Anskun kuukauden viini - huhtikuu 2024
Medusa Albariño 2022
🇪🇸 DO Rias Baixas, Galicia, Espanja
🍇 Albariño
• Kuiva, hapokas, viheromainen, kypsän sitruksinen, valkopersikkainen, hennon kukkainen, kevyen aprikoosinen, mineraalinen
• salaatit & kasvisruoka, äyriäiset, rasvainen kala, pasta ja pizza
Huhtikuun kuukauden viiniksi valitsin valkoviinin rypäleestä, joka sattuu olemaan toinen suosikkini Grüner Veltlinerin ohella , nimittäin Albariño ( / Alvarinho Portugalissa)
Galicia on tunnettu ja suosittu gastronominen matkailukohde , joka sijaitsee Iberian niemimaan luoteisosassa.
Irlannin vehreää rannikkoa enemmän muistuttava Galicia onkin toiselta nimeltään " green Spain" ( vihreä Espanja).
Galiciassa sijaitsee sen myös yksi viidestä DO - luokitellusta viinialueesta - Rias Baixas , joka taas on tunnettu laadukkaista ja moniulotteisista valkoviineistään .
Näissä linkeissä lisää Galiciasta, ja Rias Baixas - alueesta:
https://viinilehti.fi/2020/09/galicia-espanjan-nouseva-luoteiskulma/
https://wineandbeyond.fi/viiniblogi/galician-viinialue/
Rias Baixas alueen tähti on Albariño -rypäle, jonka kotiseutuja nämä Galician alueet ovatkin.
Tästä rypäleestä tuotetaan jonkin verran viinejä kyllä muuallakin maailmassa ( esim. Uruguayssa ja Californiassa) , mutta tämä rypäle tuntuu nauttivan Espanjan sateisimmasta nurkasta, jota Atlantin myrskyt moukaroivat välillä hyvinkin rajusti.
Vaikka Albariño onkin paksunahkainen rypäle, niin kostea ilmasto voi altistaa sen homeelle . Tätä estääkseen, viinitiloilla on laitettu nämä tarhat pergolaksi , jotta ilma kiertää paremmin ja näinollen myös kosteus pääsee haihtumaan .
Tässä linkissä lisää Albariñosta :
https://viinilehti.fi/2021/04/alvarinho-vai-albarino-rakkaalla-rypaleella-on-monta-nimea/
Albariñot , varsinkin Galiciasta, ovat luonteikkaita,yleensä kuivia ja miellyttävän hapokkaita.
Niissä on selkeästi havaittavissa himppu suolaisuutta , sitrusta ja persikkaa , ja ne ovat raikkaita viinejä, usein tarkoitettu nautittavaksi nuorena.
Ei Albariñot mitään ykstotisia viinejä ole , kaukana siitä.
Niiden makumaailma sopii oivallisesti vaikka rasvaisen kalan tai äyriäisten kaveriksi , eikä yhtään hullumpaa makustella ihan itsenäänkin.
Vaikka Atlantin tyrskyt ja Galician vehreät ja kallioiset maisemat olivatkin maantieteellisesti " kaakana" , ja edessäni avautui vielä varsin talvinen näkymä kotoisalle Kallavedelle , niin auringon lämpö poskilla ja Albariñon kukkea makumaailma huulilla, tunsin oloni suorastaan riehakkaan keväiseksi .
Herkullista pääsiäisen aikaa,
on Albariñossa riemua ja taikaa!
Suklaamuna siellä,
tilkka viiniä täällä ,
on ilo irti noidilla joka säällä!
( Kuvat © Anneli Laulumaa )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti