torstai 16. tammikuuta 2025

31+ kokkia , osa 1

 


Tammikuun teema - 31+ kokkia/ osa 1


   Minä päätin tosiaan ottaa tammikuun teemaksi nostaa esiin kokin ammattia, ja esitellä kuukauden joka päivä jonkun kokin ( tai kaksi kokkia), alla olevassa  linkissä lisää :

https://anskunmietteet.blogspot.com/2025/01/tammikuun-teemakuukaudesta-ym.html?m=1


   Kaikki ovat varmaan kuulleet nimet: Gordon Ramsay, René Redzepi , Jamie Oliver, Marco Pierre White ,Heston Blumenthal jne jne......

Minä halusin esitellä kokkeja, jotka eivät välttämättä ole saaneet samassa mittakaavassa  näkyvyyttä kuten yllämainitut herrat,  ainakaan täällä Suomessa - tokikin listalta löytyy myös esim. Rick Stein .

Nyt ollaan jo tammikuun puolivälissä , joten julkaisen tässä ensimmäisen osan facebookissa  esittelemistäni kokeista ( toinen osa kuukauden lopussa) kiinnostavilla linkeillä höystettynä lisätiedon ystäville:


🔪 Mikael Björklund  & 🔪 Viktor Eriksson
Ahvenanmaa
🔪 Sami Tallberg & Ari Ruoho
🔪Sikke Sumari & Heikki Ahopelto
🔪 Maggie Beer / Australia
🔪 Clare Smyth / Iso - Britannia
🔪 Rick Stein / Iso - Britannia
🔪 Massimo Bottura / Italia
🔪 José Andrés / Espanja
🔪 Elena Arzak / Baskimaa
🔪Josh Niland / Australia
🔪 Christeta Comerford / Filippiinit
🔪 Alice Waters & 🔪Kelly Liken / USA
🔪 Rayleen Brown / Australia
🔪 Poul Andrias Ziska/ Färsaaret
🔪Innunguaq Hegelund / Grönlanti
🔪Darina Allen / Irlanti
🔪Paola Velez / USA, Dominik.tasavalta
🔪 Ana Roš / Slovenia


Tätä " projektia" on ollut erittäin kiinnostavaa tehdä ja tutustua näihin kokkeihin ja heidän tarinoihinsa ja elämän polkuihinsa lukuisten eri artikkelien ja videonpätkien myötä.
Monilla näistä kokeista on tuo innostus ruokaan ja ruoanlaittoon lähtenyt jo lapsuudesta, ja he muistelevat omien vanhempiensa ja isovanhempiensakin olleen erinomaisia ruoanlaittajia, osa ovat kokkeja jo monennessa polvessa , esim.Elena Arzak.

  Josh Nilandin tarina poikkeaa monien muiden lapsuus-ruokamuistoista.
Josh sairastui lapsena syöpään, ja joutui olemaan varsin paljon koulusta pois.
Aika kävi pitkäksi , ja hän alkoi seuraamaan erilaisia kokkiohjelmia TV:stä ja lukemaan lehtiä ym.kirjallisuutta ruoanlaittoon liittyen.
Kumpikaan Joshin vanhemmista ei ollut töissä ruoan parissa millään tavalla, ja Josh alkoikin kotona tekemään ruokaa koko perheelle.
Tänä päivänä Josh Niland on Australiassa ja muuallakin maailmassa erittäin tunnettu kokki, erityisesti hänen intohimostaan kalaa , kalan käsittelyä ja kalaruokia kohtaan.

   Osa kokeista on opiskellut virallisia kokin koulutuksia , osa heistä on täysin itseoppineita ilman mitään formaalia ammatillista tutkintoa alalle.
Myös sillä tavalla voi edetä hyvinkin pitkälle omalla alallaan , kunhan on valmis tekemään töitä - ja paljon.

Christeta Comerford opiskeli kotimaassaan Filippiineillä ruokatieteitä.Opinnot jäivät kesken, kun perhe muutti siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin.
Christetan ensimmäinen työpaikka uudessa kotimaassaan oli Sheraton hotellissa, Chicagossa.
Tämän jälkeen hän muutti Washingtoniin, ja työskenteli kokkina kahdessa ravintolassa.
Vuonna 1995 Christeta Comerford aloitti työskentelyn Valkoisessa talossa - ja siellä hän tekikin pitkän ansiokkaan uran Valkoisen talon pääkokkina, ja jäi eläkkeelle heinäkuussa 2024.

  Monia kokkeja yhdistää rakkaus lähellä tuotettuun ruokaan, oman alueen ruokakulttuuriin ja sen esille tuomiseen omassa työssään - tästä loistavana esimerkkinä ovat mm. Poul Andrias Ziska Färsaarilta ja Innunguaq Hegelund Grönlannista - molemmat ovat mukana " New Arctic kitchen " - liikkeessä, jossa Arktisten alueiden ruokakulttuuria ja raaka-aineita halutaan järjestelmällisesti tuoda tunnetummaksi .

Useat kokit ovat olleet aktiivisesti mukana myös " farm to table " toiminnan käynnistämisessä ja  edistämisessä , ja Alice Waters aloitti " the edible schoolyard "projektin.

José Andrés perusti World Central Kitchen:in .
Kyseessä on siis kansalaisjärjestö, joka valmistaa aterioita, ja toimittaa ruoka-apua ihmisille, jotka ovat kärsineet mm.erilaisista luonnon katastrofeista tai muista kriiseistä.
WCK:n väkeä on ollut Ukrainassa ja Gazassakin, ja tälläkin hetkellä heitä on myös esim. Kaliforniassa , jossa riehuu valtaisat maastopalot.

  Kaikkia näitä kokkeja yhdistää rakkaus ruokaan  ja halu tuoda ihmisiä yhteen.

" Cooking is an act of love " , kuten Massimo Bottura asian ilmaisee.

Oma kiitokseni taas kerran myös ruoantuottajille 🙏❤️ , ilman heitä ei olisi meitä muitakaan.



🌟 World central kitchen:
     https://wck.org/story

🌟 Food for soul:
    https://www.foodforsoul.it/

🌟 New Arctic kitchen:
https://www.newarctickitchen.org/2022/06/02/what-is-new-arctic-kitchen/


🌟 the Edible schoolyard project:
        https://edibleschoolyard.org/


🌟 Bakers against racism:
https://www.bakersagainstracism.com/


(Kuvat © Anneli Laulumaa )









torstai 9. tammikuuta 2025

Job interviews & first dates = equally uncomfortable

 




Job interviews & first date = equally uncomfortable



   Job interviews reminds me of those times,when I was still dating ( I quit that " excitement" years ago, as I have come to notice, that I enjoy my solitude  ) .
Having that first date with someone you don't really know, is equally awkward situation...
There you are - heart pumping, hands sweating, stuttering something , trying not to vomit .....

Both are the kind of situations, where  you are  supposed to give " a pleasant and positive picture " of yourself .
And the only thought ,that comes to my  mind on those situations is:
" where is the exit and how fast can I run".

      The moment on job interviews -  when I am asked :" why should we hire you", and then I am supposed to give all those superlatives why I am the best , is a nightmare  ...
I have absolutely  no idea, why anyone should hire me...I am ordinary , there is nothing that special about me , that stands out ...
I show up in time, do my job, take people as they are , and being equally polite to everyone , then I go home...no drama, no fuss..just do my thing and that is it.

   
    I have always wondered those people, who finds the first dates thrilling and fun , and who almost gets hooked on that feeling itself.
I hated it - I just wanted to have a time machine and fast-forward to the moment, when my companion knew how I wanted my morning coffee - with a smile and a comfortable silence.

  I just find those situations tedious and pretentious , whether it is that first date or the job interview...
It lacks the natural flow, and all the expectations and the silent judging fills the air.
The sheer amount of questions makes you feel, that you are interrogated by FBI and CIA .

     If I could just put my apron on and go on my merry ways , doing the job that I know and not losing myself while doing it.

    Putting the dating-life on my rear mirror and staying single is an option , since being in a relationship is not mandatory .

However, being able to support myself financially and pay my rent etc is not an option - it is essential for survival - therefor it means, that I still have to stay on this circus and keep on performing - show must go on.

(Photos © Anneli Laulumaa)




sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Tammikuun teemakuukaudesta ym...

 



( kuvat : Anneli Laulumaa)


  
     Aloitin tuossa viime vuoden marraskuussa facebookissa sellaisen " positiivisten uutisten kuukauden( alla linkki )

 https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/11/pay-it-forward-antaa-hyvan-kiertaa.html?m=0

  Joulukuussa teemana oli kielet, ja kielten rikkaus .


Tammikuun teema : 31 + kokkia

🔪👨‍🍳🔪👨‍🍳🔪👨‍🍳🔪👨‍🍳

     Tammikuu on kokkien kuukausi.
Kuukauden aikana sen jokaisena päivänä nostan esiin yhden kokin ( joinakin päivinä saatan esitellä toisenkin) jostain päin maapalloa - osa nimistä on varmasti tuttuja, osa ehkä vähän vieraampiakin nimiä.

    Tämä EI  ole mikään " paremmuuslista" tms..
Maailmaan mahtuu aika paljon kokkeja , osa on itseoppineita, osa pitkälliset koulutukset käyneitä arvostetuissa alan kouluissa .
Halusin nyt vaan nostaa esiin tätä hienoa ammattia näiden tiettyjen kokkien myötä.

         --------------------------------------

Tämä teema-kuukausi starttasi  tällä henkilöllä:

Kunnianosoitus jo edesmenneelle
   Jaakko Kolmoselle 🙏❤️👨‍🍳🔪

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/13/jaakko-kolmonen-oli-suomen-ensimmainen-tv-kokki

   Kuukauden teemaa eli 31+kokkia voi seurata facebook-profiilissani sen edetessä:

https://www.facebook.com/mari.laulumaahirvonen

  Tulen myös tekemään tammikuun lopussa toisen blogitekstin tästä teemasta, johon kokoan kaikki kuukauden aikana esittelemäni kokit kera muutamien kiinnostavien linkkien lisätiedon ystäville.

 
Huom!!!!  Nyt seuraa tärkeä asia:

🌟 Ravintola-ala on tiimityötä , jossa kaikkien panostus on tärkeää: kokkien, tarjoilijoiden, tiskareiden - kaikkien panos on yhtäläisesti arvokas ja merkityksellinen!
Joten vaikka esittelen nyt kokkeja, niin tämä kuukausi on yhtä lailla hatun nosto myös muille ravintola-alalla ja ruoan ja juomien parissa työskenteleville 🥂🍾 ja  tietenkin ruoantuottajille 🙏❤️!

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/09/suomalaisen-ruoan-paiva.html?m=0

   Yksi erittäin tärkeä työntekijä ja tehtävä ravintola -alalla, joka saa aivan liian harvoin huomiota on:
   Tiskari / astiahuoltaja

Mikään ei toimi, jos ei ole puhtaita astioita salissa eikä puhtaita pannuja ja kattiloita keittiössä.
Jokaisen ravintola-alalle tulevan uuden ihmisen olisi hyvä aloittaa se kokemuksen kerääminen nimenomaan tiskarina/ tiskivuoroissa , ja moni on niin tehnytkin, esim.jo edesmennyt kokki Anthony Bourdain

"I learned every important lesson, all the most important lessons of my life as a dishwasher."

    Minä itse olen viimeisimmältä ammatiltani siis tarjoilija ( olen opiskellut ja tehnyt töitä myös alkutuotannon puolella ), valmistuin 2013.
Minulla on ollut jo tähän mennessä varsin värikäs työhistoria hyvin monenlaisissa paikoissa ja toivon, että saisin tehdä tällä alalla töitä yhä edelleen.


 " Communication is the key to a successful service, and a lack of it is a road to a disaster" ( my own motto )

Ruoantuotanto, ruoka, juomat ja asiakaspalvelu on minulle sydämenasia ja loputon kiinnostuksen lähde, ja näihin liittyen tulen jatkossakin kirjoittelemaan ajatuksiani ja pitämään erilaisia teemakuukausia.

Päätänpä tämän kirjoitus-ja ajatustuokion tähän:

" Cooking is an act of love " / Massimo Bottura


( kuvat : Anneli Laulumaa)







perjantai 3. tammikuuta 2025

Ajatuksia työttömyydestä ,ihmisyydestä....

 




   Yhden työttömän työnhakijan ajatuksia


  
    Minä olen kohta 55 - vuotias , aloittanut työnteon jo kauan ennen kuin täytin 18 vuotta.
Maailma oli silloin hyvin  erilainen, myös työnhaku oli erilaista.
Minäkin sain usean työpaikan menemällä paikan päälle esittäytymään , ja pääsin sellaisiin työtehtäviin, joihin nykypäivänä ei olisi mitään asiaa ilman jonkunlaista koulutusta tai kortteja.

   Jätin lukion kesken, ja pääsin töihin päihdehuollon yksikön asuntolaan asuntola-apulaiseksi.
Sen jälkeen pääsin kouluavustajaksi samalle ala-asteelle, jossa olin itsekin käynyt ensimmäiset kouluvuoteni.
Noiden vuosien jälkeen olen ehtinyt saada useamman alan ammatillisen  koulutuksen ja tutkinnon, tehnyt töitä niilläkin aloilla, käynyt erilaisia kursseja, viettänyt useita vuosia elämästäni ulkomailla - ja saanut muuten valtavasti henkistä pääomaa noilta ajoilta, kielitaidosta puhumattakaan.

   Nyt eletään tilanteessa, että Suomessa on yli 290 000 työtöntä.
Eletään tilanteessa, jossa monilla aloilla on tarjolla vain osa-aikaisuuksia , ja nollasopimuksia  - ja niihinkin paikkoihin kilpailu on kova, ja työnhaku-prosessi hyvinkin monimutkainen ja työläs.

Retoriikka on koventunut , ja hallituksen esimerkillä myös tavallinen kansa syyllistää työttömiä , heitä pidetään laiskoina ja työhaluttomina , toisen luokan kansalaisina.
 
   Minä  alan jo niin paljo stressaamaan noista työnhauista , että voin jo fyysisesti pahoin.
Ammatillinen itsetunto on kokenut kolauksen jos toisenkin.
Ja riittävän monta kertaa kun saat pakit, niin kyllä siinä alkaa kyseenalaistamaan itseään ihan ihmisenäkin sen ammatillisen itsetunnon murenemisen myötä..

Usein et kuule yhtään mitään paikoista, jonne hakemuksesi lähetit - tai saat automaattivastauksen, että et tullut valituksi.

Haastattelutilanteet on ihan jäätäviä- olo on paremminkin kuin FBI:n kuulustelussa.
Siinä tuntee olonsa aika haavoittuvaksi, kun itselleen tuikituntemattomat ihmiset arvioivat  sinua ja ruotivat valintojasi ja sinua ihmisenä...että oletko " kelvollinen" ....

    Kuten jo alkuun mainitsin, minä olen jo viidenkymmenen ja kuoleman välillä 😉 paljon elämää nähnyt ja kokenut , ja monissa liemissä keitetty - nahka on parkkiintunut, mutta sydän ei.

Koulutuksia on käyty loppuun, joitakin myös keskeytetty.
Virheitä on tehty, ja niistä on otettu opiksi.
Olen uskaltautunut heittäytyä uusiin juttuihin pelkäämättä epäonnistumisia - niistäkin on aina jotain opittu...ja joillekin naurettu jälkeenpäin makiasti - aina ei mee niinku Strömsössä.

Vielä olisi virtaa , ja motivaatiota oppia uutta, kehittää taitojaan ja ylläpitää jo opittuja taitoja.

Huolehdin koko ajan omasta hyvinvoinnistani, että pysyn työkuntoisena.
Ei minun aivot ole valuneet toisesta korvasta ulos, vaikka en ole niitä työpaikoilla päässyt käyttämään.
Minä luen paljon, seuraan sekä omaa alaa että muutakin maailman menoa, ylläpidän kielitaitoani jne jne...

Ei tarvitse heti ensitöikseen olettaa ihmisestä, joka on työtön,( on se työttömyys ollut pitkä-tai lyhytaikaista)  että hänessä olisi automaattisesti jotain vikaa.

      Meillä kaikilla ihmisillä on itseisarvo, me emme ole mitään numeroita tilastoissa .
Meillä jokaisella on oma tarinamme, elämänpolkumme.
Olemme jonkun tyttäriä, siskoja ja veljiä, lapsia ja lapsenlapsia.

Olkaamme ihmisiä toinen toisillemme ❤️

   Kiitos , kun käytit arvokasta aikaasi ajatusteni lukemiseen🙏!

Yst.t. Anneli Ansku Laulumaa - yksi työtön  tilastoissa , työpaikoillakin  korvattavissa, mutta läheisilleni korvaamaton





  

lauantai 30. marraskuuta 2024

Heissulivei Marraskuu

 




   Tänään on jo marraskuun viimeinen päivä , wuhuu 💪💪!!
Tämä kuukausi on minulle ollut aina se vuoden haastavin kuukausi , joten päätin  kuun alussa  aloittaa oman pienen projektin, jotta marraskuu sujahtaisi edes hiukan nopsempaan ja tuskattomammin.

  Aloitin siis " hyvien ja positiivisten uutisten" - kuukauden , josta voi lukea lisää tämän linkin kautta:

https://anskunmietteet.blogspot.com/2024/11/pay-it-forward-antaa-hyvan-kiertaa.html?m=1&fbclid=IwY2xjawG3jd9leHRuA2FlbQIxMAABHSjmahLZpVOSF0kbsBYWJED8qKlsegM3b8_E8zHAZWZl2AbGNCLAWkLTHg_aem_3wU6AKaHp5iDyraCS3qqQA

   Ja niin vaan ollaan tässä - huomenna herätään jo joulukuuhun.
Joulukuuksikin minulla on taas hauska uusi " projekti", nimittäin minä aion viettää ihan koko kuukauden kielien parissa :

     " language appreciation month "

Kuukauden joka päivä esittelen omalla  facebook- seinälläni jonkun  kielen : kauniin sanan, pienen runon ja / tai musiikkikappaleen kautta  ( eläköön you tube ) ..

Maailmassa puhutaan reilusti yli  6000 kieltä.
Ihan summan mutikassa olen valinnut 31 eri kieltä , joista jotakin kieltä puhuu miljoonat ihmiset, ja jotakin toista  taas huomattavasti pienempi määrä.
               Kielet on rikkaus !!

            🍇🍷🍇🍷🍇🍷


      Vaikka lopetin virallisen viinipäiväkirjani teon täällä blogissa ( se oli varsin aikaavievää puuhaa vähäiseen lukijamäärään nähden ) , niin viiniharrastukseni jatkuu yhä edelleen , ja marraskuun Beaujolaisin lisäksi olen päässyt tutustumaan myös Kappadokian alueen  natiivirypäleeseen Emiriin.

Kup Cal Serisi Emir Sultaniye 2019
  🇹🇷  Cappadocia, Turkey
🍇 Emir


- Cave du Château des Loges Beaujolais - Villages Nouveau 2024
🇨🇵 AOP Beaujolais - Villages, Bourgogne, France
🍇 Gamay

               🎵🎶🎵🎶🎵🎶🎵🎶


  Marraskuuhun mahtui myös valotaidetta ja musiikkia ja upea elokuva.

14.11 olin  kattomassa - ja kuuntelemassa Tunturin tarinaa - se oli aivan huikee elämys!!!!
Nähdä se upeasti tehty luonto-elokuva  isolta screeniltä ja kuunnella elokuvan musiikki livenä soitettuna kaupunginorkesterimme toimesta .....ihan mahtava😍❤️😍❤️

https://www.kuopionkaupunginorkesteri.fi/ohjelmisto/tunturin-tarina-elokuva-livesaestyksella/22777


      Kuopiossa vietettiin joulukauden avajaisisia 16.11 ja koko viikonloppu nautittiin upeasta valotaiteesta eri puolella kaupunkia, kun 16.11 - 17.11 Kuopion kaupunki järjesti Välke - valotapahtuman:


https://www.kuopio.fi/kuopionkaupunki/kuopio250-juhlavuosi/valke-valotapahtuma/

  Kävin tietenkin itsekin ihailemassa tämän tapahtuman kohteita, ja otin muistoksi myös liudan kuvia :

https://liekki.kuvat.fi/kuvat/El%C3%A4m%C3%A4%C3%A4+kuopiossa+16.9.2024---%3E%3E%3E/?fbclid=IwY2xjawG3m15leHRuA2FlbQIxMAABHdmHbsxkRXlXuC8dlzqhQUbSEN-zZML-2ufyUunE1Cztt6sTbZ7qYU7HEw_aem_aA6tLwEQdN4kRMzhZZBjQg


  Paljon on mahtunut positiivisia ja kivoja juttuja siis marraskuuhunkin, ja joulukuustakin näyttäisi olevan tulossa ihan mukava .

   Ihan lopuksi : EI - elämäni ei todellakaan ole täydellistä , tähänkin vuoteen on riittänyt haasteita ihan kylliksi yhdelle ihmiselle , niihin sen syvällisemmin täällä menemättä.
Minä haluan kuitenkin keskittyä mielummin hyviin asioihin ja iloita niistä, kun märehtiä jatkuvasti niissä ikävissä asioissa - se on hyvin energiaa vievää ja kuluttavaa , ja käytän mielummin energiani mukavampiin juttuihin.

   Joten edelleen - antaa hyvän kiertää 🙏❤️








     

lauantai 16. marraskuuta 2024

Pay it forward - antaa hyvän kiertää🙏❤️

 



  Pay it forward - antaa hyvän kiertää



     Minä olen monta monituista kertaa miettinyt, että kaikkien ikävien uutisten vastapainoksi tulisi saada edes sellainen lyhyt pätkä: "päivän hyviä uutisia" , johon voisi koota pieniä valoisia, toivoa herättäviä uutisvälähdyksiä maailmalta.

   Koska olen tekijä, enkä pelkästään tuumija, aloitin toteuttamaan sitä itse facebook-seinälläni...

Jokaiselle marraskuun päivälle olen etsinyt ja etsin jonkun : kivan, positiivisella tavalla kiinnostavan, innostavan lehtijutun maailman eri kolkilta....

  Ensimmäisten päivien positiiviset ja kivat uutiset löytyivät: Islannista, Irlannista, Skotlannista, Suomesta ja Walesista.

  Sitten tulikin päivä, kun Yhdysvaltojen presidentinvaalit ratkesivat.

Me täällä pikkuisessa Suomessa kuulemme USAsta usein vain ikäviä uutisia valtamedioiden myötä, harvoin saamme kuulla mitään ilahduttavaa tai hyvän mielen juttuja.
Koska minulla oli jo alulla hyvien uutisten marraskuu, päätin keskittää energiani loppu-kuukaudeksi etsimällä niitä hyviä ja inspiroivia uutisia Yhdysvalloista.

USA on valtavan kokoinen maa, jonka sisällä on 50 hyvin erilaista osavaltiota ja lisäksi asuttuja territorioita kuten esim.Puerto Rico.
Pakkohan siellä on olla myös hyviä asioita, ilon aiheita, inspiroivia tarinoita ja ihmisiä, jotka haluavat toisilleen hyvää.

Ja niinhän siellä on....olen löytänyt nyt positiivisia ja kivoja uutisia :
🧡Hawaii 🧡Colorado🧡Utah🧡Delaware 🧡Louisiana 🧡 New York🧡 Idaho🧡 Ohio
🧡Indiana🧡Missisippi🧡 Nebraska 🧡 New Mexico 

     Vielä on Marraskuuta jäljellä ja monia osavaltioiden paikallisuutisia tutkimatta....

Edit. Marraskuun viimeisenä päivänä lisään vielä nämä loputkin osavaltiot, joiden sanomalehtiä selaamalla löytyi joka päivälle jotain positiivista ja inspiroivaa :

🧡 New Hampshire 🧡 Washington🧡Florida🧡Vermont🧡California🧡Alaska🧡Minnesota🧡Rhode Island 🧡Missouri🧡Wyoming🧡Oklahoma🧡Michigan🧡Oregon


On ollut kiinnostavaa tutustua koko ajan lisää USAn eri osavaltioihin :
alueiden kasvistoon ja eläimistöön, maantietoon, mitkä elinkeinot ovat voimakkaammin esillä missäkin osavaltiossa, alueiden erilaisiin ruokakulttuureihin, minkälaisia tapahtumia missäkin järjestetään jne jne....

Halu tutustua ihmisiin ihmisinä, ilman repivää ja jakavaa politiikkaa äänekkäine äärilaitoineen.
Olisikohan  meillä tarkoituksella kaksi korvaa ja yksi suu - että muistaisimme keskittyä kuuntelemaankin, emmekä vaan puhumaan.

Ehkä minä olen sitten typerä, lapsellinen, naiivi....kun haluan pitää kiinni siitä, että tässä maailmassa ja meissä ihmisissäkin on myös hyvää ja kaunista , positiivista ja inspiroivaa....ja siihen haluan keskittää energiani myös jatkossa ..

  Toivotan jokaiselle teistä kaikkea hyvää, pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne ja;" antaa hyvän kiertää - pay it forward" ❤️🙏

“You learn a lot about someone when you share a meal together.”/ Anthony  Bourdain

( Kuvat © Anneli Laulumaa )








tiistai 12. marraskuuta 2024

Ruoka-ja juomatrendit 2025

 



  
   Tässä ollaan hyvää vauhtia menossa kohti vuoden loppua , eletään jo marraskuun puoliväliä...

   Pikkujoulu-kausi on  startannut , ja varsin pian on luvassa myös Itsenäisyyspäivä eri juhlallisuuksineen.
Presidentinlinnassa on isäntä  ja emäntä vaihtuneet, jää nähtäväksi, miten se näkyy juhlissa.
Tarjoilun osalta onkin tullut jo uutisissa ( MTV )  tietoa, että tänä vuonna on paljolti Lapin makuja esillä , joten kutsuvieraat pääsevät herkuttelemaan niin poroa, loimulohta kuin riekkoakin ,muiden herkkujen lisäksi.
On hienoa, että pien-ja paikallistuottajat ovat erityisesti päässeet esiin, kuin myös luonnonmukaisuus.

  Tälle vuodelle on luvassa myös vielä Beaujolais Noveau - päivä n 21.11, sekä itse joulu - miten nyt kukakin sitä tahoillaan viettää.

            ☆☆☆☆☆☆☆☆☆

    Minä olen ehtinyt lukea jo monta juttua niin suomeksi ja savoksi kuin Lontoon murteellakin, vuoden 2025 ruoka-ja juomatrendeistä, ja niistäpä tässä teen " lyhyehkön " tiivistelmän teillekin...


      ⭐️   Minkä maiden / alueiden  ruokakulttuuri on IN 2025???

Korealainen ruoka , ja myös kieli ja koko Korealainen kulttuuri on ollut kovassa nosteessa tänä vuonna, kansalaisopistojen kurssit ovat täyttyneet alta aikayksikön, ja monessa kodissa on tullut taatusti tutuksi niin Kimchi kuin Bulgogi.

  Ensi vuonna odotetaan kovaa pöhinää ja nostetta seuraavien maiden ruokakulttuureille:

Argentiina / Turkki / Portugali / Sveitsi / Kreikka

Yllämainittujen lisäksi odotetaan erityistä kiinnostusta myös Yhdysvaltojen eteläisten osavaltioiden( Missisippi, Louisiana, Florida) alueellisia  ruokakulttuureita kohtaan , mm.:
Cajun , Creole, ja Soul Food

⭐️ Yksittäisiä makuja ajatellen, ensi vuonna esim.erilaisten  teen makuja voi löytyä yhtä hyvin vaikka leivonnaisista tai jostain alkupaloista , myös teekulttuuri on nostamassa taas suosiotaan.

Kokit hakevat uusia innovaatioita sekoittamalla keskenään ruokakulttuureita ja tekniikoita eri puolilta maailmaa.

⭐️ Vuonna 2025 panostetaan  kodeissa niin koti - Suomessa kuin  maailmallakin  enemmän myös  kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin , ja tämä näkyy  niin raaka-ainevalinnoissa kaupassa kuin keittiöiden reseptiikoissakin , kun valmistetaan lounaita ja päivällisiä, ja välipaloja.

Ja vaikka arjen kiireessä nostavatkin suosiotaan helposti valmistuvat ateriat , niin koti-keittiöissä on taas  kasvamassa myös halu oppia uusia tekniikoita, tutustua vähän vieraampiin raaka-aineisiin ja kehittyä monipuolisemmaksi keittiötaidoiltaan.

⭐️  Kasvisruoka ja kasvisruokaan painottuvat ravintolat ovat myös kasvussa .
Täällä kotimaassa kasvisruokien lisääntyminen  näkyy jo ihan lounaslinjastojen tarjonnassa kuin kouluruoka-listoillakin. Myös ravintoloissa löytyy usein kasvisannoksia , vaikka koko menu ei olisikaan vegeä.


⭐️ Ruoka - ja juomamatkailu

   Matkailijoiden kiinnostus kohdemaan - ja alueen paikallisherkkuihin ja erikoisuuksiin on ollut kasvussa jo useita vuosia.
Viinitilavierailut, tutustumiset ja tastingit panimoissa ja tislaamoissa ovat osa elämyksiä , ja kauppahallit ja torit täyttyvät niin paikallisista kuin matkailijoistakin.

  Sosiaalisen median vaikutusta ruokatrendien leviämisessä ei voi vähätellä Kun ihmiset matkustavat ympäri maailmaa, ja käyvät syömässä erilaisissa paikoissa ja nauttimassa drinkit ennen Lontoon tai New Yorkin  yöelämään kiiruhtamista , instagramiin ja facebookkiin jaetaan auliisti valokuvia houkuttelevista annoksista ja upeista coctaileista.
Tämä on itsessään niin iso aihealue, että tulen kirjoittamaan siitä ihan oman juttunsa .
Saatan ehkä himpun verran  😇painottaa oman kotiseutuni Kuopion herkullisia ja maittavia kohteita , ihan vaan noin niinku esimerkkitapauksina 😉😘

                   🍷🍺🍹🥂

    
      Juomapuolella vähä-alkoholiset ja alkoholittomat juomat nostavat suosiotaan lisää , ja jo nyt on saatavissa laadukkaita holittomia juomia:  oluita,siidereitä,lonkeroita , mocktaileja...ja näiden tarjonta varmaan kasvaa jatkossakin , ja laatuun tullaan panostamaan yhä enemmän kulutuksen kasvaessa.

Erityisesti nuorempi sukupolvi on löytänyt nämä tuotteet, ja nuoremman väen keskuudessa juomakulttuuri on muutenkin muuttunut - nyt ollaan kiinnostuneempia laadusta, erikoisoluista ,pienpanimoiden tuotteista, tarinasta tuotteen takana  jne...

Myös kestävän kehityksen merkitys on kasvanut juomapuolellakin, ja niin olut-kuin viinintuottajatkin pyrkivät panostamaan enemmän myös esim.pakkauksiin ja niiden hiilijalanjäljen pienentämiseen .

Monilla perinteisillä viinintuotantoalueilla ( mm. Burgundy, Napa Valley ) on ollut haasteita mm. kuivuuden, maastopalojen ja pakkasten vuoksi -->> uusia ,vähemmän tunnettuja viinialueita, ja natiivirypäleitä  on alkanut nousta enemmän  esiin, hyvänä esimerkkinä esim. Japani .

!!Huom!!!
Japanin ja natiivirypäle " Koshu"n tulen esittelemään viinipäiväkirjassani lähi-tulevaisuudessa.

        ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Näistä trendeistä saisi kirjoitettua pitkät pätkät, mutta asiasta kiinnostuneet voivat tutustua halutessaan noihin linkkeihin / lähteisiin, mitä olen tähän loppuun koonnut.

  Summa summarum :

2025 on myös kiinnostava vuosi kaikille ruokakulttuureista ja erilaisista juomista kiinnostuneille ihmisille.

Toivottavasti tuleva vuosi olisi suosiollisempi myös yleisen taloustilanteen ja työllisyyden  osalta, jotta myös ravintolatoiminta vilkastuisi ,ja alan työntekijöillä olisi töitä tarjolla enemmän ja yrittäjät eivät joutuisi laittamaan lappua luukulle ja ovia säppiin pysyvästi ihan niin tiuhaan, kun mitä viime vuosina on jouduttu tekemään.