotta

 





Lennokkaasti kohti uutta vuotta



  Pakkanen paukkuu, mutta eipä tuo ole minua hyydyttänyt paikoilleen.
Tää on niin taas tyypillistä minun elämää - välillä ei tapahdu mitään ja pitää itseltään pulssi tarkistaa, että onko ylipäätäön hengissä.
Seuraavassa hetkessä mennään taas täpölaukkaa, niin että hyvä jos jalat osuu välillä maahan.

Näin ollen siis rakkaat blogin lukijat ( kaikki kaksi, heh 😁) , nyt kannattaa pysyä kuulolla.
Hiljaiselon jälkeen myös blogini herää henkiin, tomut pyyhitty ja kirjoitus-ummetuskin taas helpottamaan päin.

Tässäpä pieniä maistiaisia, mitä on luvassa lähitulevaisuudessa ( suhteellinen käsite tuokin..)


Kuukauden viini - jutut jatkuu myös , joulukuun viini tulee tänne omana juttunaan taas kuun puoleenväliin mennessä...stay tuned..

Ensi vuoden puolella aion käydä myös tutustumassa  mm. Ison - Kallan panimoon ja Alihovin viinitilaan, molemmista käynneistä tulee tekstiä kuvien kera ja maisteluvinkkien kera .

Kuopion upea kauppahalli ja tori saa myös palstatilaa tulevana vuonna , täysin ansaitusti...herkkusuiden must-kohteita.

  Siinäpä vähän kurkistusta tulevaan, eikä kaikkea vielä paljasteta 👍😉, mutta hiljaiselo päättyy tähän .

  Kuopio on syntymäkaupunkini, ja ensimmäiset parikytä vuotta ja risat täällä tuli eleltyä.
Sitten kutsui suuri maailma - mutta vaikka voit tiedä tytön Savosta., et voi viedä Savoa tytöstä.
Joten paluumuuttajana tänne Kallaveden tuttuihin maisemiin loppukesästä tupsahdin..
Ei liplattele vesi nyt, jäässä on , ja puut talvikuurassaan valmiita itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin.

Minä tulen omalta pieneltä osaltani nostamaan Savon näkyvyyttä niin herkullisena matkailukohteena kuin potentiaalisena asuinympäristönäkin. ..ei tätä turhaan mualiman navaks kutsuta 😀😇
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin 😘

sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Tiällä ollaan...


 


     Kohta on marraskuu lusittu, eikä tätä vuottakaan ole paljoa jäljellä.  Vajaa kuukausi enää, niin alkaa taas pikkuhiljaa päivät pitenemään .

Kuopiossa on täysi talvi, lunta ja pakkasta - melkein uutuudenviehätys, kun on on kulunut montakytä vuotta siitä, kun täällä viimeksi oon talvea viettänyt...otetaan tästä siis ilo irti ..

Joulutorikin avautuu 8.12 , joten eiköpähän sielläkin tule piipahdettua kuvaamassa valoja ja tunnelmia.

Tämä vuosi 2023 alkoi Turusta, ja näyttäisi siis päättyvän tänne Savonmualle. Väliin mahtuu kesäisiä tunnelmia Ahvenanmaalta ja ruskan värejä Lapista , työt tarjoilijana on pitänyt mukavasti liikkeessä ja ns.pelikunnossa .

Marraskuun kuukauden viini jää välistä , katellaan joulukuuksi jotain hyvää sitten...Hengissä tiällä ollaan, vaikka vähän hiljaiseloa on vietettykin tämän blogin osalta - siihenkin varmaan on tulossa muutos. Vanha puhelin päätti lopettaa toimintansa, joten tämän uuden käyttöönotto ja sielunelämä on sekin vienyt aikansa totutella, kun muita aparaattejahan mulla ei ole, vaan tämän luurin kautta operoin tätä blogiakin - pientä armoa siis, jos tuppaa välillä rivivälit ja kappalejaot olemaan hieman omintakeisia . Ehkä varottaisin taas vaihteeksi myös heitä, jotka saavat ihottumaa satunnaisista kirjoitus-ja kielioppivirheistä . Pyrin lukemaan tekstit läpi ja korjaamaan enimmät virheet ennen lähetä-napin painallusta, mutta se ei takaa vielä virheetöntä tekstiä. Puolustuksekseni totean, että blogini EI ole YO-äikänkoe, enkä arjen puhekielessänikään puhu virheetöntä selko-Suomea...

Palaillaan taas kuulolle joulukuun puolella 😘

maanantai 9. lokakuuta 2023

Anskun kuukauden viini/ lokakuu 2023

 





☆ Mont' Albano organic 2020
🇮🇹 Sisilia, Italia ( IGT Terre Siciliane )
🍇 Nero d ' Avola


• Pikkusuolaiset / pastat ja pizzat / porsas

• keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, karhunvatukkainen, kypsän karpaloinen, mausteisuutta sekä tuoksussa että maussa.

Mielestäni varsin teeskentelemätön ja mutkaton pehmeä punaviini, joka sopii juotavaksi ihan itsenäänkin .
Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Sisiliaan ja sen viineihin , ja ottamaan mukaan vaikka tastingeihin.

Kaikki, jotka vähänkään tykkäävät nauttia viiniä , tietävät taatusti Italian maineen viinintuottaja-maana, ja erityisesti sen alueet Toscanan, Piemonten ja Veneton.
Nyt haluan nostaa esiin myös Sisilian , sekä sen oman natiivin rypäleen Nero d ' Avolan.

Nero d' Avola on tärkein ja laajalti viljelty punaviinirypäle Sisiliassa. Rypäle tunnetaan myös nimellä Calabrese, mutta tämä hyvin tummakuorinen rypäle aletaan laajemmin tuntea Nero d'Avolana.

Tässä linkki rypäleestä:

https://www.nerodavola.com/


Tässä linkki Sisilian viinialueista jne




maanantai 11. syyskuuta 2023

Anskun kuukauden viini - syyskuu 2023

 








    Samalla kun luonto pukeutuu värikkäisiin syysasuihinsa ja illat alkavat hämärtyä, tämä reissava tarjoilija on taas löytänyt itsensä " tien päältä" ....tällä kertaa Leviltä.
Ja täällä pohjoisessa ,jos missä, ruskan kolkutellessa jo ovella, alkaa tehdä mieli syleilevän pehmeää punaviiniä, joten ;

Syyskuun kuukauden viini on:

Backwoods , 2020
🇺🇸 California , USA
🍇 Merlot , Cabernet Sauvignon, Petite Sirah


https://www.alko.fi/tuotteet/420137/Backwoods-Merlot-Cabernet-Petite-Sirah-2020/

Etiketti jo itsessään kuiskutteli korvaani ja houkutteli maistamaan ( kyllä - minäkin ostan välillä viinipullon ihan etiketin perusteella 😁) .

Ja tämä 3n rypäleen lempeä punaviini ei ole lainkaan hassumpi viini.
Jo tuoksu paljastaa marjaisuuden, ja aavistus vaniljaa seuraa myös maussa.
Maku on kirsikkainen ja herukkainen, karhunvatukkahilloinen.

Täyteläinen, keskitanniininen sekoiteviini ( eli useammasta rypäleestä tehty viini) , joka sopii luontevasti yhteen mm.syksyisten pataruokien kanssa , tai vaikka riistalinnun kylkeen .
Myös loppusyksyn grilli-iltoihin tämä " takametsien rypälemehu" sopii kuin nakutettu.

Minä korkkasin tämän viinipullon metsässä kannon päällä istuskellen suklaata syöden ja nauttien tuulen suhinasta ympärilläni , toimii 👍.

Tässä linkki Kalifornian viininviljelystä :

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinialueet/yhdysvallat-kalifornia-viinien-mekka#64e9227a

( Kuvat © Anneli Laulumaa )


2


torstai 20. heinäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini - heinäkuu 2023

 




Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2022

🇦🇹 Niederösterreich , Itävalta
🍇 Grüner veltliner



Grüner Veltliner on siis valkoviini - rypälelajike, lienee edelleenkin eniten viljelty rypälelajike Itävallassa, tai ainakin kärkikahinoissa tiukasti mukana.
Niederösterreich ( eli Ala -Itävalta) , on aivan erityisen tunnettu juurikin laadukkaista ja persoonallisista Grünereista, josta tämäkin viini on kotoisin.


Tämä Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2022 on oikein miellyttävä tuttavuus .
Raikas, hapokas ( muttei ylenpalttisen hapokas ja kirpeä kuten monet Rieslingit esimerkiksi) , kuiva valkoviini.
Tuoksussa jopa hiven mausteisuutta( valkopippurisuutta ) , hennon yrttinen.
Maku on hedelmäinen ,ja siitä löytyy omenaa ja persikkaa.

Tämä viini on luonteikas seuralainen ihan itsessään , mutta käy mainiosti makupariksi myös mm. klassisen Wieninleikkeen , pikkusuolaisten ja rasvaisen kalan kanssa.


Tässä hyvä artikkeli viinimaa Itävallasta:

https://viinilehti.fi/2020/04/itavallan-nousevat-viinialueet/

Ja tässä mainio artikkeli itse Grüneristä, joka Albariñon ohella on suosikki-rypäleitäni valkkareissa :

https://viinimaa.fi/artikkelit/rypaleet/gruener-veltliner-raikas-ja-luonteikas-valkoviini-itavallasta#27313046


   Joten nyt vaan nauttimaan loppukesän aurinkoisista päivistä ,ja makumatkalle Itävaltaan :

" Hills are alive with the sound of music 🎶🎶🎵"

( Kuvat © Anneli Laulumaa )



Saaristosta Savonmualle - home sweet home



Elämäntilanteet muuttuvat , ja välillä pitää vaihtaa suunnitelmia lennosta - ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan vaihtaa kurssia, silloin kun siihen on syytä.
Ja niin tein minäkin - vaihdoin maisemia , saaristosta Savonmualle .
En lentänyt kalakukko - airwaysilla, vaan ihan kiskoja pitkin teleporttasin itseni mualiman navalle , rakkaaseen syntymä-ja kotikaupunkiini Kuopioon.
" Voit viiä tytön pois Savosta, muttet savolaisuutta pois tytöstä."

Onhan tätä kotiinpaluuta muhiteltu kyllä jo useampi vuosi, kaikessa hiljaisuudessa, että ei se minulle eikä läheisilleni suinkaan puskista tullut ..
se vaan odotteli sitä oikeaa hetkeä.
Ja kun se hetki sitten koitti , niin silloin toimitaan eikä jäädä vatuloimaan .

Ja täytyy myöntää, että kyllä olen kaivannut näitä metsiä ja järvimaisemia, lepposia savolaisia ja Kuopion tuttuja katuja ja rakennuksia.

Ravintola-alallehan minä starttasin aikoinani asuessani Etelä - Suomessa, joten odotan innolla tutustumista Kuopion ravintoloihin niin työni puolesta tarjoilijana kuin asiakkaanakin.
Olen kuitenkin seurannut Taste Savon kautta ja muualta medioista, miten tämä alue on kehittynyt varsin merkittäväksi ruokamatkailu-kohteeksi , ja tuskin maltan odottaa herkullisia seikkailujani täällä Sawolandiasaa ja iloisessa Itä - Suomessa...ja nälkähän kasvaa syödessä 😋😉..ja enköhän minä tänne blogiinkin kirjoittele näistä makumatkoista, kiinnostavista kahviloista jne..

Että eipä muuta ku tervetuloa Kuopijoon !!!




perjantai 23. kesäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini II - kesäkuu 2023

 




  American wings , 2021


🇺🇸 California , USA
🍇 Zinfandel


Tämän viini on loistava kumppani pippuripihvin ja burgerin seuraksi .
Ko.viini ei ole hirveän raskas , joten sopii ihan itsenään myös nautittavaksi.

Zinfandelia viljellään eniten Californiassa , Yhdysvalloissa - ja USA:ssa se onkin toiseksi eniten viljelty lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen.


Zinfandelia on viljelty Yhdysvalloissa jo lähes 200 vuotta , Californiaan se kotiutui jo 1850 - luvulla.
" Zinin " juuret ovat kuitenkin Kroatiassa,
se on identtinen sikäläisen Crljenak Kastelanski -lajikkeen kanssa.
Zinfandelia löytyy myös muilta, etenkin Uuden maailman viinitarhoilta, esim. Australiasta ja Uudesta - Seelannista.
Italian viinitarhoilla kasvaa Primitivo, joka on Zinfandelin sukulaisrypäle.


Tässä hyvä linkki serkuksista :

https://flavorado.com/viinikoulussa-serkukset-primitivo-ja-zinfandel/

Tässä lisää Zinistä:

https://www.foodandwine.com/wine/red-wine/zinfandel-wine-guide

Nyt vaan grilli tulille , tai lautaselle pippuripihvit ja kumppaniksi lasiin Californian nektaria 🍷..

Oikein aurinkoista juhannusta kaikille , nauttikaa valosta ja lämmöstä, hyvästä ruoasta ja juomista 😘..


MUTTA : JOS otat , ET aja!!!!!

Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne, kaveria ei  jätetä! 


(Kuvat © Anneli Laulumaa )


maanantai 5. kesäkuuta 2023

The people behind our food

 





I was having a day off from work today - it was a lovely sunny day, not even windy...quite perfect 👍.

Had a little walk too and then ended up to enjoy some lovely white wine from DOC Vinho verde and fresh perch at our restaurant ( yep, the one where I work , it is the only one in the island anyways lol....)

While I was enjoying my meal and the wine I once again found ,that my thoughts wandered to those very people , who actually do the job to provide us all the food ,what we are eating at daily basis.

It is the farmers and the fishermen(- and women) and all those wonderful hardy people, who works SO hard day in day out, that there is bread and milk on the supermarkets and fish and steaks at the restaurants and wines on our glasses.

Too often they are forgotten , or taken for granted , when the fact is, that we would all be totally screwed without them.

So - next time when you are sitting down to have your breakfast or dinner, appreciate the people , who put the effort and long hours, that you are eating!

I myself thank from the bottom of my heart each and everyone of you , who not only provide my food,but also make sure that I can actually do the job that I am very fond of , thank you for making it possible ❤🙏

(Photos© Anneli Laulumaa )


lauantai 3. kesäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini - kesäkuu 2023

 

Tästäpä alkaa minun viini-päiväkirjani täällä blogissa , kulkien nimellä : " Anskun kuukauden viini" .

   Joka kuukausi ( tai ainakin melkein joka kuukausi, joskus jopa kaksi kertaa kuukaudessa) maistelen uuden viinin , jonka esittelen myös täällä blogissa Anskun kuukauden viininä.

Ja maailmassahan viinejä riittää maisteltavaksi , että ei lopun jutun aiheet siltäkään osin kesken.

Otan muutamat kuvat, kerron omia " arvioitani" ( fiiliksiä) ko.viinistä , esittelen rypäleen, viinialueen jne..ja laitan hövelisti linkkejä heille, jotka saattavat olla kiinnostuneita lukemaan lisää ..

Koska kyseessä on kuitenkin lähtökohtaisesti oma viinipäiväkirjani , niin valitsen viinitkin siltä pohjalta, mitkä sattuvat jostain syystä kiinnostamaan juuri minua..

Pitemmittä puheitta - Anskun ensimmäinen kuukauden viini on tässä:


    Esporão Bico Amarelo / 2021

🇵🇹 Vinho Verde / Portugal
🍇Loureiro,Alvarinho,Avesso


 Tämä hurmaava ja kesäisen raikas viini tulee Portugalista , ja on  aivan erinomainen kumppani mm. kalaruokien ja salaattien seuraksi. 


• Tässä on linkki hyvään artikkeliin , mikä on vinho verde:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinialueet/vinho-verde-portugalin-vihrea-viini#a1cbe863

• Ja tässä linkki suoraan kyseisen viinintuottajan sivulle ja tämän viinin esittelyyn :

https://www.esporao.com/en/wines/bico-amarelo-2021/

• Tässä linkki Portugalista, sen viinialueista ja laatuluokituksista:

https://viinihetki.fi/portugali-viinialueet-ja-laatuluokitukset/

• tässä on linkki blogijuttuuni, jossa kerron vähän omasta taustastani viinien suhteen ..


https://anskunmietteet.blogspot.com/2023/06/in-vino-veritas-viinissa-on-totuus_2.html?m=1



Aurinkoista kesän alkua, t. Anneli


(Kuvat © Anneli Laulumaa )



perjantai 2. kesäkuuta 2023

In vino veritas - viinissä on totuus

 




( Kuvat © Anneli Laulumaa )




“In victory, you deserve Champagne; in defeat you need it.”
Napoleon Bonaparte

" Wine and friends are a great blend.”
Ernest Hemingway

“Wine is bottled poetry.”
Robert Louis Stevenson


Viinillä on pitkä historia , mutta lienee melko turvallista todeta, että se on ollut keskuudessamme tuhansia ja tuhansia vuosia.
Vanhimmat todisteet viinistä löytynevät yli 7 tuhannen vuoden takaa Kaukasuksen seuduilta.
Viinin historiasta löytyy paljon hyviä artikkeleita, ja niihin voi syventyä tuntikausiksi , mutta nyt kerron lähinnä omasta historiastani viinin suhteen.

Viinikiinnostukseni on lähtenyt liikkeelle joitakin vuosia aikaisemmin, kun mitä urani ravintola-alalla ( myöhäis-herännäinen molemmilta osin) .

Jo ennen ensimmäisiä viinikoulutuksiani tilasin ja luin viinilehteä, maistelin jotain mielestäni kiinnostavia viinejä jne...
Aika harmitonta pientä askarteluahan se on ollut , taisipa olla joskus jopa viinikaappikin ( siihen mahtui n.20 viiniå) .

2008 ja 2009 osallistuin Haaga-Perhon järjestämiin koulutuksiin:

☆  Haaga Instituutti, Helsinki / Spanish wine educators tour
☆ Haaga Instituutti, Helsinki / WSET level 2, intermediate certificate in wines and spirits 


    2016 sain mielettömän hienon mahdollisuuden olla töissä Sveitsiläisellä viinitilalla, joka oli perheyritys varsin lähellä Saksan rajaa, tässä linkki heidän viinitilansa sivuille;

https://weingemeinschaft.ch/


Vaikka oma viiniharrastuneisuus on varsin vaatimatonta ja lapsen kengissä, kiinnostus viinejä kohtaan ja halu oppia lisää on valtava .
Jossain määrin tätä prosessia hidastaa niin budjetti kuin varsin liikkuva elämäntyylini, mutta näillä mennään ja otetaan irti kaikki ne mahdollisuudet kehittyä, mitä vastaan tulee.

Oma viinimakuni ja filosofiani..

Mitä tulee valkoviineihin, kuohuviin ja roséviineihin, minun motto on: kuivana kiitos .
Jostain syystä haluan juomani kuivana , oli sitten kyseessä viinit tai siiderit.
Puolikuivat menee vielä jotenkin, mutta silloin pitää olla jo jotain sapuskaakin nokan edessä.
Kaikki sitä makeammat jää kyllä minulta juomatta , nämä on niitä kuuluisia makuasioita.

Rypäleistä erityisesti Albariño ja Grüner veltliner kuuluvat omiin suosikkeihini, mitä tulee juurikin valkkareihin , mutta Saltan alueelta Argentiinasta tulevat Torrontes-rypäleiden viinit maistuvat myöskin oivallisesti.
Portugalin DOC Vinho verden alueen valkkarit ja rosét ovat myös löyräneet tiensä minun lempiviinien joukkoon.

Ja kun puhutaan kuplista, niin silloin Ansku kaivaa esiin Cava-pullon 🥂🍾.
Cava on minun valintani silloin, kun lasista pitää löytyä kuplia ja on syytä kilistää malja- oli kyseessä vaikka naapurin papan kissan nimipäivät.

Kun lasiin on saatava punaista, kun tekee mieli kaivautua syksyisenä sadeiltana viltin alle hyvän kirjan kera , niin silloin luotettu viinimaani on usein Espanja .
Mutta koska olen utelias sielu ja haluan tietenkin maistella eri viinejä eri puolilta maapalloa, niin yhtä jouhevasti siemailen muitakin.

Siitä filosofiasta...

Kyllähän niitä viinin ja ruoan liittoja on paljonkin , että mikä sopii hyvin vaikka pihvin kanssa ja mikä merenelävien jne...
Eikä siinä mitään, nehän pitävät kylllä paikkansa.

Itse haluaisin kuitenkin taas kerran nostaa esiin sen, että kyse on kuitenkin taaaas kerran niistä makuasioista.
Jos ei se punaviini kertakaikkiaan sytytä, niin ota ihmeessä se, mikä juuri sinusta maistuu parhaimmalta - kukaan ei haasta oikeuteen , jos nautit mielummin valkoviinin tai rosén kesän grillijuhlissa .

Ja vaikka viineille on omat lasinsa , niin ei ole rikos nauttia kesäiltana viiniä kertakäyttömukistakaan, jos seura on hyvää ja maisemat mykistävät.

" Drinking good wine with good food in good company is one of life’s most civilized pleasures.”
Michael Broadbent

 















torstai 25. toukokuuta 2023

Few words about the life of a seasonal worker

 







The joys and pain( in the ass) to be a seasonal worker  


I think that the seasonal workers and those, whose working hours are mostly constructed by gigs on several different places ,are a whole different breed itself ...and I include myself to this bunch of special characters.

I mean, it is a whole different story to work on one place longer periods of time ( no dis-respect though) than to constantly change your work environment and adjust yourself accordingly.

When you keep on moving from one place to another over and over and over again , every single time you have to get to know : new collegues.and clientele , different cash register systems, different menus and drinks and where everything is kept etc....
And you have to be able to absorb new information fast , no time for waste.
Adjectives like flexible and adaptable are imperative !!!

However, those things mentioned above, that may cause overwhelming stress for others, can be a reason to do solely seasonal work for some of us.
I love the change - for me it's the big reason that I am working in this field on the first place - the endless possibilities to work on so many different type of restaurants, cafés etc... not just here in Finland, but all over the Europe .
I love the changing of the sceneries and I would die of boredom.to have a steady job with steady hours ...it would literally kill me.
I know, steady job means a steady income too - irregular pay is of course a downside of seasonal work , but that can be managed with a careful budgeting when on the " quieter months" .

Personally , my biggest stress when I am on my seasonal jobs , are the possible living arrangements and the roommates.
I am an introvert , prefer my own company over others,I am clean and tidy, quiet non-smoker.
So - if I get " lucky " and my roommates turns out to be party-animals , who don't really care about the " 11pm to 7am quiet time" nor cleaning up their own mess, the risks for conflicts are real.
That for me causes the most stress - the uncertainty on living arrangements.

Still - when I measure the pros and cons of working mostly seasonally, the pros are winning easily.
 

       In my opinion, I am much better at my job because I have been working on so many different kind of places..the experience what I have gained from all of these places, is very valuable .
And I am not just talking about the work experience from the restaurant field only.

   Since my backgound is from agriculture and animal care field before I entered the hospitality field, I have managed to learn skills and knowledge that not many waiters have.
The ability to handle stress and rush , to learn how to prioritise things and to deal with clients , who are super anxious and upset or broken down by the sorrow of losing their loved family member.
Anyone, who has lost their beloved canine or feline friend, knows that sorrow and the amount of loss.
When you witness that having to remain professional yourself, after that even the grumpiest client on the restaurant doesn't feel so bad after all.

In addition to all of above, I have the personal attributes of being punctual and highly organized , and to be honest -,to-fault.
Whatever I do both professionally and in my personal life, it has to be water-tight and done properly and handle the daylight without any shadows.

I do not appreciate my time being taken for granted , and I get a rash when things are hanging on the air or done halfway.
I do not like my physical nor my mental stamina being questioned constantly , it only irritates me.
I have gone through such turbulences, and challenges and heartaches on my personal life , that nothing has ever even come close at any of the places I have worked in my life - and yet I am still here.


Coming back to seasonal workers .
It is too often, that people don't value these workers very much , and that is a big mistake.
Attitudes needs to be changed , and they need to be changed yesterday.

I rest my case ! 

tiistai 16. toukokuuta 2023

When the puck hits the ice , it is game on









When the puck hits the ice, it's game on

Although the heading might have given you a hint, that this text is all about hockey - well...it's NOT ...sorry to disappoint you.

However , I quite often use ice-hockey team as a parable, when I talk about operating a restaurant.

In my opinion, the team is just as good as its' weakest link - and everybody's effort matters equally as much.

Even though in the last few years front of the house is brought up more often, it is still far behind what comes to chefs.

Every single one of you can probably name at least one celebrity chef without even having to give it too much effort...?!

But let's try this one: how many of you can name a celebrity waiter? Bartender?
Yeah - I rest my case.

And yet, the dish just doesn"t magically appear in front of you from the kitchen..or does it?
And who takes your orders ? Who brings you the wine?
Who is there at the door to greet you when you arrive, and who is the last one you see?

AND - who is the one, who makes sure that the restaurant is clean and your plates and cutleries as well?

Of course it is the chef , who makes the food itself , but it doesn't matter how great he or she is , it is the team effort, that counts , and makes your visit at the restaurant pleasant - or a terrible experience.

So it's about time, that we give a well deserved attention to every position, that makes restaurants/ cafés/ bars functioning properly.

I am pleased to see, that there are all sorts of competitions for waiters and sommeliers as well , where they can measure their skills and knowledge of their craft with their collagues .
And it is also great to notice, that this field still gets new blood and young talents , even though all the covid-restrictions hit this field particularly hard.

I welcome with open arms every new person to customer service -business, it is a job NOT for faint-hearted nor for a lazy butts.

But ;if you love food and drinks, and days,that are never alike, you will enjoy doing this.
If you don't mind working on the evenings, weekends and special holidays- again...this is a job for you.
If you can handle stress, can multi-task and not freeze under pressure , put your apron on already !
It doesn't hurt either, if you can tolerate people 😉..after all, we are in customer service business ..
In a particularly hard days we can always have a moment ( or two) in the walk- in freezer or volunteer to " bang some steaks" to help the chefs..lol 😉☺

We do our best to make your visit an enjoyable one , we value feedback , that's how we know where improvement needs to be done - but we are humans too..

So, if your car just broke down, or your wife gave you an earful , or your dog chewed to pieces your expensive Manolo Blahnik's please - please dont punish us for any of that 🙏

Thank you for taking your time to read this, wishing you a lovely day!

LINKS

•Skills Finland - restaurant services

https://taitaja2023.fi/en/skills-categories/catering-services/504-restaurant-service/https://taitaja2023.fi/en/skills-categories/catering-services/504-restaurant-service/


• Cook of the year / waiter of the year

https://www.vuodenkokki.fi/https://www.vuodenkokki.fi/


• PRO - awards

https://propalkinnot.fi/finalistit/https://propalkinnot.fi/finalistit/

maanantai 10. huhtikuuta 2023

53 years - still alive and kicking











 53 years - still alive and kicking


The spring has finally arrived on this corner of the world ( south-west Finland, Turku) , but it sure as heck kept us waiting.
I was just about to give up, crawl back to my cave and fall to a deep hibernation , but then - the sun appeared and the snow disappeared and life was good again.
Let's face it folks - I ain't a winter person , not by a long shot...
Now I start to remind a human being again , not a freak from the circus anymore.

It is also that time , when I got a year older( april 10th ) , 53 and still going strong - we can ignore the " snack, crackle and pop "- sounds , what occasionally comes out of my joints and ligaments and graciously celebrate life itself 🥂🍾

In less than three weeks I am packing my things - again, and moving - again ( I have made quite a hobby out of it ) , and sailing to new adventures that is.
Not far though, I will be heading to Åland islands, and to be more specific, to a little island called Lappo.
-->>> I write a whole new blog about the island itself, about Åland islands in general and about my job working in a restaurant called " Lappokrogen Galeasen".
The place has its' own facebook page as well , which I have a great priviledge to take care of , looking forward to that very much.....
.....but all about that and much more, after I have teleported myself there at the end of this month - so stay tuned.

And what do I do there ??
My job, which I truly enjoy a lot , and always want to be better at it.
I am a waitress , proud of my profession and everything it has in it .
I am a very food-orientated person ( good Lord, I wake up and my first thought is what to have for breakfast with coffee.
My last thought is, that I don't go to bed with empty tummy....if I happen to die the very next night, I don't wanna leave this place hungry) .

So , if you for some mysterious reason actually enjoy my stories , if you like food and occasional glass of wine ( or more than one, because who's counting) , if you wish to read more about local cuisines , get few travel tips perhaps etc...
you might wanna hang around.

OR - you people, who suffer from imsomnia and need some " organic method to fall asleep" , this is a place to be .

OR - if you are bored silly, this blog may also help you, who knows 😉


Ps. I have decided to keep this blog 100% politics - free , because that stuff makes me just cranky and pissed and it seems to be dividing people , and all sorts of nasty things.

Food is something, that brings people together , because we all need to eat.
So, let's share a meal together and enjoy each others company , putting aside prejudice and bringing to the table an open mind.

Let's pretend that my blog is a one giant dinner-table - and everytime you visit here, you might have a dinner company from the other side of the world...

Cheers ;

Anneli