torstai 20. heinäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini - heinäkuu 2023

 




Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2022

🇦🇹 Niederösterreich , Itävalta
🍇 Grüner veltliner



Grüner Veltliner on siis valkoviini - rypälelajike, lienee edelleenkin eniten viljelty rypälelajike Itävallassa, tai ainakin kärkikahinoissa tiukasti mukana.
Niederösterreich ( eli Ala -Itävalta) , on aivan erityisen tunnettu juurikin laadukkaista ja persoonallisista Grünereista, josta tämäkin viini on kotoisin.


Tämä Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2022 on oikein miellyttävä tuttavuus .
Raikas, hapokas ( muttei ylenpalttisen hapokas ja kirpeä kuten monet Rieslingit esimerkiksi) , kuiva valkoviini.
Tuoksussa jopa hiven mausteisuutta( valkopippurisuutta ) , hennon yrttinen.
Maku on hedelmäinen ,ja siitä löytyy omenaa ja persikkaa.

Tämä viini on luonteikas seuralainen ihan itsessään , mutta käy mainiosti makupariksi myös mm. klassisen Wieninleikkeen , pikkusuolaisten ja rasvaisen kalan kanssa.


Tässä hyvä artikkeli viinimaa Itävallasta:

https://viinilehti.fi/2020/04/itavallan-nousevat-viinialueet/

Ja tässä mainio artikkeli itse Grüneristä, joka Albariñon ohella on suosikki-rypäleitäni valkkareissa :

https://viinimaa.fi/artikkelit/rypaleet/gruener-veltliner-raikas-ja-luonteikas-valkoviini-itavallasta#27313046


   Joten nyt vaan nauttimaan loppukesän aurinkoisista päivistä ,ja makumatkalle Itävaltaan :

" Hills are alive with the sound of music 🎶🎶🎵"

( Kuvat © Anneli Laulumaa )



Saaristosta Savonmualle - home sweet home



Elämäntilanteet muuttuvat , ja välillä pitää vaihtaa suunnitelmia lennosta - ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan vaihtaa kurssia, silloin kun siihen on syytä.
Ja niin tein minäkin - vaihdoin maisemia , saaristosta Savonmualle .
En lentänyt kalakukko - airwaysilla, vaan ihan kiskoja pitkin teleporttasin itseni mualiman navalle , rakkaaseen syntymä-ja kotikaupunkiini Kuopioon.
" Voit viiä tytön pois Savosta, muttet savolaisuutta pois tytöstä."

Onhan tätä kotiinpaluuta muhiteltu kyllä jo useampi vuosi, kaikessa hiljaisuudessa, että ei se minulle eikä läheisilleni suinkaan puskista tullut ..
se vaan odotteli sitä oikeaa hetkeä.
Ja kun se hetki sitten koitti , niin silloin toimitaan eikä jäädä vatuloimaan .

Ja täytyy myöntää, että kyllä olen kaivannut näitä metsiä ja järvimaisemia, lepposia savolaisia ja Kuopion tuttuja katuja ja rakennuksia.

Ravintola-alallehan minä starttasin aikoinani asuessani Etelä - Suomessa, joten odotan innolla tutustumista Kuopion ravintoloihin niin työni puolesta tarjoilijana kuin asiakkaanakin.
Olen kuitenkin seurannut Taste Savon kautta ja muualta medioista, miten tämä alue on kehittynyt varsin merkittäväksi ruokamatkailu-kohteeksi , ja tuskin maltan odottaa herkullisia seikkailujani täällä Sawolandiasaa ja iloisessa Itä - Suomessa...ja nälkähän kasvaa syödessä 😋😉..ja enköhän minä tänne blogiinkin kirjoittele näistä makumatkoista, kiinnostavista kahviloista jne..

Että eipä muuta ku tervetuloa Kuopijoon !!!




perjantai 23. kesäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini II - kesäkuu 2023

 




  American wings , 2021


🇺🇸 California , USA
🍇 Zinfandel


Tämän viini on loistava kumppani pippuripihvin ja burgerin seuraksi .
Ko.viini ei ole hirveän raskas , joten sopii ihan itsenään myös nautittavaksi.

Zinfandelia viljellään eniten Californiassa , Yhdysvalloissa - ja USA:ssa se onkin toiseksi eniten viljelty lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen.


Zinfandelia on viljelty Yhdysvalloissa jo lähes 200 vuotta , Californiaan se kotiutui jo 1850 - luvulla.
" Zinin " juuret ovat kuitenkin Kroatiassa,
se on identtinen sikäläisen Crljenak Kastelanski -lajikkeen kanssa.
Zinfandelia löytyy myös muilta, etenkin Uuden maailman viinitarhoilta, esim. Australiasta ja Uudesta - Seelannista.
Italian viinitarhoilla kasvaa Primitivo, joka on Zinfandelin sukulaisrypäle.


Tässä hyvä linkki serkuksista :

https://flavorado.com/viinikoulussa-serkukset-primitivo-ja-zinfandel/

Tässä lisää Zinistä:

https://www.foodandwine.com/wine/red-wine/zinfandel-wine-guide

Nyt vaan grilli tulille , tai lautaselle pippuripihvit ja kumppaniksi lasiin Californian nektaria 🍷..

Oikein aurinkoista juhannusta kaikille , nauttikaa valosta ja lämmöstä, hyvästä ruoasta ja juomista 😘..


MUTTA : JOS otat , ET aja!!!!!

Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne, kaveria ei  jätetä! 


(Kuvat © Anneli Laulumaa )


maanantai 5. kesäkuuta 2023

The people behind our food

 





I was having a day off from work today - it was a lovely sunny day, not even windy...quite perfect 👍.

Had a little walk too and then ended up to enjoy some lovely white wine from DOC Vinho verde and fresh perch at our restaurant ( yep, the one where I work , it is the only one in the island anyways lol....)

While I was enjoying my meal and the wine I once again found ,that my thoughts wandered to those very people , who actually do the job to provide us all the food ,what we are eating at daily basis.

It is the farmers and the fishermen(- and women) and all those wonderful hardy people, who works SO hard day in day out, that there is bread and milk on the supermarkets and fish and steaks at the restaurants and wines on our glasses.

Too often they are forgotten , or taken for granted , when the fact is, that we would all be totally screwed without them.

So - next time when you are sitting down to have your breakfast or dinner, appreciate the people , who put the effort and long hours, that you are eating!

I myself thank from the bottom of my heart each and everyone of you , who not only provide my food,but also make sure that I can actually do the job that I am very fond of , thank you for making it possible ❤🙏

(Photos© Anneli Laulumaa )


lauantai 3. kesäkuuta 2023

Anskun kuukauden viini - kesäkuu 2023

 

Tästäpä alkaa minun viini-päiväkirjani täällä blogissa , kulkien nimellä : " Anskun kuukauden viini" .

   Joka kuukausi ( tai ainakin melkein joka kuukausi, joskus jopa kaksi kertaa kuukaudessa) maistelen uuden viinin , jonka esittelen myös täällä blogissa Anskun kuukauden viininä.

Ja maailmassahan viinejä riittää maisteltavaksi , että ei lopun jutun aiheet siltäkään osin kesken.

Otan muutamat kuvat, kerron omia " arvioitani" ( fiiliksiä) ko.viinistä , esittelen rypäleen, viinialueen jne..ja laitan hövelisti linkkejä heille, jotka saattavat olla kiinnostuneita lukemaan lisää ..

Koska kyseessä on kuitenkin lähtökohtaisesti oma viinipäiväkirjani , niin valitsen viinitkin siltä pohjalta, mitkä sattuvat jostain syystä kiinnostamaan juuri minua..

Pitemmittä puheitta - Anskun ensimmäinen kuukauden viini on tässä:


    Esporão Bico Amarelo / 2021

🇵🇹 Vinho Verde / Portugal
🍇Loureiro,Alvarinho,Avesso


 Tämä hurmaava ja kesäisen raikas viini tulee Portugalista , ja on  aivan erinomainen kumppani mm. kalaruokien ja salaattien seuraksi. 


• Tässä on linkki hyvään artikkeliin , mikä on vinho verde:

https://viinimaa.fi/artikkelit/viinialueet/vinho-verde-portugalin-vihrea-viini#a1cbe863

• Ja tässä linkki suoraan kyseisen viinintuottajan sivulle ja tämän viinin esittelyyn :

https://www.esporao.com/en/wines/bico-amarelo-2021/

• Tässä linkki Portugalista, sen viinialueista ja laatuluokituksista:

https://viinihetki.fi/portugali-viinialueet-ja-laatuluokitukset/

• tässä on linkki blogijuttuuni, jossa kerron vähän omasta taustastani viinien suhteen ..


https://anskunmietteet.blogspot.com/2023/06/in-vino-veritas-viinissa-on-totuus_2.html?m=1



Aurinkoista kesän alkua, t. Anneli


(Kuvat © Anneli Laulumaa )



perjantai 2. kesäkuuta 2023

In vino veritas - viinissä on totuus

 




( Kuvat © Anneli Laulumaa )




“In victory, you deserve Champagne; in defeat you need it.”
Napoleon Bonaparte

" Wine and friends are a great blend.”
Ernest Hemingway

“Wine is bottled poetry.”
Robert Louis Stevenson


Viinillä on pitkä historia , mutta lienee melko turvallista todeta, että se on ollut keskuudessamme tuhansia ja tuhansia vuosia.
Vanhimmat todisteet viinistä löytynevät yli 7 tuhannen vuoden takaa Kaukasuksen seuduilta.
Viinin historiasta löytyy paljon hyviä artikkeleita, ja niihin voi syventyä tuntikausiksi , mutta nyt kerron lähinnä omasta historiastani viinin suhteen.

Viinikiinnostukseni on lähtenyt liikkeelle joitakin vuosia aikaisemmin, kun mitä urani ravintola-alalla ( myöhäis-herännäinen molemmilta osin) .

Jo ennen ensimmäisiä viinikoulutuksiani tilasin ja luin viinilehteä, maistelin jotain mielestäni kiinnostavia viinejä jne...
Aika harmitonta pientä askarteluahan se on ollut , taisipa olla joskus jopa viinikaappikin ( siihen mahtui n.20 viiniå) .

2008 ja 2009 osallistuin Haaga-Perhon järjestämiin koulutuksiin:

☆  Haaga Instituutti, Helsinki / Spanish wine educators tour
☆ Haaga Instituutti, Helsinki / WSET level 2, intermediate certificate in wines and spirits 


    2016 sain mielettömän hienon mahdollisuuden olla töissä Sveitsiläisellä viinitilalla, joka oli perheyritys varsin lähellä Saksan rajaa, tässä linkki heidän viinitilansa sivuille;

https://weingemeinschaft.ch/


Vaikka oma viiniharrastuneisuus on varsin vaatimatonta ja lapsen kengissä, kiinnostus viinejä kohtaan ja halu oppia lisää on valtava .
Jossain määrin tätä prosessia hidastaa niin budjetti kuin varsin liikkuva elämäntyylini, mutta näillä mennään ja otetaan irti kaikki ne mahdollisuudet kehittyä, mitä vastaan tulee.

Oma viinimakuni ja filosofiani..

Mitä tulee valkoviineihin, kuohuviin ja roséviineihin, minun motto on: kuivana kiitos .
Jostain syystä haluan juomani kuivana , oli sitten kyseessä viinit tai siiderit.
Puolikuivat menee vielä jotenkin, mutta silloin pitää olla jo jotain sapuskaakin nokan edessä.
Kaikki sitä makeammat jää kyllä minulta juomatta , nämä on niitä kuuluisia makuasioita.

Rypäleistä erityisesti Albariño ja Grüner veltliner kuuluvat omiin suosikkeihini, mitä tulee juurikin valkkareihin , mutta Saltan alueelta Argentiinasta tulevat Torrontes-rypäleiden viinit maistuvat myöskin oivallisesti.
Portugalin DOC Vinho verden alueen valkkarit ja rosét ovat myös löyräneet tiensä minun lempiviinien joukkoon.

Ja kun puhutaan kuplista, niin silloin Ansku kaivaa esiin Cava-pullon 🥂🍾.
Cava on minun valintani silloin, kun lasista pitää löytyä kuplia ja on syytä kilistää malja- oli kyseessä vaikka naapurin papan kissan nimipäivät.

Kun lasiin on saatava punaista, kun tekee mieli kaivautua syksyisenä sadeiltana viltin alle hyvän kirjan kera , niin silloin luotettu viinimaani on usein Espanja .
Mutta koska olen utelias sielu ja haluan tietenkin maistella eri viinejä eri puolilta maapalloa, niin yhtä jouhevasti siemailen muitakin.

Siitä filosofiasta...

Kyllähän niitä viinin ja ruoan liittoja on paljonkin , että mikä sopii hyvin vaikka pihvin kanssa ja mikä merenelävien jne...
Eikä siinä mitään, nehän pitävät kylllä paikkansa.

Itse haluaisin kuitenkin taas kerran nostaa esiin sen, että kyse on kuitenkin taaaas kerran niistä makuasioista.
Jos ei se punaviini kertakaikkiaan sytytä, niin ota ihmeessä se, mikä juuri sinusta maistuu parhaimmalta - kukaan ei haasta oikeuteen , jos nautit mielummin valkoviinin tai rosén kesän grillijuhlissa .

Ja vaikka viineille on omat lasinsa , niin ei ole rikos nauttia kesäiltana viiniä kertakäyttömukistakaan, jos seura on hyvää ja maisemat mykistävät.

" Drinking good wine with good food in good company is one of life’s most civilized pleasures.”
Michael Broadbent

 















torstai 25. toukokuuta 2023

Few words about the life of a seasonal worker

 







The joys and pain( in the ass) to be a seasonal worker  


I think that the seasonal workers and those, whose working hours are mostly constructed by gigs on several different places ,are a whole different breed itself ...and I include myself to this bunch of special characters.

I mean, it is a whole different story to work on one place longer periods of time ( no dis-respect though) than to constantly change your work environment and adjust yourself accordingly.

When you keep on moving from one place to another over and over and over again , every single time you have to get to know : new collegues.and clientele , different cash register systems, different menus and drinks and where everything is kept etc....
And you have to be able to absorb new information fast , no time for waste.
Adjectives like flexible and adaptable are imperative !!!

However, those things mentioned above, that may cause overwhelming stress for others, can be a reason to do solely seasonal work for some of us.
I love the change - for me it's the big reason that I am working in this field on the first place - the endless possibilities to work on so many different type of restaurants, cafés etc... not just here in Finland, but all over the Europe .
I love the changing of the sceneries and I would die of boredom.to have a steady job with steady hours ...it would literally kill me.
I know, steady job means a steady income too - irregular pay is of course a downside of seasonal work , but that can be managed with a careful budgeting when on the " quieter months" .

Personally , my biggest stress when I am on my seasonal jobs , are the possible living arrangements and the roommates.
I am an introvert , prefer my own company over others,I am clean and tidy, quiet non-smoker.
So - if I get " lucky " and my roommates turns out to be party-animals , who don't really care about the " 11pm to 7am quiet time" nor cleaning up their own mess, the risks for conflicts are real.
That for me causes the most stress - the uncertainty on living arrangements.

Still - when I measure the pros and cons of working mostly seasonally, the pros are winning easily.
 

       In my opinion, I am much better at my job because I have been working on so many different kind of places..the experience what I have gained from all of these places, is very valuable .
And I am not just talking about the work experience from the restaurant field only.

   Since my backgound is from agriculture and animal care field before I entered the hospitality field, I have managed to learn skills and knowledge that not many waiters have.
The ability to handle stress and rush , to learn how to prioritise things and to deal with clients , who are super anxious and upset or broken down by the sorrow of losing their loved family member.
Anyone, who has lost their beloved canine or feline friend, knows that sorrow and the amount of loss.
When you witness that having to remain professional yourself, after that even the grumpiest client on the restaurant doesn't feel so bad after all.

In addition to all of above, I have the personal attributes of being punctual and highly organized , and to be honest -,to-fault.
Whatever I do both professionally and in my personal life, it has to be water-tight and done properly and handle the daylight without any shadows.

I do not appreciate my time being taken for granted , and I get a rash when things are hanging on the air or done halfway.
I do not like my physical nor my mental stamina being questioned constantly , it only irritates me.
I have gone through such turbulences, and challenges and heartaches on my personal life , that nothing has ever even come close at any of the places I have worked in my life - and yet I am still here.


Coming back to seasonal workers .
It is too often, that people don't value these workers very much , and that is a big mistake.
Attitudes needs to be changed , and they need to be changed yesterday.

I rest my case !