keskiviikko 29. elokuuta 2012

Makuja läheltä ja kaukaa, karavaanarin ruokapolitiikkaa, 1. osa


Makuja läheltä ja kaukaa, karavaanarin ruokapolitiikkaa, 1. osa



      Elämmekö syödäksemme vai syömmekö elääksemme??? Ruoka ja ruokailu on yksi perustarpeitamme, osa Maslowin tarvehierarkiaa. Ruokailu on myös nautinto, se koostuu monista  pienistä asioista, joista muodostuu yksi suurempi kokonaisuus:elämys. Perheet kokoontuvat yhteen töiden ja koulujen jälkeen, ja siinä ruokailun yhteydessä on hyvä käydä läpi päivän tapahtumia. Suuret juhlat kokoavat ihmisiä yhteen: kastejuhlat, häät, ylioppilasjuhlat ym ym...Kaikissa näissä tapahtumissa ruoka näyttelee suurta roolia.

   
      Ruoka ja ruokakulttuuri sekä viinit ovat iso osa myös minun elämääni, ne ovat sekä harrastus että työ (tuleva tarjoilija).
Makumatka maailman ympäri ruokalautasella on kiehtova asia, koska erilaisia keittiöitä on lukemattomia määriä, ja jokaisessa kulttuurissa on omat erikoisuutensa.
Ja mikä sopiikaan karavaanaareillekaan paremmin kuin lähteä mukaan makumatkalle – lähelle ja kauas, niin keittiöiden kautta kuin käytännössäkin.

           Tilat asuntovaunussa ja –autossa eivät ole ihan samaa luokkaa kuin normi asunnossa ( poikkeuksena toki nykyään esiintyvät suuret kulkuneuvot, joiden keittiöt alkavat olla samaa luokkaa kuin kivijalkatalojen kodeissakin.). Hyvä ruoka ja sen valmistaminen ei kuitenkaan ole kiinni loppupeleissä suurista tiloista ja hienoista varusteluista, vaan pienelläkin pärjää.
  Perusvarusteluina esim. omassa kodissamme ( siis vaunussamme) on mm. Yksi suurempi paistinpannu, 5l ja 3l kattilat, hyvät terävät veitset, raastinrauta, muutama muovikulho, leikkuulauta , pari erikokoista uunivuokaa...
Kun kaappitilaa ei ole paljon, on olennaista valita tarvikkeensa fiksusti.
Kuivakaapista on hyvä aina löytyä mm. Riisiä,pastaa, couscousia, liemikuutioita jne jne...

Meidän vaunun keittiö: 3 liekkinen kaasuhella, tiskiallas, ja 80l jääkaappi, vedenkeitinkin löytyy. Uunia ei meidän vaunussamme ole, mutta monesta muusta se jo löytyy tehtaalla laitettuna. Varsinkin kotimaamme leirintäalueiden keittiöt ovat aina uunilla varustettu, joten siellä voi hyvin paistaa laatikot ja pullat ja piiraat. Grillaaminen on iso osa myös monen karavaanarin elämää, ja grillatakin voi paljon paljon muutakin kuin makkaraa ja kasslereita.

   Ruokamatkailu
Torit ja kauppahallit ovat mahtavia paikkoja käydä reissun päällä, sieltä löytyy herkkuja joka lähtöön kalahallista vihanneksiin ja pientilan juustoihin...myös monet maatilat pitävät suoramyyntiä tilansa yhteydessä, tutuimpana varmaan kesäisin itsepomintatilat,josta saa pomia mansikoita jne..
. Joistakin paikoista saa jopa tinkimaitoa omiin pulloihin, yksi hyvä esimerkki tästä on Ahlmannin koulutila Tampereella, joka myy tilatankista kyytön maitoa. Tällaisia paikkoja kannattaa suosia, sillä lähiruoka ja kotimaisuus on aina valttia, ja niitä kannattaa omilla valinnoillaan tukea.



Useat karavaanarit ovat kovia marjastamaan ja sienestämään, myös kalastus on yksi erittäin suosittu harrastus tässä porukassa, ja löytyy niitä metsästäjiäkin. Mikäs on sen mukavampaa, kuin yhdistää syksyinen vaunureissu luontoretkeen ja lähteä koko perheen voimalla metsään marjaan ja ottaa kahvit ja eväät mukaan?

Ravintoloita ja kahviloita on niin paljon että ei perässä pysy, jokaiselle löytyy jotakin.

Ruoka ei kuitenkaan ihan kaikille ole itsestäänselvyys, joten kunnioitus sekä itse ruokaa kuin sen tuottajiakin kohtaan on hyvä säilyttää.

Tulen jatkossa tutustumaan erilaisiin kiinnostaviin paikkoihin, ja kerron niistä lisää kuvien ja vinkkien kera – myös joitakin reseptejä tulen julkaisemaan.
Bon Appetit!!

Teksti ja kuvat: Mari Laulumaa 

   ( Tämän artikkelin olen kirjoittanut ja se on julkaistu Lo ' carissa numero 1 )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti