( kuvat : Anneli Laulumaa)
Aloitin tuossa viime vuoden marraskuussa facebookissa sellaisen " positiivisten uutisten kuukauden( alla linkki )
https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/11/pay-it-forward-antaa-hyvan-kiertaa.html?m=0
Joulukuussa teemana oli kielet, ja kielten rikkaus .
Tammikuun teema : 31 + kokkia
🔪👨🍳🔪👨🍳🔪👨🍳🔪👨🍳
Tammikuu on kokkien kuukausi.
Kuukauden aikana sen jokaisena päivänä nostan esiin yhden kokin ( joinakin päivinä saatan esitellä toisenkin) jostain päin maapalloa - osa nimistä on varmasti tuttuja, osa ehkä vähän vieraampiakin nimiä.
Tämä EI ole mikään " paremmuuslista" tms..
Maailmaan mahtuu aika paljon kokkeja , osa on itseoppineita, osa pitkälliset koulutukset käyneitä arvostetuissa alan kouluissa .
Halusin nyt vaan nostaa esiin tätä hienoa ammattia näiden tiettyjen kokkien myötä.
--------------------------------------
Tämä teema-kuukausi starttasi tällä henkilöllä:
Kunnianosoitus jo edesmenneelle
Jaakko Kolmoselle 🙏❤️👨🍳🔪
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/13/jaakko-kolmonen-oli-suomen-ensimmainen-tv-kokki
Kuukauden teemaa eli 31+kokkia voi seurata facebook-profiilissani sen edetessä:
https://www.facebook.com/mari.laulumaahirvonen
Tulen myös tekemään tammikuun lopussa toisen blogitekstin tästä teemasta, johon kokoan kaikki kuukauden aikana esittelemäni kokit kera muutamien kiinnostavien linkkien lisätiedon ystäville.
Huom!!!! Nyt seuraa tärkeä asia:
🌟 Ravintola-ala on tiimityötä , jossa kaikkien panostus on tärkeää: kokkien, tarjoilijoiden, tiskareiden - kaikkien panos on yhtäläisesti arvokas ja merkityksellinen!
Joten vaikka esittelen nyt kokkeja, niin tämä kuukausi on yhtä lailla hatun nosto myös muille ravintola-alalla ja ruoan ja juomien parissa työskenteleville 🥂🍾 ja tietenkin ruoantuottajille 🙏❤️!
https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/09/suomalaisen-ruoan-paiva.html?m=0
Yksi erittäin tärkeä työntekijä ja tehtävä ravintola -alalla, joka saa aivan liian harvoin huomiota on:
Tiskari / astiahuoltaja
Mikään ei toimi, jos ei ole puhtaita astioita salissa eikä puhtaita pannuja ja kattiloita keittiössä.
Jokaisen ravintola-alalle tulevan uuden ihmisen olisi hyvä aloittaa se kokemuksen kerääminen nimenomaan tiskarina/ tiskivuoroissa , ja moni on niin tehnytkin, esim.jo edesmennyt kokki Anthony Bourdain
"I learned every important lesson, all the most important lessons of my life as a dishwasher."
Minä itse olen viimeisimmältä ammatiltani siis tarjoilija ( olen opiskellut ja tehnyt töitä myös alkutuotannon puolella ), valmistuin 2013.
Minulla on ollut jo tähän mennessä varsin värikäs työhistoria hyvin monenlaisissa paikoissa ja toivon, että saisin tehdä tällä alalla töitä yhä edelleen.
" Communication is the key to a successful service, and a lack of it is a road to a disaster" ( my own motto )
Ruoantuotanto, ruoka, juomat ja asiakaspalvelu on minulle sydämenasia ja loputon kiinnostuksen lähde, ja näihin liittyen tulen jatkossakin kirjoittelemaan ajatuksiani ja pitämään erilaisia teemakuukausia.
Päätänpä tämän kirjoitus-ja ajatustuokion tähän:
" Cooking is an act of love " / Massimo Bottura
( kuvat : Anneli Laulumaa)