sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Pohdintoja ruoka-kasvatuksesta,ruokahävikistä..

 



Pohdintoja ruoasta - ruokakasvatuksesta, maittavuudesta, ruokahävikistä....


Osallistuin kesällä 2020 työvoimakoulutuksena erityisruokavalio-koulutukseen.
Yksi kurssin tehtävä oli kirjoittaa essee etiikan vaikutuksista ruokavalioon.
Tässäpä.linkkini tuohon tekstiin:

https://anskunmietteet.blogspot.com/2020/06/etiikan-vaikutuksista-ruokavalioihin.html?m=0


  Nyt olen sitten pohtinut mm. ruokahävikki-kysymyksiä sekä ruoka & ympäristö teemaan liittyviä asioita.
Näistäpä omista pohdinnoistani päätin koota tämän kyseisen blogitekstin.


  Kotitaloudet ovat suurin ruokahävikin aiheuttaja.
Yli 100 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa menee vuosittain biojätteeksi kotitalouksista.
Eniten ruokahävikkiä syntyy lapsiperheissä ja naisten sinkkutalouksissa .
--- >> itse olen juurikin yhden naisen talous, ja lähes nollahävikillä ihmettelen suuresti tuota kohtaa....

Kasvatus lähtee kotoa

Ruokahävikki on myös kasvatuksellinen asia !! Jo kotona pitäisi tästä lasten kanssa puhua, ja toimia itse hyvänä esimerkkinä. Opettaa lapsille, että lisää voi hakea ja otetaan vaan kerralla, mitä jaksetaan syödä. 
Koska yhteiskunta on voimakkaasti keskittynyt kaupunkeihin, harvoilla on enää yhteys maaseuduille tai maatiloille. Siksi olisikin erityisen tärkeää, että jo pienestä asti kerrottaisiin mistä ruoka tulee, opetettaisiin kunnioittamaan niin ruokaa kuin ruoantuottajiakin.
Tämä kaikki lähtee kotoa!! Mutta olisi tarpeen kuljettaa mukana myös päiväkodeista kouluihin saakka.

  Pellolta pöytään

Toivoisin myös, että eri koulutustasoilla tehtäisiin yhteistyötä ruoantuottajien kanssa.
Mm. elintarvikehygieniasyistä johtuen  kaikkiin paikkoihin ei ymmärrettävästi ole mahdollisuus ottaa vierailijoita. Silloin olisi kiva, jos oppilaitoksiin saataisiin vierailijoita kertomaan ruoantuotannosta.

  Erityisesti ne ammatilliset oppilaitokset, jotka kouluttavat tulevia kokkeja niin ravintoloihin kuin suurtalouskeittiöihinkin, voisivat ottaa opetussuunnitelmiinsa mukaan myös ruoantuottajat ja jatkojalostuksen ja tehdä yhteistyötä heidän kanssaan erilaisten projektien myötä.

Kotitaloushävikistä 

Kotitalouksien hävikin suuruutta pohtiessa, syitä hävikkiin oli mm. suunnitelmattomuus, keittiötaitojen puute , viitseliäisyys , tai lähinnä sen puute.
Tässä yhteydessä halusin nostaa esiin ihan puhtaasti  myös rakennus-tekniset seikatkin.

Nykyään rakennetaan asunnot erittäin ahtaaksi ja keittiöt ovat arjen käytössä todella toimimattomia . Vuokra-asunnoissa on usein vaan pieni kalusteuuni/ mikro - viritys, ei kunnolla työtilaa eikä aina edes kunnon pakastinta .
Jopa ihminen, joka haluaisi valmistaa ruokaa itse, on mahdollisuudet näissä olevinaan moderneissa koirankopeissa todella rajoitetut ( nimim.kokemusta on ).


        Ruoan maittavuudesta laitoskeittiöissä

Ruoan maittavuus / ei maittavuus on myös suuri syy ( ellei peräti suurin ) ruokahävikkiin.
Tässä tullaan myös siihen, että kun ruoka valmistetaan suurissa palvelukeittiöissä, joista se roudataan eri kouluihin ja laitoksiin , niin onhan se nyt päivänselvää, että ruoan ulkonäkö ja maku kärsii ,vaikka olisi kuinka ammattitaitoiset ruoanlaittajat asialla.

Poliittiset päättäjät tekivät aikoinaan ISOn virheen, kun koulujen omia keittiöitä järjestelmällisesti ajettiin alas säästösyistä ja siirryttiin jakelukeittiöihin.
On aivan selviö juttu, että jos kouluissa olisi omat keittiöt ja keittäjät, että ruoan laatu ja maku ja koostumus ja ulkonäkö säilyisi parempana, ja ruokahävikki pienenisi.

Ja vaikka meillä onkin edelleen maksuton kouluruokailu , joka on äärimmäisen harvinaista maailmanlaajuisesti, niin kouluruokailuun ( kuin myös esim.palvelukotien ruokailuun) tulisi satsata myös taloudellisesti enemmän.

Mitä tulee ikäihmisten ruokaan ja sen maittavuuteen, niin kyllä elämänsä ehtoopuolella oleva ihminen haluaa myös maittavaa ja houkuttelevaa ruokaa.
Monet ikäihmiset syövät muutenkin huonosti, niin ruoan maittavuudella on paljon merkitystä.
Ei ole mitäön järkeä ravitsemuksellisten syiden vuoksi tehdä mautonta ruokaa , jossa on karsittu sokerit,voi ja kerma ja täysmaito kokonaan pois ,ihan vaan että saadaan muutama vuosi elinaikaa lisää jos sitäkään.
Elämänlaatuun tulisi panostaa , ja maittava, esteettisesti houkutteleva ruoka on yksi elämänlaatua suurestikin parantava tekijä.

Tietenkin ymmärrän eri  sairauksista johtuvat erityisruokavaliot  ja tarpeet .
Ymmärrän ja tiedostan myös sen, että joillekin pitää valmistaa ruoka sosemuotoon, tai jopa nestemäiseksi.
Mutta nyt puhunkin ihan niistä senioreista , jotka pystyvät syömään ns.normiruokaa.


   Ruokarauhasta vielä lopuksi

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia ihmisiä, erilaisia ruokavalioita noudattavia ihmisiä.
Erilaiset ruokavaliot nostattavat välillä suuriakin tunteita , ja välillä hyvinkin tiukkoja kannanottoja .
Toivoisin, että jokaiselle annettaisiin ruokarauha , kunnioitettaisiin toisiamme ja istuisimme sovussa saman pöydän ääressä .
Muistaisimme ja arvostaisimme siinä syödessämme heitä, jotka sitä ruokaa tuottavat ja meille valmistavat.
Ruoka ei ole, eikä saa olla itsestäänselvyys , eikä sen tulisi jakaa ihmisiä ,vaan yhdistää heidät. ❤️

Rauhallisia & nautinnollisia ruokailuhetkiä toivoen

Anneli





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti