lauantai 26. lokakuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

 


Nau Mai Sauvignon Blanc 2022

🇳🇿 Marlborough, Uusi - Seelanti
🍇 Sauvignon Blanc

• kuiva, hapokas, kypsän limettinen, viherherukkainen, passionhedelmäinen, tomaatinlehtinen, hennon mineraalinen

• seurustelujuoma, salaatit & kasvisruoka,simpukat & osterit, voimakkaat juustot

https://www.alko.fi/tuotteet/513207/Nau-Mai-Sauvignon-Blanc-2022-muovipullo/


   Tätä edellinen viini lennätti meidät tarunhohtoiseen Uuteen - Seelantiin.
Samassa jutussa tulin maininneeksi myös sen, että Uusi - Seelanti on erityisen tunnettu Marlboroughn alueen laadukkaista Sauvignon Blanc - viineistään.

Joten - tadaa!!!!!!

Tämänkertainen viini on nyt sitten nimenomaan Marlboroughn viinintuotantoalueen helmiä - ja esittelyssä oleva rypäle Sauvignon Blanc.

   Sauvignon Blanc on toiseksi suosituin valkoviini- rypälelajike maailmassa  , ykköspaikkaa pitää....rumpujen pärinää.....Chardonney.
Sauvignon Blanc on kotoisin Bordeauxista, Ranskasta.
Tätä lajikketta löytyy myös laajalti viljeltynä mm. Chilestä, Kaliforniasta ja Etelä - Afrikasta .

    Sauvignon Blanc tuottaa väriltään
vaaleita,  pirteän hapokkaita,  tuoksultaan ja makumaailmaltaan aromaattisia viinejä.
Tuoksusta ja mausta  on usein löydettävissä mm. nokkosta, parsaa, vihreää omenaa, karviaista ...
Uuden Maailman Sauvignon Blanceista löytää erityisesti myös trooppisten hedelmien tuoksua ja makua , mm. mangoa ja greippiä.

    Alla lisätietoa tästä rypäleestä:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinitieto/sauvignon-blanc-raikas-ja-monipuolinen-rypalelaji#3ef6ee97

https://winefolly.com/grapes/sauvignon-blanc/


   Marlboroughn viinialue sijaitsee Uuden - Seelannin Eteläisen saaren koillisosassa.
Tämä alue on käytännössä = Sauvignon Blanc -->> lähes 24 000 ha Marlboroughn viiniviljelmistä on Sauvignon Blancia ( koko alue ~ 29 400 ha )

   Alla linkkejä , joista voi halutessaan lukea lisää Marlboroughn alueen viinintuotannosta:

https://www.wine-searcher.com/region-grape-marlborough-sauvignon-blanc?srsltid=AfmBOoorV0xLHZAC0TA0W8BEwtWSc4psl-hxRnClr4Sp7OwGmEjlOhls

https://www.nzwine.com/en/regions/marlborough/


    Tämä valitsemani  viini on oikea aarre,  todellinen löytö ,  hinta-laatusuhteeltaan erinomainen.
Nyt kun marraskuu alkaa jo ryömiä esiin nurkan takaa, niin siemaisu tätä viiniä kiidättää minut takaisin kesään - vastaleikatun nurmen tuoksu leijailee ilmassa ja leikkisän hapokas viini lasissani suorastaan kujeilee kanssani.

Tämä viini sopii seurustelujuomaksi, erilaisten kasvisruokien ja salaattien pariksi ( vuohenjuusto-salaatin kanssa match made in heaven ),  kuin myös kalaruokien ja merenelävien kumppaniksi.
Eikä tarvitse  edes odotella kesää ja uusia perunoita, myös blinisesonki antaa hyvän syyn korkata juuri tämän veden kielelle nostattavan Sauvignon Blancin.

   Kätevä muovipullo mahdollistaa viinin mukaanoton vaikka piknikille , ei tarvitse pelätä pullon rikkoutumista siellä rantakalliolla istuskellessa ja nauttiessa piknik-korin sisällöstä ja auringonlaskusta.


    Viinin nimi Nau Mai on Maorin kieltä, ja tarkoittaa Tervetuloa ..ja tämä jos mikä on tapa kutsua tervetulleeksi tutut ja tuntemattomat seikkailuun tarujen saarelle - lumoavaan Uuteen - Seelantiin.


( Kuvat © Anneli Laulumaa )





lauantai 19. lokakuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

    



    Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2021

🇳🇿 Canterbury , Uusi - Seelanti
🍇 Pinot Noir

    • keskitäyteläinen, keskitanniininen, puolukkainen, herukkainen, karpalohilloinen, yrttinen, kevyen kukkainen

 • kana & kalkkuna, rasvainen kala, pikkusuolaiset, mausteiset ja lihaisat makkarat

https://www.alko.fi/tuotteet/496917/Vicarage-Lane-Canterbury-Pinot-Noir-2021/


      Tämänkertaisen viinin myötä lennähdämme  legendaaristen tarujen saarille , Uuteen - Seelantiin.
Nyt emme lähde kuitenkaan seikkailemaan Bilbo Reppulin jalanjäljille , emmekä välttämättä tapaa Gandalfiakaan.

Sen sijaan tutustumme tämän satumaisen maan  viineihin, ja samalla maistellaan Pinot Noir - rypäleestä tehtyä punaviiniä ,ja kurkistamme vähän myös Pinot Noirin sielunelämään.

     Pinot Noir on maailmanlaajuisesti  erittäin tunnettu ja rakastettu rypäle hieman hankalasta maineestaan huolimatta.
Tämä ohutkuorinen rypäle on vaativa laji, mutta suurella ammattitaidolla ja välittämisellä siitä voi syntyä myös pullotettua runoutta  .

Burgundyn ( Pinot'n kotiseutua)ja muun Ranskan lisäksi, Pinot Noir on varsin yleinen rypäle  myös siis Uudessa - Seelannissa, USAssa, Australiassa ja Chilessä.
Uudessa - Seelannissa sitä kasvatetaan enimmäkseen vähän viileämmillä  seuduilla: Marlborough, Wairarapa,  Pohjoinen Canterbury ..

Lisätietoa tästä rypäleestä :

https://www.winespectator.com/articles/pinot-noir-57812

  Uuden - Seelannin viineistä tunnetuimpia on  Marlboroughn alueen huippulaadukkaat  Sauvignon blanc - valkoviinit ,  mutta maa on myös neljänneksi tärkein Pinot Noirin tuottaja koko maailmassa(  Pinot Noirin osuus Uuden - Seelannin  viinintuotannossa on 7% ).

     Allaolevista linkeistä löytyy paljon kiinnostavaa lisätietoa mm. Uuden - Seelannin viinintuotannosta: 

https://www.nzwine.com/en/regions/?

https://www.newzealand.com/uk/wine-regions-and-vineyards/


      Tämä valitsemani Pinot Noir on tuoksultaan hyvin marjainen ja yrttinen, ja sama vivahteikas marjaisuus ja yrttisyys seuraa myös maussa .
Hieman viilennettynä viini maistuu hyvin ihan itsenäänkin, mutta olisi oivallinen seurallinen esim.joulupöytään kinkun pariksi.
     Vicarage Lane  viinitilaa emännöi suomalainen Satu Lappalainen puolisonsa John Kennardin kanssa , joka on uusiseelantilainen.

Tästä linkistä pääsee tutustumaan tarkemmin Vicarage Lane - viinitilaan:

https://www.vicaragelane.co.nz/

    Nyt on taas aika ottaa mukava asento, siemaista viiniä ja sukeltaa Keski - Maahan ja sen jännittäviin seikkailuihin yhdessä Frodon, Merrin, Pippin ja muiden ystävien kanssa .

Eli näihin sanoihin, näihin tunnelmiin:
" My precious 🍷😘" 


( Kuvat © Anneli Laulumaa )







perjantai 11. lokakuuta 2024

Iloa, valoa & hyvää mieltä

 



      Tapani mukaan olen tänäkin aamuna herännyt jo viideltä.
Aamurutiineihin kuuluu kupillinen kahvia , nyt syksyn tultua sytyttää kynttilä palamaan , ja oikaista pitkin pituuttani nauttimaan hiljaisuudesta ja rauhasta - ja siitä kahvista .

Sitten onkin vuorossa käydä kurkkaamassa, onko tullut uusia kuulumisia esim. Mäkiseltä, Asiantuntijoilta, Tepposelta - tuolta Huikkaperän Herriotilta , Veetiltä ja sen laumalta.........ja muilta tutuilta .

Päivä on hyvä aloittaa hymyllä ja hykertelyllä , niin on ehkä toivoa, että se loppupäiväkin sujuisi duuri-voittoisesti.

   Siinä vaiheessa, kun puut ovat pudottamassa, ja pudottaneet värikkäät syysnuttunsa tatamiin, ja pimeys ottanut vallan pitkistä valoisista päivistä, meinaa mörökölli ottaa vallan Ansku aurinkoisesta

Tähän aikaan vuodesta koen olevani erityisen haavoittuvainen ja herkillä , ja kaikenlaiset ikävät ja negatiiviset jutut meinaa saada vieläkin suuremman pinta-alan ajatuksissa kuin normaalisti.
Huomaan, että pitää tehdä hartiavoimin töitä ,ettei antaudu mukaan virran vietäväksi ja synkkyyden ahmaistavaksi.

Siksi, itseni tuntien ja itsesuojeluvaiston kytkeytyessä päälle oikein kunnolla, lähden päättäväisesti karkottamaan kaikenlaisia energiasyöppöjä kauemmaksi.

Alan vältellä uutisten aktiivista seuraamista, ja erityisesti politiikan aktiivista seuraamista . Katselen tyttökultia ja Frendejä ja muita tutuksi koettuja sarjoja, joiden jälkeen ei pelota eikä ahdista , vaan pikemminkin vähän saattaa jopa naurattaa.

Luen hyviä kirjoja, kuuntelen musiikkia, joka hoitaa sieluani , nautin ulkoilusta silloin kun ei sada kaatamalla ( kyllä - minulla on kumisaappaat ja sadetakki ym.rensselit, mutta en saa mitään kicksejä mennä ulos sateessa, ellei ole pakko).
Laitan ruoaksi keittoja ja patoja, kaadan tilkan viiniä lasiin, puen rakkaan ystäväni neulomat villasukat jalkaani ja sukellan torkkupeiton syleilyyn.

   En oikein jaksa lajiaan enempää sellaisia " elämäntapa-valittajia", joilla ei koskaan ole mikään hyvin - ja nyt sietokyky on pienentynyt entisestään.
Tottakai meillä kaikilla on huonoja päiviä, ja haasteita ja surua ja raskaita menetyksiä  - se on elämää, ja se on luonnollista.
Jokainen toki myös käsittelee ne haasteensa eri tavoin ja eri aikataululla.
Minä tarkoitankin noilla elämäntapa-valittajilla heitä, jotka eivät koskaan tunnu löytävän mistään asioista mitään positiivista sanottavaa.

Ihan yhtä vähän, jopa vielä huonommin jaksan kaikenlaisia perseilijöitä ja ihan vaan ikäviä ja ilkeitä ihmisiä - heitä en halua lähelleni yhtään ja osoitan kyllä poistumisreitin välittömästi.

   Minä kaipaan ja tarvitsen iloa, valoa ja hyvää mieltä , värikkäitä vaatteita marraskuun harmauden keskelle, tulisia lattari-rytmejä ja suussa-sulavaa suklaata kera Pinot Noirin..

  Upea, jo edesmennyt Aira Samulin opetti ihmiset tanssimaan ilman paria, että kenenkään ei tarvitsisi odottaa hakijaa.
Hän sanoi, että tanssiva ihminen on kaunis.

    Joten nouse ylös, anna musiikin viedä mennessään ja tanssi sydämesi kyllyydestä!
Naura vedet silmissä, ilakoi häpeilemättömästi ja heittäydy höpsöksi ja hulluttele sielusi kyllyydestä!

" Tanssi kuuluu kaikille. Ei vain nuorille ja kauniille vaan kaikenikäisille, kaikenkokoisille, terveille ja sairaille. Kaikille." / Aira Samulin ,1983









lauantai 5. lokakuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

  



   Casa Silva Carmenère Reserva 2022

🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile🍇 Carmenère


• Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, karpaloinen, paprikainen, kevyen kahvinen, hennon minttuinen

  • nauta, lammas, grilliruoka, porsas

https://www.alko.fi/tuotteet/454717/Casa-Silva-Carmen-re-Reserva-2022/


     Kolme viimeisintä viiniä on ollut täältä Euroopasta, joten nyt on taas aika startata viinimatkalle Uuteen Maailmaan - ja suunnistamme kohti Andeja ....Chileen.
Tämänkertainen esittelyvuorossa oleva rypäle on vuorostaan Carmenère.

     Carmenère on alunperin kotoisin Ranskasta ( Bordeaux)  , ja se olikin erittäin paljon käytetty rypäle varsinkin 1800 - luvulla.
Sille kävi kuitenkin köpösti 1800-luvun loppupuolella , kun Phylloxera - viinikirva pisti kanveesiin koko lajikkeen ja hävitti sen maasta kokonaan.

Chilestä Carmenère on löytänyt kotinsa vähän niinkuin vahingossa , kun sitä roudattiin Ranskasta Chileen kuvitellen kyseessä olleen  Merlot.
Chilen lisäksi sitä viljellään hyvin pieniä määriä myös mm. Pohjois-Italiassa ja Argentinassa.

Tässä lisätietoa Carmenère - rypäleestä , joka on muuten oiva kumppani liharuoille, ja erityisesti suussasulaville pitkään hautuneille pataruoille:

https://viinilehti.fi/2021/09/carmenere-liha-ja-sieniruokia-rakastava-rypale/

https://www.decanter.com/wine/grape-varieties/carmenere/


  Chile - tuo kapea pitkulainen maa Andien ja Tyynen Valtameren voimakkaassa syleilyssä  on myös tuttu kaikille viinien ystäville.
Chile on merkittävä viinintuottaja-maa Etelä - Amerikassa.

Carmenère on noussut siellä epävirallisesti " signature rypäleen " asemaan, mutta myös Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat laajalti käytettyjä rypäleitä punaisista.
Valkoviineistä puhuttaessa Chardonney on pääosassa, muita rypäleitä viljellään vähän pienemmässä mittakaavassa , esim. Semillonia, Rieslingiä ja Sauvignon Blancia.

Chilessä on noin 800 toimivaa viinitilaa, ja ala työllistää suoraan ja välillisesti n.100 000 ihmistä.
Viinintuotanto-alueita löytyy niin rannikolta Andien vuoristolle kuin sisämaan laaksoista.
Rannikolla viihtyvät viileämmän ilmaston rypäleet kuten Pinot Noir ja Chardonney.


    Tässä todella hyvä ja kattava linkki Chilen viinintuotantoon:

https://www.winesofchile.org/


https://www.chile.travel/en/where-to-go/destination/colchagua-valley/

https://www.casasilva.cl/


   Nyt on aika taas kaivaa villasukat kaapista ja kietoutua kotoisasti torkkupeiton lämpöön.
On aika  kaataa lasiin täyteläistä Carmenèrea ja antaa ajatusten lennättää  kauas Colchaguan laaksoon , missä viilentävät  tuulenhenkäykset mereltä hellivät   niin viinitarhoja kuin viinin nauttijaakin .

  " A beber y a tragar, que el mundo se va a acabar." / Here's to drinking and swallowing , for the world is going to end .😘


( Kuvat © Anneli Laulumaa )





torstai 19. syyskuuta 2024

Anskun viinipäiväkirja

     




    Triennes Viognier Sainte Fleur 2019


🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, Ranska
🍇  Viognier

 
   • Kuiva, keskihapokas, kukkainen, trooppisen hedelmäinen, hunajameloninen

•  Seurustelujuoma, salaatit & kasvisruoka, simpukat & osterit, noutopöytä

https://www.alko.fi/tuotteet/925926/Triennes-Viognier-Sainte-Fleur-2019/

 
      Minun kuukauden viini/ viinipäiväkirja on vienyt meidät Ranskaan jo aiemminkin. Tällä kertaa matkaamme Provenceen, joka on erityisen hyvin tunnettu roséviineistään, suurin osa Provencen viinintuotannosta keskittyykin nimenomaan tähän pinkkiin nautintoon ( 90 % )  , ja se onkin ainoa viinintuotanto-alue koko maailmassa, jossa juurikin  Rosé on pääosassa.

Tämän kertainen maisteltava viini on kuitenkin valkoviini , ja rypäleenä esittelyssä Viognier.

Vaikka Viognieria viljelläänkin vähän Provencessa, niin koko maa mukaanluettuna , sitä viljellään eniten maailmassa nimenomaan Ranskassa.
Viognier on alunperin kotoisin Pohjois - Rhônen alueelta.
Ranskan lisäksi myös etenkin  Italiassa ja USAssa viljellään Viogneria varsin paljon.
Kyseessä on jossain määrin jo yleinen rypäle , ja sitä viljeltiin n. 16 000 ha koko maailmassa v. 2021 ( lähde: Adelaiden yliopisto ).

Tässä linkissä lisätietoa Viognier - rypäleestä:

https://www.wine-searcher.com/grape-535-viognier?srsltid=AfmBOormi_DhF-x3xcEnIhGfYVbYSP1FujrhVpA3Eq0l5zRJFVKbT3OY


Tässäpä linkki Provenceen tutustumaan alueen viinintuotantoon, viinitiloihin ja erittäin houkutteleviin erilaisiin teemamatkoihin ( pieni varoituksen sana: voi aiheuttaa jonkin asteen matkakuumetta , ja vähintäänkin alkaa tekemään mieli Välimerellistä ruokaa kera herkullisen ja suunmyötäisen viinin) :

https://www.visitfrenchwine.com/en/vineyard/visit-the-vineyards-of-provence-wine-tourism

     Tänään olikin taas niin aurinkoinen ja lämmin syyspäivä , ja Triennes Viognier Sainte Fleur kukkaisella tuoksullaan ja hedelmäisellä maullaan toi Välimeren lempeän tuulahduksen Kallaveden rantaan.

    Tämän viinin myötä  ajatukseni lensi välittömästi matkamuistoihini, jossa istuskeltiin piskuisen kahvion ulkopöydissä nauttien paikallisista herkuista, ihaillen kauniita lavantelipeltoja ja kuunnellen kiihkeää ranskankielistä keskustelua viereisestä pöydästä.
Jostain kuuluu kaskaiden kuoro...

  La vie est belle!! 😘


(  Kuvat © Anneli Laulumaa )





tiistai 10. syyskuuta 2024

Suomalaisen ruoan päivä 🇫🇮

 



    Suomalaisen ruoan päivä -  eilen, tänään ja ensi viikolla


   4.9 . Vietetään joka vuosi Suomalaisen ruoan päivää - ja sitähän EI voisi viettää ilman suomalaisia ruoantuottajia 🐮🥕🐷🍅🐑🥔🐔
eikä ilman kaikkia muitakaan, , jotka työskentelevät suomalaisen maatalous-ja elintarviketuotannon parissa , joten:
KIITOS 🇫🇮❤️🙏

Suomessa ruoan omavaraisuusaste on noin 80% , Ruotsissa se on tippunut jo 50 prosenttiin ( Luke , 2020 ) .
Meillä tuotetaan puhdasta, turvallista ruokaa , josta on syytä olla todella kiitollinen ja ylpeä.
Suomessa on erittäin tarkka elintarvikevalvonta , ihan sieltä alkutuotannosta ja tiloilta elintarvikkeen päätepisteeseen saakka .
Lisäksi meillä käytetään toiseksi vähiten EUssa antibiootteja tuotantoeläinten lääkinnässä ( Ruotsissa vähiten) .

    Meillä kaikilla on aihetta kiitollisuuteen,  minään itsestäänselvyytenä me emme saa pitää omavaraisuuttamme , emmekä meidän ruoantuottajimme , kuten alla olevista linkeistä voimme lukea:

https://www.luke.fi/fi/uutiset/maatilojen-kannattavuus-pysyy-heikkona
 
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/3621b500-8740-4ec1-bad4-28e202ad7b4b

Suomalaisen ruoan päivä on tärkeä , ja sen merkittävyyttä olisi syytä painottaa ihan jo siellä kodeissakin, mutta yhtä lailla myös päiväkodeissa, kouluissa ja siellä päättäjien keskuudessa.

 


       Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruokakasvatuksen pitäisi alkaa jo siellä kotona , kun se taapero alkaa pupeltamaan jo niitä vähän kiinteämpiäkin eväitä.

Mielestäni jo päiväkodeissa voisi olla hyvin vaikka jotain helppojen yrttien kasvatusta , ja ruoan kasvattaminen kuulua ihan opetussunnitelmiin ala-asteelta sinne peruskoulun 9 luokkiin asti. ( Huom!! Jos sitä siellä jo on, niin ei se kyllä valitettavasti näy käytännössä ).

Siinä yrttien ja salaatin kasvatuksen ohessa on tietysti aiheellista myös muu ruokakasvatus :
Käytöstavat ja etiketti ruokapöydässä, erilaisten juhlapyhien huomioiminen ruokailujen yhteydessä, erilaiset ruokavaliot ja ruokakulttuurit ( ikäkausille sopivina annoksina )

                         • • • • 
 
    Luonnollisesti toivoisin näkeväni aktiivista yhteistyötä ravintola-alan -  ja luonnonvara-alojen oppilaitosten ja yritysten välillä .
Noiden alojen opiskelijoiden olisi hyvä suorittaa joku yhteinen osa opinnoista ristiin, työharjoittelut tietty lisäksi .

  Kokkien ja tarjoilijoiden olisi  hyvä perehtyä , mistä ne raaka-aineet sinne ravintoloiden keittiöihin tulevat ja mitä niiden tuottaminen vaatii .
Asiakkaat ravintoloissa vaativat läpinäkyvyyttä enemmän mm. raaka-aineiden alkuperän  ja eettisyyden suhteen.

Mikäpä olisikaan parempaa asiakaspalvelua kuin se, jossa ravintolan tarjoilijat ja kokit voisivat kertoa opiskelleensa myös ruoan alkutuotantoa, ihan käytännössäkin .

Toki on ollut mukava havaita, että varsin monet kokit käyvät sienestämässä ja marjassa, osa myös kalastaa ja metsästää.

Yhtälailla maatalous-ja puutarhatuotantoa opiskelevat voisivat opiskella  ravintola - ja / tai elintarvikealan  perusteita .



( oma tehtäväni osana opintojani) 
       


PS. Myös tämän blogijutun valokuvat ovat omiani , kuten muissakin jutuissani, ellen erikseen muuta mainitse
( Mari Laulumaa - Hirvonen = Anneli Laulumaa ) 

Wine -list :June23 to December 24

 



    Below is my  wine -list from June 2023 to December  2024, of the wines I have tasted during that time :

 

- Lyrarakis Vidiano 2022
🇬🇷  PGI Crete, Greece
🍇 Vidiano


 -  Nicosia Frappato 2021
🇮🇹 IGT Terre Siciliane, Sicily. Italy
🍇 Frappato

Kup Cal Serisi Emir Sultaniye 2019

 🇹🇷  Cappadocia, Turkey

  🍇 Emir


- Cave du Château des Loges Beaujolais - Villages Nouveau 2024
🇨🇵 AOP Beaujolais - Villages, Bourgogne, France
🍇 Gamay

  -  Koblevo Merlot 2023

🇺🇦 Ukraine

🍇 Merlot

- Nau Mai Sauvignon Blanc 2022

🇳🇿 Marlborough, New - Zealand
🍇 Sauvignon Blanc

Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2021🇳🇿 Canterbury , New - Zealand                      🍇 Pinot Noir

 - Casa Silva Carmenère Reserva 2022

🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile🍇 Carmenère

- Triennes Viognier Sainte Fleur 2019
🇨🇵  Provence, IGP Méditerranée, France
🍇  Viognier

- Borneo Apasionado Tempranillo 2022
🇪🇦 Levante, DO Valencia , Spain
🍇 Tempranillo

- Nymphaea Amyntaion Rosé 2023
🇬🇷 PDO Amyndeon , Greece
🍇  Xinomavro

-  Nugan Dreamer 's Chardonnay 2022
🇦🇺  Riverina , NSW , Australia
🍇  Chardonnay

-  the Grinder Pinotage 2021
🇿🇦  WO western Cape, South - Africa
🍇 Pinotage

- Shabo Telti - Kuruk 2022
🇺🇦  Ukraine
🍇 Telti - Kuruk

- Le Petit Balthazar Cinsault Rosé 2020
🇨🇵  Languedoc - Rousillon, IGP Pays d' Oc , France 
🍇 Cinsault

- Anselmann Gewūrztraminer trocken 2022
🇩🇪 Pfalz , Qualitätswein Pfalz, Germany
🍇 Gewūrztraminer

- Medusa Albariño 2022
🇪🇦 DO Rias Baixas, Galicia, Spain
🍇 Albariño

- Garzón Tannat Reserva 2022
🇺🇾 Uruguay
🍇 Tannat

- Tbilvino Qvevris Rkatsiteli 2020
  🇬🇪   Kakheti, Georgia
🍇 Rkatsiteli

- La Lande Gros Manseng 2019
🇨🇵 IGP Côtes du Gascogne , France
🍇  Gros Manseng

- Mielensäpahoittajan parempi punainen 2021
🇪🇦 DOP Alicante, Spain
🍇  Monastrell ( Mourvèdre)

- Mont' Albano Organic 2020
🇮🇹  IGT Terre Siciliane, Sicily, italy
🍇 Nero d ' Avola

-  Backwoods 2020
🇺🇸  California, USA
🍇  Merlot, Cabernet Sauvignon, Petite Sirah

- Geyerhof Stockwerk Grūner Veltliner 2022
🇦🇹 Niederösterreich, Austria
🍇 Grūner Veltliner

- American Wings 2021
🇺🇸 California , USA
🍇 Zinfandel

- Esporāo Pico Amarelo 2021
  🇵🇹Vinho Verde, Portugal
🍇 Loureiro, Alvarinho, Avesso


Here is a link to my wine-list : January 25 to December 26:


https://anskunmietteet.blogspot.com/2025/08/wine-list-january-25-to-december-26.html?m=1&fbclid=IwQ0xDSwMRT0lleHRuA2FlbQIxMAABHjtb54BuIRQdPpootoTBe7yO2LKskcZ5RVKAs1BUf_WVCYefn_LGt6XNP-fJ_aem_pz2rv7Ym_EqSCovdD8tShw


 ☆ Here is a link to my professional  background :

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/07/who-am-i-what-do-i-do-and-why.html?m=0

     

🍷  Haaga Institute, Helsinki / Spanish wine educators tour

🥂Haaga Institute, Helsinki / WSET level 2, intermediate certificate in wines and spirits

 

(Photos© Anneli Laulumaa )