maanantai 6. huhtikuuta 2020

Rakkaudesta ruokaan - ja vähän juomiinkin





Mitä on ruoka??
Yksinkertaisimmillaan ruoka tarkoittaa aineita, joita ihminen syö ja käyttää ravinnoksi: ruokavarat, elintarvikkeet; ruoka, ravinto.

Mutta ruoka on paljon muutakin kuin polttoainetta.
Ruoka yhdistää ihmisiä kansalaisuuteen ja kieleen, sukupuoleen, ikään katsomatta.
Ruoan ääressä vietetään aikaa läheisten ja rakkaiden kanssa, sen äärellä tehdään myös suuria päätöksiä.
Ruokaa on tarjolla kaikissa ihmisen elämän tärkeissä hetkissä: ristiäisissä, rippijuhlissa, valmistujaisjuhlissa, häissä jne...
Myös silloin, kun on viimeisten hyvästien aika, istutaan usein pöydän ääreen syömään ja muistelemaan sitä edesmennyttä läheistä.

Ruoalla on siis meille suuri merkitys.
Mutta se mitä ruoka EI saa olla, on olla itsestäänselvyys!!!
Tälläkin hetkellä vielä maapallollamme menehtyy päivittäin ihmisiä aliravitsemukseen.
Meillä Suomessakin on lapsia, joiden ainoa lämmin ateria on kouluruoka.
Meillä on ihmisiä, jotka ovat hyvin riippuvaisia ruoka-avusta, eikä tämä minullekaan vierasta ole ollut .
Minäkin olen laskenut pennejä, kerännyt pulloja ja saanut ruoka-apua.
Itsestäänselvyys ruoka siis EI ole, kaukana siitä.

Maailman ruokakulttuurit ovat äärettömän kiinnostava aihe, ja maiden sisällä löytyy myös ihan omat alueelliset erikoisuudet, niin meillä Suomessakin.
Meillähän on hyvinkin omaleimaiset alueelliset herkkumme ja perinneruokamme, ihan Ahvenanmaalta Lapin pohjoisimpiin kolkkiin.

Myös monilla eri uskonnoilla on omat tapansa sallittujen ja kiellettyjen ruoka-aineiden suhteen.
Tähän kun lisätään eettisistä syistä olevat ruokavaliot, sekä terveydellisistä syistä johtuvat ruokavaliot; gluteeniton,laktoositon jne, niin on liene sanomattakin selvää, miten valtavan isoa osaa ruoka näyttelee elämässämme!

Ja paljonko ruoka työllistää, suoraan tai välillisesti, on jo ihan oma lukunsa sekin.
Esim.maidon matka sieltä lypsykarjatilalta meille kotiin jääkaappeihin työllistää jo sen tilan väen, meijeriauton kuljettajan, meijerin väen, taas logistiikkaa kun se kuljetetaan lähikauppaan jne...
Eikä pidä unohtaa jatkojalostusta.

Ravintolat, suurtalouskeittiöt, kahvilat, majoitusliikkeet jne jne....
Kauppahallit, torit, ruokamessut, ruokalehdet ym.

Ruoka on minulle hyvin sydäntä lähellä, ja ruoan ja juoman liitto yhtä lailla.

Minulla on siis maatilatalouden perustutkinto ja olen nykyään ammatiltani tarjoilija.
Kotona laitan mielelläni ruokaa ja leivon.
Suomalainen ruokakulttuuri ja lähiruoka on sydäntä lähellä, ja viinit olleet kiinnostuksen kohteeni jo yli 12 vuotta.
Viime vuosina olen innostunut maistelemaan myös pienpanimotuotteita , ja niistäkään ei ole tässä maassa pulaa.

Minun intohimoni on myös maailma ja reissaaminen.
Siihen kun yhdistää rakkauteni ruokaan, ja vähän juomiinkin, sekä lapsenomaisen innon oppia uusia asioita ja heittäytyä mukaan elämyksiin, niin tuloksena on melko meheviä ja herkullisia tarinoita.

Minua ei tulla näkemään isoissa hotelleissa lomailemassa.
Minä saatan löytyä joltain pieneltä Irlantilaiselta saarelta maalaamasta veneitä ja syömässä tuoretta makrillia.
Tai saatan olla Islantilaisella lammastilalla, tai vaikka Sveitsiläisellä viinitilalla.
Ehkäpä olen rakkaan fillarini Pahiksen kanssa retkeilemässä saaristossa ja vierailemassa marjaviinitilalla...

....tervetuloa mukaan matkalle - rakkaudesta ruokaan, minun kanssani!!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti