perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kalastusta, Connemaran poneja ja gaelin kieltä 17.6.2016

17.6.2016
Kalastusta, Connemaran poneja ja Gaelin kieltä......

    Irlannissa kävin ensimmäisen kerran v.1994 talvella, silloin piipahdin täällä satujen saarella parin kuukauden verran, mutta rakastuin maahan ikihyväksi.
Seuraavaan jälleennäkemiseen menikin jo vähän liian pitkä aika, kun vasta 2016 tammikuussa pääsin itärannikolle, silloin  lammasfarmarin työhön ja elämään tutustumaan.
  On vaikea pukea sanoiksi, mikä tässä maassa viehättää, mutta se on jotenkin niin tarunoloinen ja lumoava, se vaan vie mennessään.
Pieneen saareen mahtuu paljon kaikennäköistä maisemaa, tarinaa, värikästä rehevää elämää .
 Nyt paneudun kuukauden verran täällä saarella kalastajan työhön ja elämään, ja yritän imeä itseeni mahdollisimman paljon kaikkea uutta, ja oppia uusia taitojakin.
  En tykkää hirveesti suunnitella asioita pitkälle vaan elää hetkessä, mutta kun kerran täällä asti jo olen, niin vähän olen pohtinut jatkavani pitempääkin tutkiskelua ja uppoutumista tähän vehreään saareen.
Connemaran ponit ovat Irlannin oma rotu siinä missä meillä on Suomenhevonen ❤, ja kun lähden täältä saarelta, niin olisi mukava päästä hetkeksi töihin Connemara tallille rengin hommiin.
 Ja on kolmaskin asia, mikä minua kiehtoisi,, nimittäin oppia vähän Gaelin kielen perusteita.
Tässähän sitä riittääkin sarkaa vähäksi aikaa.....

 Taisi tulla taas bikinit ja hellemekko turhaan pakattua, sillä täällä niille ei ole käyttöä, eikä myöskään Skotlannissa, mikä on toinen suuri kiinnostukseni kohde.
Erikoista,että kaikki suurimmat kiinnostuksen kohteeni sijaitsevat kaikkea muuta kuin lämpimillä seuduilla, ja minä taas en ole tunnetusti mikään kylmien säiden ihminen....kohtalon ivaa ☺
  Toisaalta, on sitä aurinkoa täälläkin jo ollut siinä määrin, että kasvot on ainakin päivettyneet.
Meren läheisyys ja ympäröivät kalliot ovat hyvää kiinnityspintaa auringon säteille.
Jo kolmatta päivää olen hyörinyt uutterasti upeaa venettä maalaamassa, ei ole tarvinnut unettomuudesta kärsiä myöskään, pään kun laittaa tyynyyn, niin seuraavan kerran herää aamulla.

 Tämä vapaaehtoistyö ei sovi kaikille, sillä on oikeasti kyettävä olemaan sopeutuvainen ja joustava ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
Useissa paikoissa voi olla useampikin vapaaehtoinen yhtaikaa, joten voit joutua jakamaan huoneesikin jonkun kanssa.
Tämän lisäksi jokainen host eli isäntäperhe on aina omanlaisensa, ja työtehtäväsi myös.
On tämä minullekin aina astumista ulos mukavuusalueeltani siinä määrin, että itsenäisenä ja vähän erakkoluonteenakin joka kerta lähtiessäni näihin vapaaehtoishommiin, joudun tulemaan vähän enemmän kuorestani ja sosialisoimaan normaalia enemmän.
Mutta kokemukset ovat osoittaneet, että tämä tekee minulle hyvää , sillä ilman näitä irtiottoja olisin varmaan jo suljetulla osastolla tai kalan ruokana. 😉
En vaihtaisi näitä mistään hinnasta, en edessilloin, kun on tullut konflikteja ja väärinkäsityksiä, sillä ne vasta opettaakin....
Jo samalla yhteisellä kielellä väärinkäsityksiä voi sattua, joskin silloin se yhteinen kieli auttaa myös niiden selvittämisessä.
Erityisen helppoa on saada aikaan huolellinen epäselvyys ja solmu, kun sekä kieli että kulttuuri poikkeavat vahvasti toisistaan.
Itse olen ollut nyt paikoissa, joissa on puolin ja toisin käytetty englantia yhteisenä kommunikointikielenä.

 Rehellisyys on tässäkin hommassa, kuten muutenkin elämässä, avainasemassa.
On ehdottoman tärkeää, että sekä vapaaeht.työntekijä kuin myös isäntäperhe ovat rehellisiä profiilissaan kaiken suhteen, silloin lähtökohdat miellyttävälle yhteiselle kokemukselle ovat vankalla pohjalla.
Mutta jos esim. isäntäperhe valehtelee työn määrästä ja/tai laadusta, tai majoituksesta jne, niin siinä pian tulee uskottavuusongelmia muidenkin asioiden suhteen.
Vapaaehtoinen ei saa yleensä rahallista korvausta ( joitakin poikkeuksia on)tekemästään työstä, vaan korvauksena on majoitus ja ruoka.
Työtunnit yleensä ovat n.5h/pvä 5nä päivänä viikossa, ja kaksi vapaata.
Nuo työtunnit kuitenkin vaihtelevat hurjasti sen paikan mukaan,missä olet töissä. Ja jos kyseessä sesonkiluontoinen työ,kuten esim.maalla vaikka karitsointiaikaan, niin silloin työtunnit ovat suuremmat, mutta juuri siksi onkin tärkeää,että nämä kaikki kerrotaan rehellisesti profiilissa.

 Itse olen käyttänyt sivustoa workaway, mutta minulla on myös profiili HelpX sivuilla.

  Olisin kiinnostunut tekemään töitä myös esim.viinitiloilla rypäleiden poiminnan aikaan, sillä silloin on kyseessä palkallinen työ, ja palkan lisäksi kuuluu bunkkamajoitus ja hyvä ruoka.

Mutta katsellaan....nyt kuitenkin vielä vihreällä saarella jonkin aikaa...
T.Myrskyluodon Ansku


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti