perjantai 12. heinäkuuta 2024

Keittiö - kodin sydän

               



         Minä olen ehtinyt elämäni aikana muuttamaan niin monta kertaa, että en oikein ole meinannut itsekään perässä pysyä .
Olen asunut hyvän tovin myös ulkomailla , ja kotimaassakin on osoite vaihtunut tiuhaan Ahvenanmaalta Lappiin ja siltä väliltä.

Olen asunut maalla, miljoonakaupungissa, saaressa, keskikokoisessa kaupungissa...
...kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa ja lisäksi 12 vuotta asuntovaunussa .

Voitte varmaan siis hyvin kuvitella, miten monenlaisissa keittiöissä minä olen ruokaa laittanut , ja erilaisille kokoonpanoille.
On kokkailtu isoissa erittäin hyvin varustelluissa keittiöissä , ja sitten on tehty sapuskaa kaasuliedellä 12,5 neliön asuntovaunussa , jossa ei ollut uunia eikä laskutilaakaan järin merkittävästi.
Oma lukunsa on ne kaikki aamupuurot ja pastat, mitä tuli tehtyä retkikeittimellä pyöräretkilläni.




Viime vuodet olen asunut itsekseni  yksiöissä , joissa keittiötila on ollut myös varsin maltillinen , mutta uuni sentään on ollut ja jonkun sortin pakastelokero/ pakastin.

  Hyvin vaihtelevista keittiöiden tilavuuksista ja varustetasoista riippumatta , ilman ruokaa ei ole kukaan jäänyt koskaan.
Sitä on vaan sopeuduttu tilanteen mukaan , budjetin mukaan ja tarjolla olevien raaka-aineiden mukaan.
Mikään suuri hifistelijä en ole edelleenkään ruoanlaiton suhteen, vaan arvostan hyvää, konstailematonta  perus - kotiruokaa .
Erilaiset keitot, padat, laatikkoruoat ja pastat on kova sana Anskun bistrossa , ja salaattiviritelmät ja " kanahässäkät" myös varsin yleisiä listalla.

  Puolivalmisteita käytän ilman mitään omantunnon tuskia , kauppaan menen listan kanssa, ale-liputetut tuotteet syynäten.

Rypsiöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä , ja muutama muu perusmauste , sekä sitruunaa on aina saatavilla..muita mausteita ja kastikkeita löytyy vaihtelevasti .

  Minimalistina en halua myöskään keittiöstäni mitään tavarapaljouden alttaria , vaan aika vähillä pannuilla ja kattiloilla mennään edelleen ( 4l ja 2,8l kannelliset kattilat, korkealaitainen paistinpannu, matala pieni paistinpannu,  uunipata ja lasinen uunivuoka )






  Mulla ei ole kärsivällisyyttä mihinkään monimutkaisiin resepteihin, joihin vaaditaan piiiitkä lista hankalilta kuullostavia raaka-aineita ja härpäkkeitä joka lähtöön - johan mulla ehtii nälkäkiukku iskeä ruokaa laittaessa ja hermot palais pohjaan.

   Ehkä koko tämän sepustuksen syvällisempi sanoma yrittää olla se, että se ruoanlaitto EI jää kiinni siitä, minkäkokoinen keittiö on EIKÄ siitä, millainen sen varustetaso on.
Osaamisesta se ei myöskään voi jäädä kiinni - jos osaa lukea, osaa laittaa ruokaa.
Netti on pullollaan erilaisia reseptejä , mitä voi käyttää apuna ruoanlaitossa - reseptejä on eri budjeteille, erilaisille ruokavalioille, eri sesongeille jne jne jne...

      Tiukka taloustilanne ja hyvin pieni budjetti on tuttua myös minulle , silloin suunnitelmallisuus, ale-lippujen syynääminen ja jossain määrin myös luovuus on noussut arvoon arvaamattomaan.
Myös sesonkien seuraaminen helpottaa taloudellista ruoanlaittoa.

Itse olen toiminut niin, että silloinkun sattuu olemaan vähänkään  parempi taloudellinen tilanne, täytän kuivakaappivarastot ja hankin mausteet ym ym....teen ruokaa pakkaseen , leivon enemmän jne...
Ja sitten taas , kun tiliote näyttää keskaria ja loppukuu lähestyy, niin on aika kaivaa pakastimesta kaikki syötäväksi kelpaava ja ruvettava taikomaan kuivakaapin varastosta gourmeeta pöytään...

   Ruoka on polttoainetta, ruoka on elämyksiä ja  muistoja,  ruoka on työ ja elinkeino monille..

Mutta itsestäänselvyys se ei ole ;
Arvosta ruoantuottajia, arvosta ruoanlaittajia , arvosta yhteisiä ruokailuhetkiä , ja arvosta hyviä pöytätapoja - muista kiittää ruoasta 🙏❤️

  Keittiö ON kodin sydän , ja se sykkii voimakkaana , oli se suurensuuri tai pikkuriikkinen.





    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti