perjantai 11. lokakuuta 2024

Iloa, valoa & hyvää mieltä

 



      Tapani mukaan olen tänäkin aamuna herännyt jo viideltä.
Aamurutiineihin kuuluu kupillinen kahvia , nyt syksyn tultua sytyttää kynttilä palamaan , ja oikaista pitkin pituuttani nauttimaan hiljaisuudesta ja rauhasta - ja siitä kahvista .

Sitten onkin vuorossa käydä kurkkaamassa, onko tullut uusia kuulumisia esim. Mäkiseltä, Asiantuntijoilta, Tepposelta - tuolta Huikkaperän Herriotilta , Veetiltä ja sen laumalta.........ja muilta tutuilta .

Päivä on hyvä aloittaa hymyllä ja hykertelyllä , niin on ehkä toivoa, että se loppupäiväkin sujuisi duuri-voittoisesti.

   Siinä vaiheessa, kun puut ovat pudottamassa, ja pudottaneet värikkäät syysnuttunsa tatamiin, ja pimeys ottanut vallan pitkistä valoisista päivistä, meinaa mörökölli ottaa vallan Ansku aurinkoisesta

Tähän aikaan vuodesta koen olevani erityisen haavoittuvainen ja herkillä , ja kaikenlaiset ikävät ja negatiiviset jutut meinaa saada vieläkin suuremman pinta-alan ajatuksissa kuin normaalisti.
Huomaan, että pitää tehdä hartiavoimin töitä ,ettei antaudu mukaan virran vietäväksi ja synkkyyden ahmaistavaksi.

Siksi, itseni tuntien ja itsesuojeluvaiston kytkeytyessä päälle oikein kunnolla, lähden päättäväisesti karkottamaan kaikenlaisia energiasyöppöjä kauemmaksi.

Alan vältellä uutisten aktiivista seuraamista, ja erityisesti politiikan aktiivista seuraamista . Katselen tyttökultia ja Frendejä ja muita tutuksi koettuja sarjoja, joiden jälkeen ei pelota eikä ahdista , vaan pikemminkin vähän saattaa jopa naurattaa.

Luen hyviä kirjoja, kuuntelen musiikkia, joka hoitaa sieluani , nautin ulkoilusta silloin kun ei sada kaatamalla ( kyllä - minulla on kumisaappaat ja sadetakki ym.rensselit, mutta en saa mitään kicksejä mennä ulos sateessa, ellei ole pakko).
Laitan ruoaksi keittoja ja patoja, kaadan tilkan viiniä lasiin, puen rakkaan ystäväni neulomat villasukat jalkaani ja sukellan torkkupeiton syleilyyn.

   En oikein jaksa lajiaan enempää sellaisia " elämäntapa-valittajia", joilla ei koskaan ole mikään hyvin - ja nyt sietokyky on pienentynyt entisestään.
Tottakai meillä kaikilla on huonoja päiviä, ja haasteita ja surua ja raskaita menetyksiä  - se on elämää, ja se on luonnollista.
Jokainen toki myös käsittelee ne haasteensa eri tavoin ja eri aikataululla.
Minä tarkoitankin noilla elämäntapa-valittajilla heitä, jotka eivät koskaan tunnu löytävän mistään asioista mitään positiivista sanottavaa.

Ihan yhtä vähän, jopa vielä huonommin jaksan kaikenlaisia perseilijöitä ja ihan vaan ikäviä ja ilkeitä ihmisiä - heitä en halua lähelleni yhtään ja osoitan kyllä poistumisreitin välittömästi.

   Minä kaipaan ja tarvitsen iloa, valoa ja hyvää mieltä , värikkäitä vaatteita marraskuun harmauden keskelle, tulisia lattari-rytmejä ja suussa-sulavaa suklaata kera Pinot Noirin..

  Upea, jo edesmennyt Aira Samulin opetti ihmiset tanssimaan ilman paria, että kenenkään ei tarvitsisi odottaa hakijaa.
Hän sanoi, että tanssiva ihminen on kaunis.

    Joten nouse ylös, anna musiikin viedä mennessään ja tanssi sydämesi kyllyydestä!
Naura vedet silmissä, ilakoi häpeilemättömästi ja heittäydy höpsöksi ja hulluttele sielusi kyllyydestä!

" Tanssi kuuluu kaikille. Ei vain nuorille ja kauniille vaan kaikenikäisille, kaikenkokoisille, terveille ja sairaille. Kaikille." / Aira Samulin ,1983









lauantai 5. lokakuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

  



   Casa Silva Carmenère Reserva 2022

🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile🍇 Carmenère


• Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, karpaloinen, paprikainen, kevyen kahvinen, hennon minttuinen

  • nauta, lammas, grilliruoka, porsas

https://www.alko.fi/tuotteet/454717/Casa-Silva-Carmen-re-Reserva-2022/


     Kolme viimeisintä viiniä on ollut täältä Euroopasta, joten nyt on taas aika startata viinimatkalle Uuteen Maailmaan - ja suunnistamme kohti Andeja ....Chileen.
Tämänkertainen esittelyvuorossa oleva rypäle on vuorostaan Carmenère.

     Carmenère on alunperin kotoisin Ranskasta ( Bordeaux)  , ja se olikin erittäin paljon käytetty rypäle varsinkin 1800 - luvulla.
Sille kävi kuitenkin köpösti 1800-luvun loppupuolella , kun Phylloxera - viinikirva pisti kanveesiin koko lajikkeen ja hävitti sen maasta kokonaan.

Chilestä Carmenère on löytänyt kotinsa vähän niinkuin vahingossa , kun sitä roudattiin Ranskasta Chileen kuvitellen kyseessä olleen  Merlot.
Chilen lisäksi sitä viljellään hyvin pieniä määriä myös mm. Pohjois-Italiassa ja Argentinassa.

Tässä lisätietoa Carmenère - rypäleestä , joka on muuten oiva kumppani liharuoille, ja erityisesti suussasulaville pitkään hautuneille pataruoille:

https://viinilehti.fi/2021/09/carmenere-liha-ja-sieniruokia-rakastava-rypale/

https://www.decanter.com/wine/grape-varieties/carmenere/


  Chile - tuo kapea pitkulainen maa Andien ja Tyynen Valtameren voimakkaassa syleilyssä  on myös tuttu kaikille viinien ystäville.
Chile on merkittävä viinintuottaja-maa Etelä - Amerikassa.

Carmenère on noussut siellä epävirallisesti " signature rypäleen " asemaan, mutta myös Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat laajalti käytettyjä rypäleitä punaisista.
Valkoviineistä puhuttaessa Chardonney on pääosassa, muita rypäleitä viljellään vähän pienemmässä mittakaavassa , esim. Semillonia, Rieslingiä ja Sauvignon Blancia.

Chilessä on noin 800 toimivaa viinitilaa, ja ala työllistää suoraan ja välillisesti n.100 000 ihmistä.
Viinintuotanto-alueita löytyy niin rannikolta Andien vuoristolle kuin sisämaan laaksoista.
Rannikolla viihtyvät viileämmän ilmaston rypäleet kuten Pinot Noir ja Chardonney.


    Tässä todella hyvä ja kattava linkki Chilen viinintuotantoon:

https://www.winesofchile.org/


https://www.chile.travel/en/where-to-go/destination/colchagua-valley/

https://www.casasilva.cl/


   Nyt on aika taas kaivaa villasukat kaapista ja kietoutua kotoisasti torkkupeiton lämpöön.
On aika  kaataa lasiin täyteläistä Carmenèrea ja antaa ajatusten lennättää  kauas Colchaguan laaksoon , missä viilentävät  tuulenhenkäykset mereltä hellivät   niin viinitarhoja kuin viinin nauttijaakin .

  " A beber y a tragar, que el mundo se va a acabar." / Here's to drinking and swallowing , for the world is going to end .😘


( Kuvat © Anneli Laulumaa )





sunnuntai 29. syyskuuta 2024

🎶🎵 matkustan ympäri maailmaa 🎶🎵

 



     Syksyn ottaessa niskaotteen kesästä , ja luonnon pukeutuessa värikkäisiin vaatteisiinsa, minä kaivan jalkaani villasukat , otan mukavan asennon ja uppoudun hyvän kirjan pariin.

Olen viettänyt jo hyvän tovin Japanissa , oppinut siinä sivussa yhden jos toisenkin sanan Japanin kieltä ja tutustunut myös maan ruokakulttuuriin, suurimpiin saariin , luontoon jne.....ja tämä kaikki ihan kirjoja lukemalla ja heittäytymällä mukaan tunnelmaan.
Japani on kiehtova maa,  ja olisihan se ihan huippua päästä ihailemaan niitä upeita puutarhoja paikan päälle , rentoutumaan onseneissa  ja lumoutumaan kirsikankukkien ( sakura) kukinta-ajasta vaikka Maruyama - puistossa Kiotossa.

   Totuus on kuitenkin se, että ellen voita lotossa , niin minun tuloilla ei toiselle puolelle maapalloa ihan hetkessä matkustella, varsinkaan ,jos ei liiemmin halua lentää.
Olen minäkin ehtinyt elämäni aikana reissaamaan ,erityisesti Euroopan sisällä , ja päässyt viettämään aikaa useita viikkoja kerrallaan esim.Islannissa ja Irlannissa monien muiden maiden ohella - ja olen kiitollinen noista elämyksistä ja muistoista.

Sitten mieleeni juolahti ajatus ( kyllä, aina välillä näin voi käydä - jopa minulle) ....aika hekumallinen sellainen...

Miksi en yhdistäisi kahta minulle rakasta harrastusta - lukemista ja reissaamista?!
Miksi en matkustaisi maailman ympäri - lukemalla?
Olenhan minä jo valmiiksi Japanissa , täältä voisin startata matkaan ja lähteä sattumanvaraisesti seikkailemaan ympäri maapalloa - fiiliksen mukaan....eri maanosiin, pohjoiseen, etelään...milloin minnekin...

En välttämättä tule löytämään kirjoja kirjastosta ( en lähde niitä ostamaankaan) jokaikisestä maailman maasta suomeksi tai englanniksi, (koska noilla kielillä pystyn sujuvasti lukemaan erilaista kirjallisuutta), mutta eikö olisikin hauska elämys ja seikkailu lähteä kokeilemaan, minne kaikkialle matka veisikään..?!

Voisin tänne blogiini tehdä ihan oman " juttusivun" tästä seikkailusta maailman ympäri listaamalla kirjat , joita olen lukenut ja mihin kukin kirja on minut vienyt...
Mittään aikarajaa en itselleni aseta, koska lukeminen on minulle rakas harrastus, ei mikään kilpailu . Joskus intoudun lukemaan hyvinkin monta kirjaa ihan muutamissa päivissä, joskus voi olla hiljaisempia hetkiä....veren maku suussa tätä reissua ei tehdä, vaan fiilistellen..

Joku valitsemani kirja saattaa kertoa jonkun maan luonnosta ja eläimistä, joku toinen kirja voi olla vaikka reissupäiväkirja useiden maiden halki...

  Oletteko siis valmiina seikkailuun kanssani ? Eväät pakattu , mukava asento....matka voi alkaa.......📚🌍🌏..

Tässä linkki kirjalistaan, jonne tulen matkan edetessä listaamaan lukemani kirjat;

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/09/maailman-ympari-lukemalla.html?m=1




Maailman ympäri - lukemalla

 




Maailman ympäri - lukemalla eli Anskun kirjalista


- JAPANI

• Melkein Geisha ,hurmaava ja hullu Japani  / Minna Eväsoja

torstai 19. syyskuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

     




    Triennes Viognier Sainte Fleur 2019


🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, Ranska
🍇  Viognier

 
   • Kuiva, keskihapokas, kukkainen, trooppisen hedelmäinen, hunajameloninen

•  Seurustelujuoma, salaatit & kasvisruoka, simpukat & osterit, noutopöytä

https://www.alko.fi/tuotteet/925926/Triennes-Viognier-Sainte-Fleur-2019/

 
      Minun kuukauden viini/ viinipäiväkirja on vienyt meidät Ranskaan jo aiemminkin. Tällä kertaa matkaamme Provenceen, joka on erityisen hyvin tunnettu roséviineistään, suurin osa Provencen viinintuotannosta keskittyykin nimenomaan tähän pinkkiin nautintoon ( 90 % )  , ja se onkin ainoa viinintuotanto-alue koko maailmassa, jossa juurikin  Rosé on pääosassa.

Tämän kertainen maisteltava viini on kuitenkin valkoviini , ja rypäleenä esittelyssä Viognier.

Vaikka Viognieria viljelläänkin vähän Provencessa, niin koko maa mukaanluettuna , sitä viljellään eniten maailmassa nimenomaan Ranskassa.
Viognier on alunperin kotoisin Pohjois - Rhônen alueelta.
Ranskan lisäksi myös etenkin  Italiassa ja USAssa viljellään Viogneria varsin paljon.
Kyseessä on jossain määrin jo yleinen rypäle , ja sitä viljeltiin n. 16 000 ha koko maailmassa v. 2021 ( lähde: Adelaiden yliopisto ).

Tässä linkissä lisätietoa Viognier - rypäleestä:

https://www.wine-searcher.com/grape-535-viognier?srsltid=AfmBOormi_DhF-x3xcEnIhGfYVbYSP1FujrhVpA3Eq0l5zRJFVKbT3OY


Tässäpä linkki Provenceen tutustumaan alueen viinintuotantoon, viinitiloihin ja erittäin houkutteleviin erilaisiin teemamatkoihin ( pieni varoituksen sana: voi aiheuttaa jonkin asteen matkakuumetta , ja vähintäänkin alkaa tekemään mieli Välimerellistä ruokaa kera herkullisen ja suunmyötäisen viinin) :

https://www.visitfrenchwine.com/en/vineyard/visit-the-vineyards-of-provence-wine-tourism

     Tänään olikin taas niin aurinkoinen ja lämmin syyspäivä , ja Triennes Viognier Sainte Fleur kukkaisella tuoksullaan ja hedelmäisellä maullaan toi Välimeren lempeän tuulahduksen Kallaveden rantaan.

    Tämän viinin myötä  ajatukseni lensi välittömästi matkamuistoihini, jossa istuskeltiin piskuisen kahvion ulkopöydissä nauttien paikallisista herkuista, ihaillen kauniita lavantelipeltoja ja kuunnellen kiihkeää ranskankielistä keskustelua viereisestä pöydästä.
Jostain kuuluu kaskaiden kuoro...

  La vie est belle!! 😘


  





lauantai 14. syyskuuta 2024

Älä pure ruokkivaa kättä

          Älä pure ruokkivaa kättä


     Ihan tämän jutun alkajaisiksi muistutan, että olen itse yhdeltä ammatiltani tarjoilija ( hotelli-,ravintola - ja cateringalan perustutkinnon suoritin v.2013) .

Olen tehnyt monipuolisesti töitä erilaisissa ravitsemusliikkeissä Ahvenanmaalta Utsjoelle, sekä kirjoittanut ja tukenut ( ja edelleen tuen) ravintola-alaa ja ravintola-ja ruokakulttuureja useaan otteeseen , myös täällä blogissani.

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/04/ravintola-ala-osa-yhteisoamme.html?m=1


  Nyt on kyllä pakko sanoa, että alla oleva artikkeli ja siitä huokuva asenteellisuus kuluttajia kohtaan , ei tehnyt hyvää ravintola-alalle, päinvastoin.

Kuluttajien syyllistäminen ravintola-alan ahdingosta ja ravintoloiden konkursseista, on pöljää ja lyhytnäköistä.
Se syyttävä sormi on kyllä nyt suunnattava ihan eri osoitteeseen, miksi kuluttajien ostovoima on heikentynyt ja rahat tiukilla.

https://yle.fi/a/74-20110944?fbclid=IwY2xjawFSDs5leHRuA2FlbQIxMQABHUbTySpCF_47Y3XyC5Ty_Owf2LxJ6QKAPCPXbD7Ud09iQ_8WfULi3sPvQg_aem_wkD22MVNF1OQH3GbyTrxhg


 
   Tässä tilanteessa, kun työttömyys on Suomessa kasvanut ja tehty paljon kipeitä  leikkauksia ( mm. 300€ suojaosan poisto ) , niin aika monessa kotitaloudessa joudutaan kiristämään vyötä ja miettimään todella tarkkaan, mihin ne rahat riittää.

Kyllä siinä ensimmäisenä huolehditaan siitä, että katto pysyy pään päällä, ja huolehditaan ne perustarpeet kuntoon .
Jos joudutaan miettimään, että ostetaanko ruokaa vai pakolliset reseptilääkkeet , niin silloin ei käy mielessä pubiin lähtö tai illalliselle meno.


   JOS nyt sattuukin  joskus olemaan vähän ylimääräistä rahaa, niin siinäkin tilanteessa saattaa joutua miettimään, että mihinkä elämykseen sen rahan laittaa ...
Meneekö ravintolaan syömään, meneekö kuuntelemaan vaikka jotain konserttia, teatteriin ?!

Minä esim.osaan laittaa ruokaa kotona, myös sitä makaronilaatikkoa.
Mutta minä en osaa soittaa viulua enkä selloa enkä mitään muutakaan instumenttia, joten valinnan edessä suuntaan kyllä kuuntelemaan konserttia ja syön kotona......
Koska tiukalla budjetilla ei ole varaa valita sekä että, vaan on valittava joko tai.


    Jatkuvalla leikkaamisella ei valtion taloutta saada kasvuun.
Kaikki leikkaukset ovat pois palveluiden käytöstä, myös niistä kahvila - ja ravintolakäynneistä.

Myöskään kuluttajien väheksyminen ja dissaaminen, ja heidän valintojensa kritisointi, erityisesti haastavina aikoina, ei ole hedelmällistä ja tuottavaa toimintaa.

Jos / kun jossain vaiheessa kotitalouksien budjetti taas  kohenee, niin siinä voi käydä niin, että kuluttajat kipittelevät rahojensa kanssa sellaisten elämyksien pariin, jossa heitä ei ole katsottu nenänvartta pitkin ja syyllistetty valinnoista, joita on pitänyt tehdä silloin, kun on ollut tiukat ajat.

  Leppoisaa syyslauantaita toivotellen; Ansku

  

tiistai 10. syyskuuta 2024

Suomalaisen ruoan päivä 🇫🇮

 



    Suomalaisen ruoan päivä -  eilen, tänään ja ensi viikolla


   4.9 . Vietetään joka vuosi Suomalaisen ruoan päivää - ja sitähän EI voisi viettää ilman suomalaisia ruoantuottajia 🐮🥕🐷🍅🐑🥔🐔
eikä ilman kaikkia muitakaan, , jotka työskentelevät suomalaisen maatalous-ja elintarviketuotannon parissa , joten:
KIITOS 🇫🇮❤️🙏

Suomessa ruoan omavaraisuusaste on noin 80% , Ruotsissa se on tippunut jo 50 prosenttiin ( Luke , 2020 ) .
Meillä tuotetaan puhdasta, turvallista ruokaa , josta on syytä olla todella kiitollinen ja ylpeä.
Suomessa on erittäin tarkka elintarvikevalvonta , ihan sieltä alkutuotannosta ja tiloilta elintarvikkeen päätepisteeseen saakka .
Lisäksi meillä käytetään toiseksi vähiten EUssa antibiootteja tuotantoeläinten lääkinnässä ( Ruotsissa vähiten) .

    Meillä kaikilla on aihetta kiitollisuuteen,  minään itsestäänselvyytenä me emme saa pitää omavaraisuuttamme , emmekä meidän ruoantuottajimme , kuten alla olevista linkeistä voimme lukea:

https://www.luke.fi/fi/uutiset/maatilojen-kannattavuus-pysyy-heikkona
 
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/3621b500-8740-4ec1-bad4-28e202ad7b4b

Suomalaisen ruoan päivä on tärkeä , ja sen merkittävyyttä olisi syytä painottaa ihan jo siellä kodeissakin, mutta yhtä lailla myös päiväkodeissa, kouluissa ja siellä päättäjien keskuudessa.

 


       Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruokakasvatuksen pitäisi alkaa jo siellä kotona , kun se taapero alkaa pupeltamaan jo niitä vähän kiinteämpiäkin eväitä.

Mielestäni jo päiväkodeissa voisi olla hyvin vaikka jotain helppojen yrttien kasvatusta , ja ruoan kasvattaminen kuulua ihan opetussunnitelmiin ala-asteelta sinne peruskoulun 9 luokkiin asti. ( Huom!! Jos sitä siellä jo on, niin ei se kyllä valitettavasti näy käytännössä ).

Siinä yrttien ja salaatin kasvatuksen ohessa on tietysti aiheellista myös muu ruokakasvatus :
Käytöstavat ja etiketti ruokapöydässä, erilaisten juhlapyhien huomioiminen ruokailujen yhteydessä, erilaiset ruokavaliot ja ruokakulttuurit ( ikäkausille sopivina annoksina )

                         • • • • 
 
    Luonnollisesti toivoisin näkeväni aktiivista yhteistyötä ravintola-alan -  ja luonnonvara-alojen oppilaitosten ja yritysten välillä .
Noiden alojen opiskelijoiden olisi hyvä suorittaa joku yhteinen osa opinnoista ristiin, työharjoittelut tietty lisäksi .

  Kokkien ja tarjoilijoiden olisi  hyvä perehtyä , mistä ne raaka-aineet sinne ravintoloiden keittiöihin tulevat ja mitä niiden tuottaminen vaatii .
Asiakkaat ravintoloissa vaativat läpinäkyvyyttä enemmän mm. raaka-aineiden alkuperän  ja eettisyyden suhteen.

Mikäpä olisikaan parempaa asiakaspalvelua kuin se, jossa ravintolan tarjoilijat ja kokit voisivat kertoa opiskelleensa myös ruoan alkutuotantoa, ihan käytännössäkin .

Toki on ollut mukava havaita, että varsin monet kokit käyvät sienestämässä ja marjassa, osa myös kalastaa ja metsästää.

Yhtälailla maatalous-ja puutarhatuotantoa opiskelevat voisivat opiskella  ravintola - ja / tai elintarvikealan  perusteita .



( oma tehtäväni osana opintojani) 
       


PS. Myös tämän blogijutun valokuvat ovat omiani , kuten muissakin jutuissani, ellen erikseen muuta mainitse
( Mari Laulumaa - Hirvonen = Anneli Laulumaa ) 

Anskun viinivuosi 06/23-10/24

 



  
 Kertaus on opintojen äiti - Anskun viinivuosi 06/ 23 - 10/ 24

  

   Anskun kuukauden viinit / viinipäiväkirja ( jonka nimen alla siis  viinimaisteluni jatkuvat ,alkaen kesäkuusta 2024) , ovat pyörineet blogissani aktiivisesti jo yli vuoden, ja näyttäisi jatkoakin seuraavan , kunnes toisin todistetaan...

   Ajattelin tähän koota sellaisen yhteenvedon jo aiemmin maistelluista viineistä , uusimmasta vanhimpaan - järjestyksessä , olkaapa hyvät :


- Casa Silva Carmenère Reserva 2022
🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile
🍇 Carmenère

- Triennes Viognier Sainte Fleur 2019
🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, Ranska
🍇  Viognier

- Borneo Apasionado Tempranillo 2022
🇪🇦 Levante, DO Valencia , Espanja
🍇 Tempranillo

- Nymphaea Amyntaion Rosé 2023
🇬🇷 PDO Amyndeon , Kreikka
🍇  Xinomavro

-  Nugan Dreamer 's Chardonnay 2022
🇦🇺  Riverina , NSW , Australia
🍇  Chardonnay

-  the Grinder Pinotage 2021
🇿🇦  WO western Cape, Etelä - Afrikka
🍇 Pinotage

- Shabo Telti - Kuruk 2022
🇺🇦  Ukraina
🍇 Telti - Kuruk

- Le Petit Balthazar Cinsault Rosé 2020
🇨🇵  Languedoc - Rousillon, IGP Pays d' Oc , Ranska
🍇 Cinsault

- Anselmann Gewūrztraminer trocken 2022
🇩🇪 Pfalz , Qualitätswein Pfalz, Saksa
🍇 Gewūrztraminer

- Medusa Albariño 2022
🇪🇦 DO Rias Baixas, Galicia, Espanja
🍇 Albariño

- Garzón Tannat Reserva 2022
🇺🇾 Uruguay
🍇 Tannat

- Tbilvino Qvevris Rkatsiteli 2020
  🇬🇪   Kakheti, Georgia
🍇 Rkatsiteli

- La Lande Gros Manseng 2019
🇨🇵 IGP Côtes du Gascogne , Ranska
🍇  Gros Manseng

- Mielensäpahoittajan parempi punainen 2021
🇪🇦 DOP Alicante, Espanja
🍇  Monastrell ( Mourvèdre)

- Mont' Albano Organic 2020
🇮🇹  IGT Terre Siciliane, Sisilia, italia
🍇 Nero d ' Avola

-  Backwoods 2020
🇺🇸  California, USA
🍇  Merlot, Cabernet Sauvignon, Petite Sirah

- Geyerhof Stockwerk Grūner Veltliner 2022
🇦🇹 Niederösterreich, Itävalta
🍇 Grūner Veltliner

- American Wings 2021
🇺🇸 California , USA
🍇 Zinfandel

- Esporāo Pico Amarelo 2021
  🇵🇹Vinho Verde, Portugali
🍇 Loureiro, Alvarinho, Avesso


Suurin osa tähän mennessä esitellyistä viineistä ( kahta lukuunottamatta) , on ollut lajikeviinejä .
Pyrin pitämään tämän linjan, koska haluan antaa yksittäisten rypälelajien loistaa vuorollaan , ja niitähän tässä maailmassa riittää 😍.

Espanjassa, Ranskassa ja USAssa on vierailtu kussakin muutamaan otteeseen , mutta erityisesti kaksi ensin mainittua ovat valtavan suuria viinimaita, joiden sisälle mahtuu paljon erilaisia viinialueita , ja niitä pyrin myös tuomaan esille parhaani mukaan.

Olen halunnut päästä maistelemaan viinejä myös ei niin tunnetuista viinimaista, ja samalla esittelemään niitä teille kaikille muillekin viininystäville , kuin myös natiivirypäleitä sellaisista maista ( hyvänä esimerkkinä Ukraina ja Telti - Kuruk ) .

  Kuohuvat tulevat myös saamaan oman ansaitun huomionsa , eli Shampanjan , Cavan ja Proseccon ystävätkin voivat huokaista helpotuksesta, en ole kuplivia unohtanut ..satun tykkäämäön niistä itsekin.

Minähän olen harrastanut/ opiskellut  viinejä aktiivisesti jo vuodesta 2008, joten ihan muutamia erilaisia viinejä olen ehtinyt maistelemaan tässä menneinä vuosina - osasta löytyy tasting - muistiinpanoja, läheskään kaikista kuitenkaan ei....c'est la vie 😘.


Tässä linkki englanninkieliseen esittelyyn itsestäni , ja ammatillista taustaani :

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/07/who-am-i-what-do-i-do-and-why.html?m=0


  Ja niin kiinnostavaa kuin viineistä opiskelu onkin ( ja se on justiinsa sitä) , niin tärkeintä on kuitenkin nauttia 🍇🍾🥂
Koska aivan kuten tämä ainutlaatuinen elämämmekin, myös viinit on tehty nautittavaksi .

"   Ihminen potee mielikuvituksen puutetta jos ei keksi hyvää syytä samppanjan juomiseen.” / Oscar Wilde




 

Anskun viinipäiväkirja

     



     Borneo Apasionado Tempranillo 2022

🇪🇦  Levante, DO Valencia, Espanja
🍇 Tempranillo


• keskitäyteläinen, keskitanniininen,
kirsikkainen, metsämansikkainen, vadelmainen, kevyen vaniljainen, hennon mausteinen

•  porsas, seurustelujuoma, pikkusuolaiset,  tulinen ruoka

https://www.alko.fi/tuotteet/415517/Borneo-Apasionado-Tempranillo-2022/

      Jos on Grūner Veltliner ja Albariño minun lempirypäleitä , mitä tulee valkoviineihin, niin Tempranillo on punaviini-rypäleistä suosikkien kärkikastia .
Näinpä ollen tämänkertainen maisteluviini onkin vaihteeksi punaviini, ja esittelyvuorossa siis yksi suosikkejani eli Tempranillo .

        Tempranillo - rypäle on kotoisin Espanjasta ( kuten tämä viinikin) ,  jossa se on pyyhältänyt ykköseksi maan yleisimmin  viljellyistä rypäleistä , jättäen toiseksi Airenin ( valkoviini-rypäle ) .
Tempranillosta ei tehdä niin paljon lajikeviiniä, vaan sitä käytetään useimmiten mukana sekoiteviineissä ( joissa siis useampaa rypälelajiketta) .

  Eniten Tempranilloa viljellään  Riojan ja Ribera del Dueron alueella.
Tämä rypäle on hyvin sopeutuvainen mm.erilaisiin ilmastoihin, siksi se on löytänyt tiensä myös Argentinaan, Australiaan ja Yhdysvaltoihin.

     Alla pari linkkiä  lisätietoa Tempranillo- rypäleestä:

https://www.simplyspanishwine.com/blogs/spanish-wine-grapes/tempranillo?srsltid=AfmBOor0vklfMipV-eRgVJtXO3GDTefA6141cx6a2Ym3tJqf3XCIIt34

https://winefolly.com/grapes/tempranillo/


     Espanja on yksi suurimmista viinintuottaja-maista maailmassa , vuonna 2022 se oli kolmantena , Italian ja Ranskan jälkeen.

Minun viinipäiväkirjan ( ja kuukauden viinien) myötä olemme vierailleet jo Rias Baixas ja DOP Alicanten viinintuotantoalueilla.
Nyt matkaamme DO Valenciaan .

    Valencian viinitarhat sijaitsevat keskimäärin noin 475 metrin korkeudessa merenpinnasta .
Viininviljely pinta - ala : ~ 18 000 ha ja suurin osa alueen viineistä lähtee vientiin muualle.


https://www.foodswinesfromspain.com/en/wine/regions/the-mediterranean-coast/valencia-do

  Espanja on kenen tahansa herkkusuun ja viininystävän unelma-lomakohde , paitsi ehkä ihan kuumimpaan kesäaikaan ..

Tässäpä linkki nojatuolimatkalle Espanjan viinireiteille :

https://www.spain.info/en/top/gourmet-route-madrid-barcelona-wines-spain/

https://www.visitvalencia.com/en/what-to-do-valencia/gastronomy/where-to-drink


    Aivan kuten useat muutkin Tempranillot, myös tämä viini on mutkaton ja konstailematon, helposti lähestyttävä punaviini.
Suorastaan kesäisen lämpimänä syyskuisena päivänä tämä viini on oivallinen ihan fiilistelyviininä , ei kaipaa rinnalleen syötävää - joskin on kelpo amigo myös pikku tapasteluihin , tai vaikka suussasulavan jamon Ibericon pariksi.

  Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen 🌞🍷:
Ansku

   




sunnuntai 8. syyskuuta 2024

The carousel keeps on turning

 



    Life very rarely goes as planned, something unexpected happens and we just have to adjust the sails accordingly.

I don't plan much of my life , only draw some very loose " guidelines" , that have plenty of flexibility...just trying to enjoy the present , taking things as they come one at a time , with all the good the bad and the sad stuff.

It is all life - extraordinary life of a very ordinary person..

But what matters are the ones, with whom you share your life- your good days and the bad days...who are there , when the path gets rocky ..who are there celebrating the little joys of everyday life with you .

Make it all count, because we have this moment , one take , no rewinding, no re-takes ....it is here ,it is now , so take it all in and embrace the ride ..


We never know, when it is our time to bow out - but the carousel keeps on turning..


torstai 29. elokuuta 2024

Kuopiosta ja savolaisuudesta

 




  Tyttö voi lähtee Savosta, mutta Savo ei tytöstä.

Näin se tuppaa olemaan , kotiseutu-rakkaus ohjasi tämänkin reissunaisen takaisin Kallaveden äärelle kymmenien muualla vietettyjen vuosien jälkeen.
Nyt täällä on taas viihdytty jo yli vuosi , ja luontevasti alkoi elämä soljumaan ja pääsi kiinni Savolaiseen rytmiin , murrekin kun oli  jo valmiiksi tuttua .

Paljon on ehtinyt muuttuakin kaikkien niiden vuosien aikana, kun asuin muualla.
Koko ajan löytää jotain uutta , sillä onhan kaupunki kasvanut viime vuosina kovastikin.

   Kuopion asukasluku on tällä hetkellä n.124 300 ( 31.7.2024) , ja vuosien varrella tapahtuneiden kuntaliitosten myötä Kuopioon kuuluvat nykyään  myös seuraavat maaseutualueet:

Nilsiä, Vehmersalmi, Juankoski, Riistavesi, Karttula ja Maaninka.

Näiden yhdistymisten myötä Kuopiosta tuli Suomen suurin maidontuottajakunta ( ❤️🥛🐮)  , ja hyvänä kakkosena myös  naudanlihantuotannossa - eli eläköön ja ISO kiitos ruoantuottajat 🙏❤️

Kuopiossa on myös viihtyisiä kodikkaita maaseutukyliä : Vehmasmäki, Kurkimäki, Hiltulanlahti ja Puutossalmi.

    Osa yllämainituista maaseutualueista onkin minulle jo ennestään tuttuja paikkoja.
Muuruveden maatalousoppilaitoksessa opiskelin ( ja kyllä, myös valmistuin) viljelijäksi 91-92 , ja Vehmersalmella tuli suoritettua opintoihin kuuluva työharjoittelu lypsykarjatilalla.
Mutta - esim.Tahkolla en ole käynyt ikinä , enkä muistaakseni Karttulassakaan.

    Eli - tutustumiskohteita minulle siis riittää hyvin ,ja lähimatkailuhan onkin suositeltavaa ihan ympäristösyistäkin .

Täytyyhän sitä kuopiolaisena kuntansa tuntea muutenkin kuin ,että osaisi vaan torille ja kotiinsa.

Kuopio täyttää pian 250 vuotta, ja savolaiseen vaatimattomuuteen sopii oikein hyvin, että niitä juhlitaankin koko vuosi - kemut starttaa jo marraskuussa 2024 .

   Sen lisäksi, että Kuopio on toiseksi vetovoimaisin kunta asua ja elää, se on myös kiinnostava matkailukohde ja tapahtumakaupunki.
Kultturitarjontaa on monipuolisesti ( wuhuu 😍💪) , itse fanitan Kuopion kaupunginorkesteria oikein antaumuksella ,ja Musiikeskuksen konserttisali onkin ehtinyt tulla jo hyvin tutuksi tämän vuoden aikana.

Liikuntaan on loistavat puitteet ympäri vuoden, Sorsasalon raviratakin löytyy varsin läheltä hevosurheilun ystäville  jne jne..

   Eli te pääsette seuraamaan kanssani aitiopaikalle Kuopion 250 - vuotisjuhlatunnelmia, retkiä Kuopioon ja maaseutualueille, ja ihan vaan fiilistelemään tavallista, mutta värikästä elämää mualimannavalla .

Lämpimästi tervetuloa Kuopioon - ihmisen kokoiseen kaupunkiin !!


https://www.kuopio.fi/

https://www.hellokuopio.fi/

https://www.kuopionkaupunginorkesteri.fi/





  ( kuvat : Anneli Laulumaa) 



sunnuntai 25. elokuuta 2024

Nukkumatti -runo arkistoista

 



Nukku-Matti mulle tekstarin laittaa:mopo on rikki,ei kai haittaa?? 

Kestääkö kauan korjaus mopon?

Jos kestää, voin lainata naapurin Jopon.

Sillä singerrän tuhatta ja sataa,oltaisko sit taas jo hyvää pataa...

Hiekkaa on paljo ja se on nyt hyvää laatua, luomu hiekkakuopalta tänään saatua.


Vihdoin pihaan mopo kaahaa,

pakoputki jossain perässä laahaa. 

Melu on kova ,myös haju tuon mopon,

vaan kun kumi oli puhki sen naapurin Jopon. 


Nukkumatti unihiekat olalle nakkaa ja kovasti sitten oveen jo hakkaa.

Kuulepas nainen jo nukkumaan ala,

ettei Nukkumatilta kohta jo hihatkin pala.

Alapas ottaa jo unta palloon,

ettei lampaiden laskun jälkeen tarvii antaa nuijanukutusta kalloon.

Sitten Nukkumatti tiehensä lähti, 

syttyi taivaalle kirkas tähti.


 25.8.2014 Anneli Laulumaa

( kuva Kökarista , kuvaaja: Anneli Laulumaa)


maanantai 12. elokuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

        




     Nymphaea Amyntaion Rosé 2023


🇬🇷  PDO Amyndeon, Kreikka
🍇  Xinomavro


  Kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen, metsämarjainen, kirsikkainen, hennon kamomillainen

Salaatit, kasvisruoka, vähärasvainen kala, kana & kalkkuna, grilliruoka


https://www.alko.fi/tuotteet/479547/Nymphea-Amyntaion-Ros-2023/


      Tämänkertainen viini vie meidät Olympialaisten alkulähteille , nimittäin Kreikkaan, ja rypäleeksi valkkasin Pohjois- Kreikan tärkeimmän natiivin punaviini- rypäleen Xinomavron - ja  siitä valmistetun roséen.
Tämä rosé tulee tarkemmin sanottuna PDO (  protected designation of origin ) Amyndeon - alueelta ( kreikkalaisittain Amyntaion).

Amyndeon   tasanko sijaitsee  n.570-750 metrin korkeudella  merenpinnasta , ja alueen viinitarhat ovat Bermio - ja Voras vuorten välissä, neljän järven ympäröiminä, (mm. Vegoritis) .

     Vaikka Kreikka onkin pieni viinimaa, mitä tulee hehtaareissa mitattuna ( 64 000ha) , niin sillä on myös pitkä historia viininviljelyssä.
Suurin osa maassa tuotettavista viineistä on tehty maan omista  natiivi-rypäleistä ( 90% kasvustosta on natiivi-lajeja.)
Xinomavron lisäksi mm. Savatiano, Agiorgitiko,  Assyrtiko , Limnio, Malagousia, Plyto.......

Vain pieni osa Kreikan viineistä päätyy vientiin, suurimman osan nauttivat niin paikalliset asukkaat kuin turistitkin.
Kreikka tuottaa enimmäkseen valkoviinejä, vain kolmannes tuotetusta määrästä on punaviinejä.



    Alla lisätietoa Kreikan viinintuotannosta:

https://viinihetki.fi/kreikan-viinialueet-ja-laatuluokitukset/

https://viinilehti.fi/2021/08/kreikka-mind-viinifaktat-ja-parhaat-kreikkalaiset-viinit/


 
Tässäpä pari linkkiä Xinomavro - rypäleestä:

https://www.nautiskelija.fi/Sana.aspx?id=331

https://winesofgreece.org/varieties/xinomavro/


    Tämä viini on tuoksultaan ja maultaan marjainen , miellyttävän hapokas , ja kepeästi  pirskahteleva rosé.


Se suorastaan viekoittelee sinut mukaansa makumatkalle Kreikkaan , ja jo vain alkaa tehdä mieli tanssimaan Sirtakia ja herkuttelemaan suussa-sulavilla grillatuilla souvlaki-vartailla .
Nyt siis matot rullalle ja Zorbakset soimaan - iloa ja valoa kaikille viinien ystäville 😘

   Opa!!! 






perjantai 2. elokuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

                  



    Nugan Dreamer's Chardonnay 2022

🇦🇺 Riverina, NSW ( New South Wales), Australia
🍇  Chardonnay

Kuiva , hapokas, aprikoosinen, keltaluumuinen, hennon ananaksinen, kermatoffeinen, tamminen

Riistalinnut, rasvainen kala, porsas, noutopöytä

https://www.alko.fi/products/594167/Nugan-Dreamer-s-Chardonnay-2022/


        No nyt on sitten viinipäiväkirjani vuorossa sellaisesta maasta ja sellaisesta rypäleestä oleva viini, että on varmaan tuttu myös kaikille niille, jotka eivät välttämättä hirveästi edes viinejä nauti.

Tämän viinin myötä matkataan nimittäin toiselle puolelle maapalloa, aina Australiaan saakka,  ja rypäleistä esittelyvuorossa on  Chardonnay.

    Chardonnay on yksi eniten viljellyimmistä rypäleistä maailmassa  , ja Australian lisäksi sitä viljellään eniten Ranskassa, Italiassa ja USAssa, mutta sitä löytyy kyllä todella laajasti ihan kaikilta viinialueilta.

  Chardonnay on rypäleenä varsin helppo viljeltävä, ja sopeutuu hyvin erilaisiin ilmastoihin , ja siitä voikin hyvin maistaa, missä päin se on kasvanut ja miten ko.rypäleestä tehty viini on  valmistettu.

Tässä linkissä lisätietoja Chardonnay-rypäleestä:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinitieto/kaikki-chardonnaysta-tiesitko-tata#eb7b1c10

https://www.thewinesociety.com/discover/wine-basics/grape-varieties/chardonnay-the-ultimate-grape-guide


    NSW ( New South Wales) on Australian viinien synnyinpaikka, sillä siellä valmistui ensimmäiset kaupalliseen tarkoitukseen tuotetut viinit.
Riverina ( NSW) on tunnettua maatalousaluetta, ja siellä on todella hedelmällinen maaperä , ja auringonpaiste hellii alueen viinitarhoja.

Australiasta lähti maailmalle yli 621 miljoonaa litraa viiniä 2022-2023.
Maassa on noin 2156 viinitilaa,
Merkittävät viinintuotantoalueet Australiassa ovat :
Etelä -Australia, NSW ja Victoria.

Alla linkkejä Australian viinialueista:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinialueet/australia-moderneja-viineja-ja-rentoa-ruokaa#eb7b1c10


https://www.australianwine.com/en-AU/our-story/articles/the-ultimate-guide-to-new-south-wales-wine-regions

https://www.visitnsw.com/articles/wineries-breweries-and-disilleries-in-the-riverina


       Tämä valitsemani viini on oikein miellyttävä uusi tuttavuus. Tammea on käytetty viinin kypsytyksessä, mutta se jäi mukavasti " taustakuoroon" , ja toi viiniin lähinnä pehmeä toffeemaisuutta ja paahteisuutta.
Trooppiset hedelmät, erityisesti ananas, loisti etualalla niin tuoksullaan kuin maullaankin , ja hentoinen vaniljakin antoi oman vienon äänensä .

Iso peukku 👍 !

  Katsellaan, mihin maahan seuraava viinivalintani meidät kiidättää ...😉

Nyt kuitenkin jännäämään Olympialaisia ja pitämään peukut pystyssä myös suomalaisurheilijolle - erityisesti tänä viikonloppuna meidän kouluratsastajillemme 🇫🇮🐴


      



 









keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Who am I ? What do I do and why

 



" A good meal is like a giant hug on the plate" .

My name is Anneli Laulumaa, and I am a 54 yrs old , professional waitress from Finland.
I qualified from Omnia adult education centre( located at Espoo, Finland ) at Jan.2013, after which I have worked at several different type of restaurants and accomodation businesses both here in Finland and also in Ireland.

      I also have a vocational education on agriculture from 1992, after which I worked on finnish dairy farms .
Between 2016 - 2019 I have also worked as a farm- help on sheep farms in Ireland, Iceland and Norway .

I strongly believe, that my previous work experience and knowledge on farming ,is a great asset on my work as a waiter - the understanding and appreciation of the producers and the produce is deeper and more profound , since I have a first-hand experience of the work and dedication  it involves.

     I  had a fantastic opportunity to work in a family vineyard in Switzerland at summer 2016.
My interest on wines have started long before that , and I have a great passion to learn more .


    I have mostly wanted to work short-term - and seasonal jobs , so I could have a broader picture of my profession and its' career possibilities.
I also enjoy the changing sceneries and different opportunities, which this field so generously provides.

I always enjoy learning new things , and I have an ability to absorb it well.

Wines have been my interest for over 15 years ,and I always wanna learn more about them.
During last few years I have found interest on craft beers and small breweries as well.

In addition to work with customers as a waiter, I have had the opportunity to help in the reception and in the kitchen.
I will gladly broaden my horizons and improve my skills both in the kitchen and at the bar learning to make drinks.

I am a native finnish speaker.
In addition to that, my english is excellent, and my swedish is good also.
I also have the beginner's level on spanish and norwegian

    A very big incentive, why I once chose this line of work is, that everybody eats ...and I love travelling and seeing places, tasting new foods , learning more about food cultures , both regionally and internationally.

     Food for me is not just fuel.
   It is experiences, and memories.

COURSES

- Occupational safety card
- Hygiene pass
- alcohol serving permit
- first aid 1

- from idea to entrepreunership
-  knowledge on Lapland for travel industry
- Course on special dietary requirements
- Spanish wine educators tour
- WSET wine basic course


LANGUAGES ( spoken & written):

• finnish -native speaker
,• english - excellent
• swedish – good
• spanish & norwegian - beginner's level



  






perjantai 12. heinäkuuta 2024

Keittiö - kodin sydän

               



         Minä olen ehtinyt elämäni aikana muuttamaan niin monta kertaa, että en oikein ole meinannut itsekään perässä pysyä .
Olen asunut hyvän tovin myös ulkomailla , ja kotimaassakin on osoite vaihtunut tiuhaan Ahvenanmaalta Lappiin ja siltä väliltä.

Olen asunut maalla, miljoonakaupungissa, saaressa, keskikokoisessa kaupungissa...
...kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa ja lisäksi 12 vuotta asuntovaunussa .

Voitte varmaan siis hyvin kuvitella, miten monenlaisissa keittiöissä minä olen ruokaa laittanut , ja erilaisille kokoonpanoille.
On kokkailtu isoissa erittäin hyvin varustelluissa keittiöissä , ja sitten on tehty sapuskaa kaasuliedellä 12,5 neliön asuntovaunussa , jossa ei ollut uunia eikä laskutilaakaan järin merkittävästi.
Oma lukunsa on ne kaikki aamupuurot ja pastat, mitä tuli tehtyä retkikeittimellä pyöräretkilläni.




Viime vuodet olen asunut itsekseni  yksiöissä , joissa keittiötila on ollut myös varsin maltillinen , mutta uuni sentään on ollut ja jonkun sortin pakastelokero/ pakastin.

  Hyvin vaihtelevista keittiöiden tilavuuksista ja varustetasoista riippumatta , ilman ruokaa ei ole kukaan jäänyt koskaan.
Sitä on vaan sopeuduttu tilanteen mukaan , budjetin mukaan ja tarjolla olevien raaka-aineiden mukaan.
Mikään suuri hifistelijä en ole edelleenkään ruoanlaiton suhteen, vaan arvostan hyvää, konstailematonta  perus - kotiruokaa .
Erilaiset keitot, padat, laatikkoruoat ja pastat on kova sana Anskun bistrossa , ja salaattiviritelmät ja " kanahässäkät" myös varsin yleisiä listalla.

  Puolivalmisteita käytän ilman mitään omantunnon tuskia , kauppaan menen listan kanssa, ale-liputetut tuotteet syynäten.

Rypsiöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä , ja muutama muu perusmauste , sekä sitruunaa on aina saatavilla..muita mausteita ja kastikkeita löytyy vaihtelevasti .

  Minimalistina en halua myöskään keittiöstäni mitään tavarapaljouden alttaria , vaan aika vähillä pannuilla ja kattiloilla mennään edelleen ( 4l ja 2,8l kannelliset kattilat, korkealaitainen paistinpannu, matala pieni paistinpannu,  uunipata ja lasinen uunivuoka )






  Mulla ei ole kärsivällisyyttä mihinkään monimutkaisiin resepteihin, joihin vaaditaan piiiitkä lista hankalilta kuullostavia raaka-aineita ja härpäkkeitä joka lähtöön - johan mulla ehtii nälkäkiukku iskeä ruokaa laittaessa ja hermot palais pohjaan.

   Ehkä koko tämän sepustuksen syvällisempi sanoma yrittää olla se, että se ruoanlaitto EI jää kiinni siitä, minkäkokoinen keittiö on EIKÄ siitä, millainen sen varustetaso on.
Osaamisesta se ei myöskään voi jäädä kiinni - jos osaa lukea, osaa laittaa ruokaa.
Netti on pullollaan erilaisia reseptejä , mitä voi käyttää apuna ruoanlaitossa - reseptejä on eri budjeteille, erilaisille ruokavalioille, eri sesongeille jne jne jne...

      Tiukka taloustilanne ja hyvin pieni budjetti on tuttua myös minulle , silloin suunnitelmallisuus, ale-lippujen syynääminen ja jossain määrin myös luovuus on noussut arvoon arvaamattomaan.
Myös sesonkien seuraaminen helpottaa taloudellista ruoanlaittoa.

Itse olen toiminut niin, että silloinkun sattuu olemaan vähänkään  parempi taloudellinen tilanne, täytän kuivakaappivarastot ja hankin mausteet ym ym....teen ruokaa pakkaseen , leivon enemmän jne...
Ja sitten taas , kun tiliote näyttää keskaria ja loppukuu lähestyy, niin on aika kaivaa pakastimesta kaikki syötäväksi kelpaava ja ruvettava taikomaan kuivakaapin varastosta gourmeeta pöytään...

   Ruoka on polttoainetta, ruoka on elämyksiä ja  muistoja,  ruoka on työ ja elinkeino monille..

Mutta itsestäänselvyys se ei ole ;
Arvosta ruoantuottajia, arvosta ruoanlaittajia , arvosta yhteisiä ruokailuhetkiä , ja arvosta hyviä pöytätapoja - muista kiittää ruoasta 🙏❤️

  Keittiö ON kodin sydän , ja se sykkii voimakkaana , oli se suurensuuri tai pikkuriikkinen.