torstai 4. lokakuuta 2012

" Pay it forward "

http://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua


     Kaunis kesäinen päivä. Kaksi ystävystä ajamassa lounaalle miellyttävän hiljaisuuden vallitessa autossa.
Ystävä hiljentää liikennevaloihin niiden vaihtuessa pian vihreästä oranssiksi ja sitten punais--------->>>>
PAM!!!!!!!!!
Mieletön rysäys...kurkkaus varpaisiin,ne liikkuvat..katse ystävän suuntaan - hän on kunnossa luojan kiitos mutta katsoo vierustoveriaan kauhistuneen näköisenä....veren makua suussa ja kova kipu otsassa....
..minua katsomaan ryntää paikalle saapunut lähihoitaja ja takana ajanut rekkakuski, joka ajoi peräämme....

 Edellämainittu tilanne on tosi tarina viime heinäkuulta, jolloin jouduin kolariin ystäväni kanssa. Meidän peräämme ajoi täyslastissa ollut perävaunullinen rekka, joka viskaisi automme lähes 15 metriä eteenpäin suoraan päin punaisia risteyksen läpi. Meillä oli onnea ja suojelusenkelit matkassamme - auto meni kyllä lunastukseen,ystävälleni tuli ruhjeita turvavyöstä. Minäkin selvisin melko vähin vammoin, mutta henkisesti paljon kovemmin kolhuin.
Iskin törmäyksen voimasta kasvoni kojelautaan,ja silmälasini sanka aiheutti syvän kalloon asti menneen haavan otsaani,sekä aivotärähdyksen.

Paikalla ollut lähihoitaja toimi esimerkillisesti, ja vaikka minulla oli huono olo ja pelotti,hän oli siinä tukena siihen asti,kunnes ensihoitajat saapuivat ja veivät minut paikattavaksi - kotiuduin jo samana iltana myöhään.

  Miksi tähän nyt sitten palasin?? Koska oma muistoni tästä pelottavasta onnettomuudesta toimii loistavana aasinsiltana siihen, mistä nyt jatkan.

     Olin tällä viikolla maanantaina ja tiistaina Helsingissä päivittämässä ensiaputaitoni SPR:n EA 1 kurssilla, edellisestä kerrasta olikin kulunut jo liian kauan ja kortti oli vanhentunut. Tämä kurssi oli todella hyvä ja hyödyllinen,ja jätti paljon ajattelemisen aihetta - sekä halun suorittaa jatkokurssin eli EA2n mahdollisimman pian.
 Siinä samalla kun harjoittelin painallus-ja puhalluselvytystä mielessäni kävi ne lukuisat liikenneonnettomuudet,joista viime viikkoina on joutunut lehdistä lukemaan..jokainen menetetty ihminen on yksi liikaa......
Mietin omia mahdollisia reaktioitani,jos joutuisin ensimmäisenä kolaripaikalle...totesin, että sitä on mahdoton tietää,sen näkee vaan jos oikeasti tilanne tulee kohdalle - toivottavasti ei tule..
Ainakin tämän kurssin käytyäni koen olevani hieman valmiimpi toimimaan,kun tiedän miten pitäisi toimia ja taitojakin on jo hallussa.....

    Mielestäni tämä SPRn EA1 kurssi on niin hyvä ,että sen pitäisi kuulua jo peruskoulumme opetussuunnitelmaan - esimerkiksi 9. luokkalaisten biologian opetussuunnitelmaan - että jokainen peruskoulun käynyt osaisi nämä taidot.
 Koskaan ei voi tietää, mitä elämä heittää kohdallemme, ja jokainen meistä on oikeutettu saamaan ensiapua ja huolenpitoa, sekä myös velvollinen sitä toiselle antamaan - pay it forward!!!
 Ihmismäärä on lisääntynyt, kuka tahansa sinun vieressäsi vaikka työmatkalla linja-autossa voi saada sairauskohtauksen.
Liikenne on vilkastunut ja automäärät lisääntynyt, valitettavan surullista on se,että myös liikennekolareita sattuu.....elämä on niin arvaamaton.

      Milloin SINÄ olet käynyt ensiapukurssin?? Ovatko tietosi ajan tasalla? Milloin olet viimeksi luovuttanut verta? Onko kotisi / autosi/työpaikkasi ensiapulaukku kunnossa???
Käytäthän kypärää pyöräillessäsi?? Ja käytäthän turvavyötä autossa??

   AUTOILIJAT: suojatiet eivät ole koristeita - niillä on oma tarkoituksensa!!!! Samoin liikennevaloilla,ne eivät ole diskovaloja....varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta sinne tien päälle , meitä on siellä monta, myös paljon pieniä kulkijoita koulureput selässään!

  JA -----JOS OTAT, ET AJA!!!!!!!!!!! 0 - toleranssi alkoholin ja autoilun suhteen!!!

  Turvallista torstaita kaikille - isoille ja pienille, ihmisille ja eläimille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti