perjantai 9. helmikuuta 2024

Rakkaudesta lukemiseen ja kirjoihin

 

   









    Aina, kun minä olen muuttanut uudelle paikkakunnalle, vaikka lyhyeksikin ajaksi, niin ensimmäisiä tekojani on etsiä paikallinen kirjasto ja hankkia kirjastokortti.
Ja kun näitä muuttoja mahtuu kaltaiselleni reissunaiselle varsin kunnioitettava määrä, niin kirjastokorttejakin löytyy Ahvenanmaalta Utsjoelle ja siltä väliltä.
Tutuksi on tulleet niin isot pääkirjastot kuin piskuisetkin kyläkirjastot - tärkeitä ja kotoisia paikkoja kaikki tyynni.

Opin lukemaan reilusti ennen 1:lle luokalle menoani, ja sillä hetkellä kun ymmärsin osaavani lukea, koko maailma avautui silmieni edessä.
Lukeminen on harrastus, joka on kulkenut läpi koko elämäni , ja joka on opettanut paljon ja tuonut valtavan määrän hyvää mieltä.
Vaahteramäen Eemelin ja Peppi Pitkätossun seikkailuista siirryttiin Enid Blytonin Viisikoihin ja James Herriotin hurmaaviin tarinoihin eläinlääkärin elämästä Yorkshiren nummilla. 
Merja Jalon Nummelan ponitallin tyypit tulivat hekin tutuksi vuosien saatossa.

Ja kun aloin opiskelemaan englannin kieltä, niin suomenkielisten kirjojen kaveriksi liittyivät englanninkieliset kirjat - ja taas maailma avartui vähän lisää.
Erilaiset reissukirjat ja elämänkerrat alkoivat kiinnostaa. Maapallolla on paljon paikkoja, minne en todennäköisesti koskaan pääse matkustamaan konkreettisesti - eipä hätää, retki kirjaston kautta mahdollistaa matkustamisen myös niihin mahdottomiinkin paikkoihin.

      Ja kun on oltu reissun päällä , niin bussissa ja junassa on usein matkaseurana kirja ...ja tietenkin ikkunasta avautuvat maisemat.

   Minä olen kyllä hieman huolissani, että myös suomalaisten lukutaito on heikentynyt viime vuosien aikana , ja että lapset ja nuoret eivät ole kiinnostuneita lukemisesta eivätkä jaksa keskittyä lukemiseen.
Ja vaikka meillä Suomessa on vielä varsin laaja ja kattava kirjastoverkosto, niin sekin on jo supistunut leikkausten myötä.

   Minun viestini politiikoille on: älkää koskeko meidän kirjastoihin , ne leikkaukset tulevat aiheuttamaan enemmän tappiota tulevaisuudessa kun mitä ne säästetyt eurot ovat tuoneet .

Lukutaito on jo itsessään ihmisoikeus, siihen pitää kannustaa ja sitä pitää vaalia.
Ja vanhemmille : lukekaa lapsillenne, lukekaa myös yhdessä , käykää kirjastoissa yhdessä - kannustakaa kirjallisuuden arvostamiseen myös omalla esimerkillänne .

Lukeminen on elämänmittainen seikkailu, joka ei tunne rajoja , ja jota varten ei tarvitse hankkia edes passia - kirjastokortti riittää.

Nautinnollisia lukuhetkiä toivoen,

Ansku




https://kuopio.finna.fi/

https://lukukeskus.fi/10-faktaa/

https://www.terve.fi/artikkelit/nain-lukeminen-edistaa-terveyttasi-6-tieteellista-syyta

https://luelapselle.fi/



  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti