tiistai 23. tammikuuta 2024

Herkullisia kahvihetkiä Kuopiossa






 Herkullisia kahvihetkiä Kuopiossa,osa 2



  Kuopio hemmottelee upean luonnon lisäksi myös hurmaavilla, uniikeilla kahviloillaan kaikkia herkkusuita ja tällä kertaa esittelen niitä kaksin kappalein .


          KAFFETERIA MUMMOLA


Aivan mualiman navan eli Kuopion torin välittömässä tuntumassa on kahvila, joka on nimensä mukaisesti kuin käynti mummolassa ; kotoisa, lämmin ja kutsuva .

Jos sattuu olemaan vähän äkkiväärällä tuulella , niin kahvilaan astuessaan hymy leviää väkisin huulille ja känkkäränkkä jää ulos .

Keilatalossa, eli Puijonkatu kaks-seiskassa sijaitseva tunnelmallinen kahvila on ollut todistamassa myös elämän tärkeitä juhlahetkiä ; ristiäisistä valmistujaisjuhliin ja häihin saakka.

Sinne voi poiketa myös juhlimaan ihan vaikka maanantaita, tai naapurin papan kissan nimipäiviä - aina olet yhtä tervetullut.
Mummolasta saa myös aamupalaa ja lounasta , kannattaa seurata esim.heidän facebook-sivujaan, jonneka tulee aina viikon lounasherkut esille.

Kahvilan herkut on taiottu alusta loppuun Mummolan omassa keittiössä, raaka-aineet ovat laadukkaita ja tuoreita.
Ja se asiakaspalvelu - noh, sehän on välitöntä, leppoisaa ja ystävällistä .Eipä siis ihme ,että ne känkkäränkät jää suosiolla ulos - siinähän voisi muuten vaikka vahingossa leppyä paatuneinkin hapatus.

Lisätietoja Kaffeteria Mummolasta löytyy heidän kotisivultaan ja mm.facebookista, linkit alla:


https://kaffeteriamummola.fi/?fbclid=IwAR0CQypUgsWsj74DrKFiAbahRt1WhVCgXDpGkPtwfoa2BZ7sHFLxiJIwgCE

https://www.facebook.com/kahvilamummola







          AMALIA'S HOME & CAFE


  Kuopion rautatieasema pitää sisällään varsinaista helmeä : Amalia's Home & Cafe on paikka, jossa nostalgia ja moderni iskevät kättä päivää sulassa sovussa tiivistyen harmoniseksi kokonaisuudeksi.
Amaliassa voit ostaa kauniita sisustustuotteita, nauttia herkullisen aamiaisen , tai lämmittää sielua istahtamalla viihtyisään oleskelunurkkaukseen herkullisen haudutetun teen ja talossa leivottujen lämpimäisten kera ja kaivaa esiin hyvän kirjan tai sukankutimet.

Minä herkuttelin chili-kaakaolla ja suppilovahvero-poropiirakalla .

Ottaen huomioon sijainnin, tämä on loistava paikka täyttää kupua ennen junamatkaa tai tuoda vaikka se treffiseuralainen kahville ilman pelkoa painostavasta tunnelmasta : paikan viihtyisä ilmapiiri keventää jännittynyttä tunnelmaa  , ja jos treffit ei mene putkeen, niin siitä on helppo kipaista asematunnelin kautta pakoon takavasemmalle 😁🤭😉


Amaliasta lisää näistä linkeistä:


https://www.amaliashomecafe.fi/
https://www.facebook.com/amaliashomecafe


       









Loppukaneetti

Molemmat näistä kahviloista sekä jo aiemmassa blogissani mainitsemani kissakahvila Tiramisu ovat juuri sellaisia paikkoja, jotka puhuttelevat minua aivan erityisen paljon.
Kaikkia näitä paikkoja yhdistää persoonallisuus, ne ovat hyvin uniikkeja ja niiden seinien sisälle on ammennettu selkeästi valtava määrä rakkautta ja halua tehdä jotain omaa ja tehdä se hyvin.
Suosittelen lämpimästi käymään näissä paikoissa  ja tukemaan tällaista yrittäjyyttä - ne ovat todellisia helmiä yhteisöissään, mihin ovat asettuneet ❤️


Allaolevat kuvat( kuten kaikki muutkin valokuvat täällä blogiteksteissäni ovat minun itseni ottamia )  olen ottanut Kaffeteria Mummolasta :







(Kuvat © Anneli Laulumaa )

sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Pohdintoja ruoka-kasvatuksesta,ruokahävikistä..

 



Pohdintoja ruoasta - ruokakasvatuksesta, maittavuudesta, ruokahävikistä....


Osallistuin kesällä 2020 työvoimakoulutuksena erityisruokavalio-koulutukseen.
Yksi kurssin tehtävä oli kirjoittaa essee etiikan vaikutuksista ruokavalioon.
Tässäpä.linkkini tuohon tekstiin:

https://anskunmietteet.blogspot.com/2020/06/etiikan-vaikutuksista-ruokavalioihin.html?m=0


  Nyt olen sitten pohtinut mm. ruokahävikki-kysymyksiä sekä ruoka & ympäristö teemaan liittyviä asioita.
Näistäpä omista pohdinnoistani päätin koota tämän kyseisen blogitekstin.


  Kotitaloudet ovat suurin ruokahävikin aiheuttaja.
Yli 100 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa menee vuosittain biojätteeksi kotitalouksista.
Eniten ruokahävikkiä syntyy lapsiperheissä ja naisten sinkkutalouksissa .
--- >> itse olen juurikin yhden naisen talous, ja lähes nollahävikillä ihmettelen suuresti tuota kohtaa....

Kasvatus lähtee kotoa

Ruokahävikki on myös kasvatuksellinen asia !! Jo kotona pitäisi tästä lasten kanssa puhua, ja toimia itse hyvänä esimerkkinä. Opettaa lapsille, että lisää voi hakea ja otetaan vaan kerralla, mitä jaksetaan syödä. 
Koska yhteiskunta on voimakkaasti keskittynyt kaupunkeihin, harvoilla on enää yhteys maaseuduille tai maatiloille. Siksi olisikin erityisen tärkeää, että jo pienestä asti kerrottaisiin mistä ruoka tulee, opetettaisiin kunnioittamaan niin ruokaa kuin ruoantuottajiakin.
Tämä kaikki lähtee kotoa!! Mutta olisi tarpeen kuljettaa mukana myös päiväkodeista kouluihin saakka.

  Pellolta pöytään

Toivoisin myös, että eri koulutustasoilla tehtäisiin yhteistyötä ruoantuottajien kanssa.
Mm. elintarvikehygieniasyistä johtuen  kaikkiin paikkoihin ei ymmärrettävästi ole mahdollisuus ottaa vierailijoita. Silloin olisi kiva, jos oppilaitoksiin saataisiin vierailijoita kertomaan ruoantuotannosta.

  Erityisesti ne ammatilliset oppilaitokset, jotka kouluttavat tulevia kokkeja niin ravintoloihin kuin suurtalouskeittiöihinkin, voisivat ottaa opetussuunnitelmiinsa mukaan myös ruoantuottajat ja jatkojalostuksen ja tehdä yhteistyötä heidän kanssaan erilaisten projektien myötä.

Kotitaloushävikistä 

Kotitalouksien hävikin suuruutta pohtiessa, syitä hävikkiin oli mm. suunnitelmattomuus, keittiötaitojen puute , viitseliäisyys , tai lähinnä sen puute.
Tässä yhteydessä halusin nostaa esiin ihan puhtaasti  myös rakennus-tekniset seikatkin.

Nykyään rakennetaan asunnot erittäin ahtaaksi ja keittiöt ovat arjen käytössä todella toimimattomia . Vuokra-asunnoissa on usein vaan pieni kalusteuuni/ mikro - viritys, ei kunnolla työtilaa eikä aina edes kunnon pakastinta .
Jopa ihminen, joka haluaisi valmistaa ruokaa itse, on mahdollisuudet näissä olevinaan moderneissa koirankopeissa todella rajoitetut ( nimim.kokemusta on ).


        Ruoan maittavuudesta laitoskeittiöissä

Ruoan maittavuus / ei maittavuus on myös suuri syy ( ellei peräti suurin ) ruokahävikkiin.
Tässä tullaan myös siihen, että kun ruoka valmistetaan suurissa palvelukeittiöissä, joista se roudataan eri kouluihin ja laitoksiin , niin onhan se nyt päivänselvää, että ruoan ulkonäkö ja maku kärsii ,vaikka olisi kuinka ammattitaitoiset ruoanlaittajat asialla.

Poliittiset päättäjät tekivät aikoinaan ISOn virheen, kun koulujen omia keittiöitä järjestelmällisesti ajettiin alas säästösyistä ja siirryttiin jakelukeittiöihin.
On aivan selviö juttu, että jos kouluissa olisi omat keittiöt ja keittäjät, että ruoan laatu ja maku ja koostumus ja ulkonäkö säilyisi parempana, ja ruokahävikki pienenisi.

Ja vaikka meillä onkin edelleen maksuton kouluruokailu , joka on äärimmäisen harvinaista maailmanlaajuisesti, niin kouluruokailuun ( kuin myös esim.palvelukotien ruokailuun) tulisi satsata myös taloudellisesti enemmän.

Mitä tulee ikäihmisten ruokaan ja sen maittavuuteen, niin kyllä elämänsä ehtoopuolella oleva ihminen haluaa myös maittavaa ja houkuttelevaa ruokaa.
Monet ikäihmiset syövät muutenkin huonosti, niin ruoan maittavuudella on paljon merkitystä.
Ei ole mitäön järkeä ravitsemuksellisten syiden vuoksi tehdä mautonta ruokaa , jossa on karsittu sokerit,voi ja kerma ja täysmaito kokonaan pois ,ihan vaan että saadaan muutama vuosi elinaikaa lisää jos sitäkään.
Elämänlaatuun tulisi panostaa , ja maittava, esteettisesti houkutteleva ruoka on yksi elämänlaatua suurestikin parantava tekijä.

Tietenkin ymmärrän eri  sairauksista johtuvat erityisruokavaliot  ja tarpeet .
Ymmärrän ja tiedostan myös sen, että joillekin pitää valmistaa ruoka sosemuotoon, tai jopa nestemäiseksi.
Mutta nyt puhunkin ihan niistä senioreista , jotka pystyvät syömään ns.normiruokaa.


   Ruokarauhasta vielä lopuksi

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia ihmisiä, erilaisia ruokavalioita noudattavia ihmisiä.
Erilaiset ruokavaliot nostattavat välillä suuriakin tunteita , ja välillä hyvinkin tiukkoja kannanottoja .
Toivoisin, että jokaiselle annettaisiin ruokarauha , kunnioitettaisiin toisiamme ja istuisimme sovussa saman pöydän ääressä .
Muistaisimme ja arvostaisimme siinä syödessämme heitä, jotka sitä ruokaa tuottavat ja meille valmistavat.
Ruoka ei ole, eikä saa olla itsestäänselvyys , eikä sen tulisi jakaa ihmisiä ,vaan yhdistää heidät. ❤️

Rauhallisia & nautinnollisia ruokailuhetkiä toivoen

Anneli





lauantai 20. tammikuuta 2024

Catpuccinoa ja kissaterapiaa

 

 





Catpuccinoa ja kissaterapiaa eli  Kahvila-helmiä Kuopiossa, osa 1


  Ihan kuten vuodenvaihteessa lupailinkin, niin nyt esittelen Kuopiolaisia kahviloita , uniikkeja persoonallisia paikkoja, joissa huokuu rakkaus tekemiseen ja lämpimään asiakaspalveluun.

Kun ulkona rupsutteli pakkasta - 20C molemmin puolin, ja atoopikon iho huusi hoosiannaa , niin sielu kaipasi vähän jotain speciaalia ...

Ja sitäpä minä sitten sainkin, positiivista tassuterapiaa hurmaavan päiväkahvi-seuran kera.
Nimittäin Maaherrankadulta löytyy kissakahvila Tiramisu , jossa väki jo odottelikin kahviseuraa viiksikarvat väpättäen.

Paikat kahvilaan varataan etukäteen esim.  kahvilan kotisivuilla olevan linkin kautta .
Sisäänpääsynä on 5€ , joka käytetään kissojen hyvinvointiin , ja siihen hintaan saa nauttia kehräävästä seurasta 1,5 tunnin ajan ja ostaa halutessaan  lisäksi kahvilan herkkuja.

   Minä nautiskelin kupillisen catpuccinoa ja toastin , ihailin seinillä olevaa kissataidetta ja nautin viihteestä, josta huolehtivat mm. Kalju - Pekka, Latte, Pirpana ja koko kissakööri .





Luonnollisesti meidän humanoidien sapuskat eivät ole sopivaa ruokaa kisseille, mutta " palvelusväki" toi pöytään pienen kipon kissanherkkuja , joita sai luvan kanssa tarjoilla - tai jota tultiin oma-alotteisesti nauttimaan, jos palvelu oli liian hidasta.




Seiniä koristi mm.yrittäjän itsensä tekemää kissataidetta , ja en muista milloin viimeksi olen nähnyt niin kauniin vessan kun mitä täällä on.






Tämä kahvila on kertakaikkiaan hurmaava , kissojen tarpeet ja hyvinvointi on otettu huomioon kaikin tavoin - ja näille tassu-terapeuteille löytyy leluja, kiipeilytelineitä , raapimispuita, petipaikkoja ym ym...yllin kyllin .

Tätä paikkaa voi täysin sydämin suositella kaikille, erityisesti eläinten ystäville ja kissa-faneille .

Minä lähdin sieltä hymy huulilla ja pienet tassunjäljet sydämessä ❤️🐱🐾


https://www.tiramisu.fi/

https://www.facebook.com/kissakahvilatiramisu







Anskun kuukauden viini - tammikuu 2024

 





Anskun kuukauden viini - tammikuu 2024



  La Lande Gros manseng 2019

🇫🇷  IGP Côtes du Gascogne , Ranska
🍇  Gros Manseng


Kuiva, erittäin hapokas, greippinen, viheromenainen, yrttinen

Aperitiivi, salaatit & kasvisruoka, vähärasvainen kala, simpukat ja osterit


    
  Tämän vuoden ensimmäinen kuukauden viini tulee Ranskasta , ja on valkoviini.

Tarkemmin sanottuna kyseessä on Gros Manseng - valkoviinirypäleestä tehty viini.
Gros Manseng - lajiketta viljellään pääasiallisesti Lounais - Ranskassa.


Tässä vähän lisää infoa ko.rypäleestä, joka ei välttämättä ole niin tunnettu :

https://www.nautiskelija.fi/Sana.aspx?id=592


Tässä Viinilehden tietoisku juurikin tästä valitsemastani kuukauden viinistä:

https://viinilehti.fi/viinit/la-lande-gros-manseng-2019/


Ja tässä linkki englanninkieliseen tekstiin, jossa lyhyesti kerrotaan Côtes de Gascognen viinialueesta:

https://www.wine-searcher.com/regions-igp+cotes+de+gascogne

https://www.vins-cotes-gascogne.fr/en/grape-varieties-vinification-terroirs/the-varieties/


Côtes de Gascogne viinialue sijaitsee Bordeauxn ja Espanjan rajan välissä, Lounais-Ranskassa.
Alueelta tulee etenkin kuivia hapokkaita valkoviinejä , mm.paikallisista lajikkeista kuten Colombard ja Gros Manseng.

Vaikka esim.juuri Gros Manseng yhdistetään mielellään kesään, raikkaisiin salaatteihin ja meren eläviin, niin minäpä tyttö korkkasin sen pohjoisen hyisenä talvisena päivänä, kun ulkona paukkui - 20C pakkanen ....
...oikein hyvin maistui tämä viini myös reippaan ulkoilun jälkeen oman kodin lämmössä.

  Nautinnollista vuotta 2024 kaikille viinin ystäville!!

(Kuvat © Anneli Laulumaa )




keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Kuopio huulilla - herkkuhetkiä mualiman navalla

 


 

   On ihmisiä, jotka syövät elääkseen ja ihmisiä, jotka elävät syödäkseen..itse kuulun jälkimmäisiin.
Olkoonkin, että ruoka on myös polttoainetta, niin se on paljon muutakin.
Tästä ruoan merkityksestä olen kirjoitellut ennenkin, joten ei siitä sen enempää tällä kertaa.

  Ajattelin alkaa tosissani ( mutten kuoleman vakavasti enkä ryppyotsaisesti) tutustumaan Kuopion tarjontaan , mitä tulee erilaisiin kahviloihin , ravintoloihin , pubeihin....

Valitsen kohteet ihan puhtaasti omien intressieni pohjalta etsien paikkoja, jotka jostain syystä puhuttelevat juuri minua - kyseessä.siis täysin yhden ihmisen tuntemukset ja fiilikset.

Minä EN ole ruokakriitikko , ja nämä esittelyt on vain omia kokemuksia  ko.paikoista.
Kuopion kokoiseen kaupunkiin mahtuu jo aikamoinen kattaus ravintoloita ja kahviloita, joten ihan joka paikassa en tule käymään, vaan valitsen 3- 4 paikkaa / juttu:

  - kahvilat
  - lounaspaikat
  - makuja maailmalta
   - pubit
 
  Ja kyllä - tiedän, että kahviloistakin saa lounasta ja monista lounaspaikoista löytyy myös cartea.

  Tämän jutun kuvat on Puijon tornikahvilasta, jossa vierailin 30.12.2023

On liene sanomattakin selvää, että sekä Puijon tornikahvila kuin myös torniravintola ovat elämys jo pelkästään huikeiden näköalojen vuoksi , lähiruokapöytään tulen tutustumaan ilman muuta jossain vaiheessa.


https://puijonravintolat.fi/torniravintola/

https://puijonravintolat.fi/tornikahvila/


Tammikuun loppuun mennessä tulee 1.osa eli kahvilat , kuun puolivälissä on luvassa  kuukauden viini .

  Eli ei muuta ku maukkaita makumatkoja Savon sydämeen , t. Ansku

(Kuvat © Anneli Laulumaa )