Casa Silva Carmenère Reserva 2022
🇨🇱 Valle Central, Valle de Colchagua, Chile🍇 Carmenère
• Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, karpaloinen, paprikainen, kevyen kahvinen, hennon minttuinen
• nauta, lammas, grilliruoka, porsas
https://www.alko.fi/tuotteet/454717/Casa-Silva-Carmen-re-Reserva-2022/
Kolme viimeisintä viiniä on ollut täältä Euroopasta, joten nyt on taas aika startata viinimatkalle Uuteen Maailmaan - ja suunnistamme kohti Andeja ....Chileen.
Tämänkertainen esittelyvuorossa oleva rypäle on vuorostaan Carmenère.
Carmenère on alunperin kotoisin Ranskasta ( Bordeaux) , ja se olikin erittäin paljon käytetty rypäle varsinkin 1800 - luvulla.
Sille kävi kuitenkin köpösti 1800-luvun loppupuolella , kun Phylloxera - viinikirva pisti kanveesiin koko lajikkeen ja hävitti sen maasta kokonaan.
Chilestä Carmenère on löytänyt kotinsa vähän niinkuin vahingossa , kun sitä roudattiin Ranskasta Chileen kuvitellen kyseessä olleen Merlot.
Chilen lisäksi sitä viljellään hyvin pieniä määriä myös mm. Pohjois-Italiassa ja Argentinassa.
Tässä lisätietoa Carmenère - rypäleestä , joka on muuten oiva kumppani liharuoille, ja erityisesti suussasulaville pitkään hautuneille pataruoille:
https://viinilehti.fi/2021/09/carmenere-liha-ja-sieniruokia-rakastava-rypale/
https://www.decanter.com/wine/grape-varieties/carmenere/
Chile - tuo kapea pitkulainen maa Andien ja Tyynen Valtameren voimakkaassa syleilyssä on myös tuttu kaikille viinien ystäville.
Chile on merkittävä viinintuottaja-maa Etelä - Amerikassa.
Carmenère on noussut siellä epävirallisesti " signature rypäleen " asemaan, mutta myös Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat laajalti käytettyjä rypäleitä punaisista.
Valkoviineistä puhuttaessa Chardonney on pääosassa, muita rypäleitä viljellään vähän pienemmässä mittakaavassa , esim. Semillonia, Rieslingiä ja Sauvignon Blancia.
Chilessä on noin 800 toimivaa viinitilaa, ja ala työllistää suoraan ja välillisesti n.100 000 ihmistä.
Viinintuotanto-alueita löytyy niin rannikolta Andien vuoristolle kuin sisämaan laaksoista.
Rannikolla viihtyvät viileämmän ilmaston rypäleet kuten Pinot Noir ja Chardonney.
Tässä todella hyvä ja kattava linkki Chilen viinintuotantoon:
https://www.winesofchile.org/
https://www.chile.travel/en/where-to-go/destination/colchagua-valley/
https://www.casasilva.cl/
Nyt on aika taas kaivaa villasukat kaapista ja kietoutua kotoisasti torkkupeiton lämpöön.
On aika kaataa lasiin täyteläistä Carmenèrea ja antaa ajatusten lennättää kauas Colchaguan laaksoon , missä viilentävät tuulenhenkäykset mereltä hellivät niin viinitarhoja kuin viinin nauttijaakin .
" A beber y a tragar, que el mundo se va a acabar." / Here's to drinking and swallowing , for the world is going to end .😘
( Kuvat © Anneli Laulumaa )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti